Startlaphoz Csatlakozz!

Nem volt sikeres a tárgyalás

Minimumszolgáltatási megállapodás nélkül sztrájkol az ÉÖDSZ

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 07. csütörtök, 08:01

Május 4-én a Magyar Postához tartozó JNT Security Kft. tárgyalt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének képviselőivel. Itt arra jutottak, hogy a társaság május 5-én elküldi írásos javaslatát a minimumszolgáltatásokra vonatkozóan, és álláspontját a bérfejlesztéssel kapcsolatban. A szakszervezetek azonban nem engednek – írja a Portfólió,
 
Nem volt sikeres a tárgyalás

  A JNT és a Magyar Posta közleménye kitér arra, hogy a társaság és a szakszervezet képviselői május 4-én ültek le a tárgyalóasztalhoz két napirendi pont megtárgyalása érdekében:
  • a béreket, illetve
  • a sztrájk alatt nyújtott minimális szolgáltatásokat.
  A bérek vonatkozásában az ÉŐDSZ kategorikusan elutasított mindenféle kompromisszumos lehetőséget - írja a társaság. A minimális szolgáltatások tekintetében pedig a szakszervezet nem ismerte el annak szükségességét, holott a JNT ismertette a 2015. április 28-án kelt, az ÉŐDSZ és a MOSZ számára is ismert bírósági ítéletben foglaltakat, amely kimondja, hogy: "A sztrájk megkezdését megelőzően meg kellett volna állapodnia a feleknek a még elégséges szolgáltatás mértékében és feltételeiben, továbbá a sztrájk is csak úgy gyakorolható, hogy a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja."

  2015. május 04-ei tárgyalás során a felek azzal álltak fel az asztaltól, hogy a JNT 2015. május 05-én megküldi az ÉŐDSZ számára írásos javaslatát a minimumszolgáltatásokra vonatkozóan, és álláspontját a bérfejlesztéssel kapcsolatban. Ezt a JNT a tegnapi napon, vállalásának megfelelően, megtette.
 
Sztrájk közben, demonstráció előtt

  A társaság felháborítónak és érthetetlennek tartja, hogy a szakszervezet nem várta meg a JNT álláspontját. A május 4-i tárgyalási forduló után ugyanis a szakszervezet bejelentette a BRFK-nak, hogy demonstrációt szervez. Ezt a JNT és a Magyar Posta elfogadhatatlannak tartja, továbbá azt is, hogy a szakszervezet folyamatosan megszegi a kollektív szerződésben foglaltakat.

  Azt is hangsúlyozza a társaság, hogy
a JNT és a Magyar Posta elfogadhatatlannak és károsnak tart minden olyan, az ÉŐDSZ által kezdeményezett nyomásgyakorlási eszközt, amely értelmetlen (sikertelen) tárgyalásokba próbálja kényszeríteni a munkáltatót.
 
Nincs fennakadás

  A JNT szerződött partnerei, így a Magyar Posta felé nyújtott szolgáltatásaiban egyelőre továbbra sincs fennakadás, de az alvállalkozók bevonási kényszere miatt ez többletköltséggel jár a JNT-nek - közölte a cég. Ezen kívül a sztrájk jelentős többletköltségeket okoz a JNT legnagyobb ügyfelénél, a Magyar Postánál is.

  2015. május 6-án a budapesti és debreceni értékszállítók közül 54 fő vette fel sztrájkot az ÉÖDSZ felhívása alapján, az országos 287 fős értékszállítói állományból. Az összes többi 14 telephelyen, valamint az értékfeldolgozásban nincs munkabeszüntetés.

  A sztrájktörvény (1989. évi VII. törvény a sztrájkról) egyértelműen leírja, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg. Ez alapján egy értékszállító éves jövedelem kiesése az április 21 óta tartó sztrájk eddigi eredményeként meghaladhatja a bruttó 100 ezer forintot, mely érték már most a duplája az ÉÖDSZ által többletként, a sztrájkfelhíváskor követelt 2,8% átlag alapbér éves értéknek. Továbbá a sztrájk negatív hatásai miatt veszélybe került a korábban megajánlott egyszeri kifizetés, valamint egy esetleges 2016. évi bérfejlesztés lehetősége is - hívja fel a figyelmet a JNT, amely arra vár választ a szakszervezettől, hogy mi a sztrájk valódi célja.

  A társaság arra is kitér, hogy az ÉÖDSZ olyan béremelési javaslatot követel, amely irreális és nem összeegyeztethető a Társaság üzleti lehetőségeivel.

  A JNT 2015. május 06-án megtartotta a tárgyalás következő fordulóját, amelyen az ÉŐDSZ továbbra sem mutatott kompromisszumkészséget.

Forrás: Portfólió

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minimumszolgáltatási megállapodás nélkül sztrájkol az ÉÖDSZ.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector