Startlaphoz Csatlakozz!

Komoly gondokat vet fel a gárda elöregedése

Balogh Zoltán: 26 ezer ápoló hiányzik ma Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 07. csütörtök, 14:48

A nem kikényszerített hálapénz legalizálása nem jelent megoldás az egészségügyi szakdolgozói területen jelentkező munkaerőhiányra, és a keresetek rendezésére - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint jelenleg mintegy 26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből, és komoly gondokat vet fel az ápolói gárda elöregedése.

   A 8,2 milliárd forint hálapénzből 7,7 milliárd jut az orvostársadalomnak, és fél milliárd forint a szakdolgozóknak. Ha megnézzük, hogy ez hány szakdolgozóra oszlik el, azt lehet mondani, hogy fejenként 4908 forint jut. Olyan kismértékű ez a juttatás, ami nem oldja meg a problémát - fogalmazott a szakdolgozói kamara elnöke az Inforádió Aréna című műsorában.

  Balogh Zoltán hangsúlyozta: a kormánynak meg kell találnia azokat a pénzügyi forrásokat, intézkedéseket, amivel többletet lehet találni, azért, hogy itthon maradjanak a dolgozók, és ne álljon elő 5-10-15 év múlva olyan probléma, ami miatt nem tudják működtetni a rendszert.

  „Világosan látható, hogy 10 év múlva 15 ezer szakdolgozó megy nyugállományba, és helyettük 5 ezer szakdolgozó kerül be a rendszerbe ápolóként. Ha a kettő közötti különbséget nem tudjuk orvosolni, akkor ez nagyon nagy probléma” - hangsúlyozta a kamara elnöke.

  „Azért, hogy ne roppanjon össze az egészségügy, sok helyen továbbfoglalkoztatják az érintetteket” - mondta Balogh Zoltán. A kormányzat felismerte ugyan, hogy lépéseket kell tenni az egészségügyi szakdolgozói területen jelentkező munkaerőhiány ellen, azonban a célok eléréséhez szükség lenne anyagi ráfordításra is - mondta Balogh Zoltán.

  „Jelenleg az OECD országok népességre vetített átlagához képest Magyarországon körülbelül 26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből” - emelte ki Balogh Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs 26 ezer, ápolóknak szóló álláshirdetés ma Magyarországon, a kamara elnöke úgy fogalmazott: ez azért van, mert a minimum rendeletben a számokat nem a valós igényekhez és szükségletekhez, hanem valóban egy minimum szinthez igazították.

  „Korábban is voltak minimum rendeletek, de akkor a kórházaknak volt lehetőségük körülbelül 1,3-mal szorozni a rendeletekben előirányzott szakdolgozói létszámot. Manapság viszont tényleg a minimumon vagyunk. Vagy a minimum éppen megvan, de a szakképesítési eloszlása nem megfelelő” - mutatott rá a kamarai elnök.

  Ha az ápolók körében a főiskolai és a szakközépiskolát, szakiskolát végzettek arányát nézzük, az arány nagyon eltolódott a képzetlenebbek felé. Ez azt jelenti, hogy az utóbbiak nem fognak tudni legálisan átvenni feladatot az orvosoktól, sőt még ápolói kompetencia-körben is csak felügyelettel dolgozhatnának - tette hozzá.

  A szakemberhiány mellett jellemző a túltermelés is - fejtette ki a kamara elnöke. Hozzátette: az iskolarendszeren kívüli oktatásban tömegével képeznek munkanélküli szakembereket, például gyógyszertári szakasszisztensből az éves nyugdíjba vonulók tízszeresét bocsátják ki.

  Balogh Zoltán arra is rámutatott, hogy szinte teljesen megszűnt az egészségügyi szakdolgozói terülten a határon túli magyar munkavállalók beáramlása. Ennek a környező országok uniós csatlakozása az oka, hiszen onnan is inkább Nyugat-Európába indulnak.

Forrás: InfoRádió

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balogh Zoltán: 26 ezer ápoló hiányzik ma Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector