Startlaphoz Csatlakozz!

Három lehetséges ok

Özvegyi nyugdíj a 21. században?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 07. csütörtök, 11:51

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási elvek tisztázatlanságáról és az ebből fakadó problémákról szinte soha nem hallani, miközben ezrével ömlenek az ezzel kapcsolatos kérdések a Facebook-oldalamra – írja a nyugdijguru.blog.hu alapítója. Az özvegyi nyugdíj léte és szabályozása a múlt századi egykeresős, hagyományos családmodellt tükrözi: azért kapja ezt a nő, mert nem ő volt a kereső a családban, így elviselhetetlen helyzetbe kerülhet, ha a családfenntartó férfi meghal.

   Az egykeresős tradicionális családmodellben – ahol tartós házasságban él a férj és a feleség, valamint a legalább három gyerek, és a férj az egyedüli pénzkereső, akinek a feladata a család eltartása, míg a feleség a „gyermek, konyha, templom” szentháromságában otthon van a gyerekekkel és gondoskodik a családtagokról – a feleség saját jogon nem szerezhetett nyugdíjjogosultságot. A saját nyugdíjra való jog a férfiak „kiváltsága” volt. Az alig száz éves múltra visszatekintő özvegyi nyugdíj rendszere eredetileg csak a saját jogon nyugdíjjogosultságot nem szerző, háztartásbeliként a közös gyermekeket nevelő anya részére kívánt ellátást biztosítani a családfenntartó férj halála esetére akkor, ha a korábban eltartott özvegytől a saját jövedelem megszerzése társadalmilag egyáltalán nem volt elvárható, mert a saját munkaképessége (a gyereknevelésre, az egészségi állapotára vagy a saját életkorára tekintettel) jelentősen korlátozott volt. A rendszer már születése idején sem adott özvegyi ellátást azoknak, akiktől (el)várható volt, hogy maguk szerezzék meg a megélhetésükhöz szükséges jövedelmet. A gond az, hogy az égvilágon senki sem tisztázta eddig a nőkkel, hogy az özvegyi nyugdíj nem azért jár, mert meghalt a férjük.
 
  Az özvegyi nyugdíj nem kockázati életbiztosítás, amikor a biztosító (ebben az esetben a TB) minden további feltétel nélkül azért fizet a haláleseti kedvezményezettnek (a túlélő feleségnek), mert a biztosított, vagyis a férj meghalt. Az özvegyi nyugdíj sokkal inkább emlékeztet a kötelező felelősségbiztosításra. Ebben az esetben a férj társadalmilag elvárt, jogszabályokban előírt kötelessége a család fenntartása, s ha ő kiesik, akkor a biztosító (vagyis a TB) egy szorosan meghatározott időtartamon belül a férj helyett fizeti legalább részben tovább a családfenntartás költségeit, ha erre a túlélő házastárs, azaz az özvegy nő egyedül képtelen. A TB ilyenkor is csak akkor áll helyt, ha a férj teljesítette a TB által előírt kötelezettségeit is (azaz járulékfizetéssel megfelelő szolgálati időt szerzett).
 
 Az özvegyi nyugdíj tehát valójában csak arra a kockázatra nyújt – ideiglenes és részleges – fedezetet, hogy a túlélő feleség a férj halálát követően a tradicionális családmodell következtében nem képes önállóan eltartani magát és közös gyermekeiket.
 
  Ezért van három lehetséges oka az özvegyi nyugdíjnak a tragédia közvetlen anyagi terheit vészhelyzeti segélyként enyhíteni hivatott ideiglenes nyugdíj lejárta után. Az okok mindegyike azt tükrözi, hogy az özvegy saját munka- és jövedelemszerző-képessége a társadalom által is elismert módon lényegesen csökkent mértékű. A nyugdíj járhat öregség miatt (az özvegy betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt), a megváltozott munkaképesség miatt (az özvegy egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos), vagy a gyermeknevelés miatt (az anya az elhunyt apjuk jogán árvaellátásra jogosult kiskorú vagy tanulmányaikat folytató, legalább két gyermekét neveli, illetőleg fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekéről gondoskodik).

  A rendszer a fenti három okból csökkent munkaképesség bekövetkezésére szigorú korlátot szab: az okok valamelyikének fenn kell állnia már a haláleset időpontjában, vagy attól számítva legkésőbb 10 éven belül be kell következnie. A 10 év szigorú jogvesztő határidő, így akár egyetlen nap miatt is eleshet az özvegy az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága feléledésétől. E logika alapján érthető meg, hogy az özvegyi nyugdíj rendszere miért zárja ki a fiatal özvegyek többségét (akiknek több mint 10 évük van hátra a nyugdíjkorhatáruk betöltéséig) az özvegyi nyugdíj feléledéséből: náluk helytálló lehet az a jogalkotói feltételezés, hogy képesek lesznek az önellátásra a gyász első sokkjának kiheverése után (amit viszont az ideiglenes özvegyi nyugdíjra való egy éves jogosultság az ő esetükben is elősegíthet).
 
  A fiatal, nem megváltozott munkaképességű, legalább 50 százalékos egészségi állapotú özvegyek közül csak azokat kedvezményezi a rendszer, akik legalább két (illetőleg egy fogyatékkal élő vagy tartósan beteg) árvát nevelnek. E kisegítő szabály révén természetesen beszámít a gyermekszám és a gyermek egészségi állapota, akárcsak a nők kedvezményes nyugdíja esetében. (Ott 5 vagy több gyermek, illetőleg egy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek nevelése szükséges a gyermekneveléssel szerezhető hosszabb szolgálati időhöz – más kérdés, hogy a két rendszert a beteg gyermekek tekintetében célszerű lenne összehangolni, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához sokkal szigorúbb feltételt szab a jogalkotó e téren.)
 
  Az özvegyi nyugdíj rendszerének üzenete: aki fiatalon özvegyült meg, az álljon a lábadra, teremtsen önálló egzisztenciát – és lehetőleg menjen férjhez újra. A gond csak az, hogy ezt senki sem közölte eddig a nőkkel.
A túlnyomórészt férfi jogalkotók nyilván nem is tartották fontosnak az erről szóló társadalmi kommunikációt és párbeszédet. Ilyen párbeszéd hiányában viszont az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal kapcsolatos (elsősorban női) várakozások jelentősen meghaladják a tényleges lehetőségeket. A megoldás az lehetne, ha a hozzátartozói nyugdíjrendszer elkülönített járulékfedezetet kapna, de a hasonló törekvések már a baleseti járulék javaslata kapcsán is elvéreztek.
 
  Az pedig, hogy özvegyi nyugdíjra a férfiak is jogosultak lehetnek, nyilván főhajtás a nemek egyenlőségének alapelve előtt – valójában ennek a társadalmi indokoltsága a fentiek tükrében erősen megkérdőjelezhető. Érdemes lenne ezekről a kérdésekről is társadalmi vitát lefolytatni, hogy megmenthessük a jövő (hölgy)generációi számára is az özvegyi nyugdíj lehetőségét – korszerű formában.

Forrás: Világgazdaság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Özvegyi nyugdíj a 21. században?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector