Startlaphoz Csatlakozz!

Németországban tovább tart a vasutassztrájk

Munkabeszüntetés kezdődik az óvodákban és bölcsődékben is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 08. péntek, 09:46

Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) csütörtökön elutasította a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság újabb ajánlatát és közölte, hogy tovább folytatja sztrájkját, pénteken pedig az napközbeni gyermekellátó intézmények dolgozói is beszüntetik a munkát.

    A GDL állásfoglalása szerint a munkaadó módosított ajánlata nem tartalmaz új elemeket, leszámítva azt, hogy kezdjen közvetítést a felek között Matthias Platzeck volt brandenburgi miniszterelnök, ez pedig nem elég ahhoz, hogy felfüggesszék a sztrájkot. Ezért az eredeti tervnek megfelelően vasárnap reggel 9 óráig sztrájkolnak.

    A munkabeszüntetés a teherszállítási ágazatban hétfő délután, a személyszállításban kedd hajnalban kezdődött. A német vasút történetének eddigi leghosszabb, összesen 138 órás sztrájkja becslések szerint 750 millió euró kárt okoz a német nemzetgazdaságnak és 0,1 százalékponttal visszaveti a gazdasági növekedést a második negyedévben.

    A DB adatai szerint a távolsági járatokon a vonatok egyharmada jár, a regionális járatoknál térségtől függően a vonatok 15-60 százalékát tudják elindítani.

    A GDL a mozdonyvezetőknek 5 százalékos béremelést követel, és a heti munkaidő csökkentését 39 óráról 38 órára. Azt is el akarja érni, hogy más foglalkozású tagjai - például vonatkísérők - számára is bérmegállapodást köthessen a munkaadóval. Ezt a DB elutasítja, mert nem akar ugyanazon munkavállalói kör bérezéséről és munkaviszonyairól egyszerre több szakszervezettel tárgyalni, illetve több bérmegállapodást kötni. A munkaadó a mozdonyvezetőknek 4,7 százalékos emelést és ezer euró egyszeri juttatást ajánl.

    Közben kudarcba fulladt az önkormányzati fenntartású napközbeni gyermekellátó intézmények - bölcsődék, óvodák - dolgozói és a szociális munkások, összesen mintegy 240 ezer munkavállaló nevében tárgyaló ver.di szakszervezet és a munkaadók képviselői közötti egyeztetés, ezért a szakszervezet sztrájkot hirdetett pénteki kezdettel, határozatlan időre. A munkabeszüntetésről megszavaztatták a szakszervezeti tagokat, 93,5 százalékuk támogatta a kezdeményezést.

    A ver.di azt követeli, hogy sorolják át magasabb bérkategóriába az önkormányzati bölcsődék, óvodák dolgozóit és a szociális munkásokat. Ez átlagosan 10-15 százalékos béremelést jelentene. Az intézményeket fenntartó önkormányzatok képviselői szerint a ver.di követelése évente 1,2 milliárd euró plusz kiadást jelent, és ezt nem lehet kigazdálkodni.

    Németországban nagyjából 17 500 önkormányzati fenntartású napközbeni gyermekellátó intézmény működik, ezekbe 1,8 millió gyerek jár. A szakszervezet adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott nevelők havi bruttó átlagkeresete 2879 euró (870 ezer forint), ami 570 euróval elmarad a nemzetgazdasági átlagtól.

    Németországban az utóbbi hónapokban szinte egymást követik a sztrájkok, nemzetközi összevetésben viszont hosszabb időtávot tekintve nincs kiugróan sok munkabeszüntetés. A Handelsblatt című üzleti lapban csütörtökön ismertetett kimutatás szerint a 2005-2013-as időszakban 1000 munkavállalóra vetítve Franciaországban esett ki a legtöbb, 139 munkanap sztrájk miatt. A második Dánia 135 munkanappal, a harmadik Kanada 102 munkanappal. Németország a tizenegyedik helyen áll 16 kiesett munkanappal.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkabeszüntetés kezdődik az óvodákban és bölcsődékben is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector