Startlaphoz Csatlakozz!

A panaszok egy része a munkakörnyezettel megelőzhető

Veszélyes az ülőmunka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 07. csütörtök, 13:17

Az ülőmunka súlyos panaszokat okozhat, de ezek egy része már a test szükségleteire szabott munkakörnyezettel megelőzhető – derült ki az M1 fogyasztóvédelmi magazinjának összeállításából, amelyben megszólalt egy masszázsterapeuta is. Ő azt mondja, korábban 50 éves kor környékén keresték fel panaszokkal, ma már van huszonéves páciense is.

  Kifejezetten rosszat tesz, ha sokat kell görnyedni, lehajtott fejjel dolgozni, mert ez rontja a nyaki gerinc mozgásterjedelmét, és hosszú távon komoly panaszokat és eltéréseket okozhat. A tartós ülés következtében gyengülnek a gerinc stabilitásáért felelős hátizmok, a hát torzul, a nyaki izmok görcsössé válnak, előreesnek a vállak, zsibbadhatnak a végtagok, megfájdulhat a fej, hosszú távon pedig krónikus panaszok alakulhatnak ki, pl. a spondilózis. (Ez az az állapot, amikor a csigolyák közötti rések kicsit beszűkülnek, és a csigolyatesteken plusz mész- és csontlerakódás nő, hogy fokozza a stabilitást, de sajnos ezek a csontkinövések útban vannak, idős korban pedig komoly fájdalmakat okozhatnak.)
 
  A panaszok egy része már a test szükségleteire szabott munkakörnyezettel megelőzhető – hangsúlyozza az M1 fogyasztóvédelmi magazinjában megszólaló szakértő. Az egyik kolléga alacsonyabb, másik magasabb, ezért fontos, hogy állítható legyen az irodai szék, külön jó, ha még a karfát is lehet szabályozni, mert ezzel még a könyök pozíciója is szabályozható, és fontos az is, hogy az asztalok megfelelő magasságúra legyenek beállítva. A monitor ne oldalt, hanem pontosan velünk szemben legyen, a billentyűzet alján lévő talp pedig ne legyen felhajtva, mert ez megterhelőbb a kéznek. Hasznos, ha azok a dolgok, amelyeket mindenki közösen használ (fénymásoló, printer) az iroda közepén vannak, az asztaloktól kicsit távolabb, így a kollégák kénytelenek felállni, mozogni, miközben ezeket használják.

  A stresszes környezet fokozza a hosszú ülőmunka okozta kellemetlen következményeket, ezért Vági Oszkár és kollégái irodájuk kialakításánál hangsúlyt fektettek feszültségoldásra is. A legfelső emeleten szeretünk dolgozni, hiszen sokkal jobb az atmoszférája egy olyan irodának, ahol jó a kilátás, ahol rálátunk a városra – mondja a szakértő. A munkahelyet színes bútorok, kanapék teszik otthonossá, a tárgyalóba például négy különböző székkel vittek egy kis játékot, így az ügyfél meg tudja találni a kedvencét, amikor leül.

  Az ülő munka káros következményeivel naponta találkozik a Kosár magazinban bemutatott masszázsterapeuta is, aki azt mondja, korábban 50 éves kor környékén keresték fel panaszokkal, ma már van huszonéves páciense is. Ő egy speciális, japán masszázst alkalmaz, hogy helyrehozza az ülés hatásait. Oldja, nyújtja, kimozgatja a letapadt izmokat, a nyaktól egészen derékig szakavatott mozdulattal megdolgozza a testet.

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Veszélyes az ülőmunka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector