Startlaphoz Csatlakozz!

2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok

Közalkalmazottak ezreinek elbocsátására készül fel a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 08. péntek, 13:40

 Néhány hónapon belül nagyjából 2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok abból az 1,2 milliárd forintból, amelyet most hirdetett meg a belügyminisztérium a létszámleépítések költségeinek ellentételezésére. Bár hivatalosan nem történhetne meg, de néhány állás azért válik feleslegessé, mert a munkát közfoglalkoztatottakkal végeztetik el. Úgy tűnik azonban, hogy a közmunkások kerete is szűkül.

  Riasztó dokumentum az önkormányzatoknál dolgozóknak az a pályázati felhívás, amelyet a belügyminisztérium tett közzé az idei létszámleépítések állami kompenzációjára. A pályázati keret 1,2 milliárd forint, ami nagyjából 2500 ember munkahelyének a megszűnését feltételezi, miután egyenként 400-500 ezer forintba szokott kerülni egy ilyen leépítés – mondta a VS.hu-nak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő.
 
  Ez nemcsak a hivatali ügyintézőket érinti, hanem az önkormányzati intézményeknél, például művelődési házaknál dolgozókat, valamint azokat is, akik a kisegítő munkákat végzik, például takarítást vagy portaszolgálatot. Igaz, ez már egészen kis összeg ahhoz képest, hogy 2010-2011-ben 7 milliárd forintnál is több ment el erre a célra. Ez azt jelenti, hogy azokban az években az állam eleve 15-20 ezer ember elbocsátásával számolt az önkormányzatoknál.
 


  2014-ben még 4,2 milliárd forintos volt ugyanez a keret, de tavaly már csak 154 millió forintra tartottak igényt az önkormányzatok, amiből 105 munkatárs távozását oldották meg. 2013-ban 6,8 milliárdot lehetett volna elkölteni, viszont csak 1,8 milliárd forintra pályáztak az önkormányzatok. Ez azt is jelenti, hogy már nem nagyon van feleslegesnek mondható munkaerő azok között, akiket a települések foglalkoztatnak. Idén eddig 18 önkormányzat adta be a pályázatát, de három ütemben egészen augusztusig van erre lehetőségük a településeknek.
 
  Az elmúlt évek létszám-leépítési lehetőségeihez mindenesetre az is hozzájárult, hogy egyes munkaköröket előszeretettel töltenek be közfoglalkoztatottakkal, akkor is, ha ez szabálytalan. Ilyenek jellemzően a kisegítő tevékenységek, például a takarítás, a portaszolgálat, vagy az óvodákban, iskolákban az udvaros, de arra is akad példa, hogy az óvodákban a gyerekek kísérésére, udvari felügyeletére ilyen munkaerőt alkalmaznak – mondta név nélkül a VS.hu-nak egy kisvárosi jegyző.
 
 Mindez pedig csökkenti azoknak a munkahelyeknek a számát, ahova a közfoglalkoztatottak havi bruttó 79 ezer forintja helyett valamivel nagyobb összegért alkalmazhatnának munkaerőt (a minimálbér jelenleg bruttó 105 ezer forint).
 
 Igaz, még a kihágásokat bevalló önkormányzati vezetők is azt mondják, nem ez a jellemző. A közfoglalkoztatotti rendszert inkább az önfenntartás irányába akarják elvinni, vagyis például tésztát vagy térköveket gyártó üzemeket létesítenek és tartanak fenn, és ott próbálnak munkát adni azoknak, akik a piacon nem kelnek el.

  Idén eddig 33 milliárd forintból 58 ezer közfoglalkoztatottnak adtak munkát – tájékoztatta a VS.hu-t a belügyminisztérium. Ők március 1-je óta dolgoznak, és egészen augusztus végéig biztosan számíthatnak a havi apanázsra. De lehet, hogy még tovább is. A jelenlegi tervek szerint szeptember 1-jétől meghosszabbítják a programot, július 1-jétől pedig – uniós források bevonásával – újabb 50 ezer embernek adnak munkát.
 
  A belügyminisztérium előzetes számításai szerint (a 2014-ről áthúzódó kötelezettségekkel együtt) csaknem 100 milliárd forintot fordíthatnak közfoglalkoztatottakra az állami és önkormányzati munkaadók. Ez a keret mintegy 164 ezer – amúgy állástalan – embernek jelent havi bevételt. Válaszában a minisztérium megállapította:
 
„Látható tehát, hogy a jelen költségvetési lehetőségek között nagyjából 100 milliárd forint előirányzat jut a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására évente.
 
  Ez azonban azért meglepő, mert az idei évre szóló költségvetés 270 milliárd forintot szán a közfoglalkoztatásra. Így vagy sokkal több olyan közmunkás lesz, akinek fél évnél is rövidebb ideig jut pénz, vagy szűkül az eredetileg megszabott keret.
 
Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közalkalmazottak ezreinek elbocsátására készül fel a kormány .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector