Startlaphoz Csatlakozz!

A vásárlóknak nem tetszik, de a forgalom a kormány szerint nőtt

Nem akarjuk a vasárnapi zárva tartást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 10. vasárnap, 13:21

 Felmérések sora bizonyítja, hogy az emberek többsége elutasítja a vasárnapi zárva tartást, a kormány azonban mégsem akar változtatni a törvényen. A Balaton és a Velencei tó sem lesz kivétel. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány figyeli a felméréseket, amelyek szerint sokaknak nem tetszik a zárva tartás, ám a kereskedelmi dolgozók számára könnyebbséget jelent a pihenőnap – írja a Világgazdaság.

  Nem könnyít a vasárnapi zárva tartás szabályain a kormány a Balaton illetve a Velencei tó partján sem – derült ki Lázár János szavaiból. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy, a tóparti önkormányzatok könnyítés iránti igényeit firtató kérdésre válaszolva szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kabinet már döntött minden a nyitva tartást érintő kérdésről. Pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az embereknek egyáltalán nem tetszik a vasárnapi zárva tartás. A Tárki 1000 fő megkérdezésével készült, reprezentatív kutatása szerint tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek. A közösségi finanszírozásból áprilisban elkészült felmérés alapján 59,2 százalék el akarja törölni a zárva tartást. A megkérdezettek 39,4 százaléka nem szeretné, ha újra nyitva lenének az üzletek, a többi megkérdezett pedig nem tudott választ adni.
 
   Hasonló eredményre jutott a többi kutatócég felmérése is. A Medián korábbi kutatása szerint a válaszadók 62 százaléka ellenzi a vasárnapi zárva tartást. Az intézkedés támogatói csupán egy társadalmi csoportban kerültek többségbe: a nyolc általánost nem végzettek körében. Még a Fidesz szimpatizánsai közt is csak 48 százalékos volt a támogatottság. Az Ipsos márciusi felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, 600 ezer embert pedig egyenesen úgy érzi: teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Lázár János azt mondta: a kormány figyelemmel követi azokat a felméréseket, amelyek szerint sokaknak nem tetszik a zárva tartás, ám úgy látják, a kereskedelmi dolgozók számára könnyebbséget jelent a pihenőnap.
 
  A kormányt eddig sem hatották meg az ellenérvek, a legújabb változtatásokkal már a budapesti belvárosra – pontosabban a világörökségi területekre – is kiterjesztették a zárva tartást, igaz, annyi engedményt tettek, hogy hétköznap már hajnal fél öttől lehet nyitni reggel hat helyett.
 
  A kabinet úgy látja, a vasárnapi zárva tartás nem csökkentette a forgalmat, sőt, az növekedni is fog. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte: az online pénztárgépekből származó adatok szerint a bezárás előtti időszakban a heti forgalom alacsonyabb volt, mint azt követően – igaz, arról nem beszélt, hogy mely hetekről van szó, és mennyiben játszik szerepet a zárva tartás hatályba lépését követő húsvéti nagybevásárlás a kimutatás alakulásában. Az online kasszák bevezetése pedig nem jelent nagyobb forgalmat, csak azt, hogy fehéredik a kereskedelem. Az Eurostat adatai szerint egyébként februárban és márciusban szezonálisan igazítva és naptárhatással tisztítva havi alapon egyáltalán nem növekedett a kiskereskedelem.
 
  A legújabban publikált online felmérésben a tízezer kitöltő 80 százaléka gondolta úgy, hogy a vasárnapi zárva tartása nem szimpatikus és nem átgondolt kormányzati intézkedés. A globalplaza.hu kérdőíves felmérése szerint a boltzár leginkább az otthon töltött időt növelte meg, a kereskedők viszont az átlagnál kevésbé borúlátóak. A felmérésben részt vevők mindössze 6 százaléka nem, ötödük viszont mindig vásárolt vasárnap, 47 százalékuk gyakran, 27 százalékuk néha.
 
  A vasárnapi munkavégzésre irányuló kérdésre a válaszadók 59 százaléka felelt úgy, hogy nem dolgozik vasárnap, 13 százalék igen, 23 százalék pedig néha. A kitöltők 5 százaléka, pontosan 543 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt már nem dolgozik a hét utolsó napján. Az ő esetükben arra is rákérdeztek, ez hogyan érinti a bevételeket. A válaszolók 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fizetése nem csökkent, szintén 21 százalék szerint csekély kiesést jelent mindez. A válaszadók 44 százaléka érez nagyobb kiesést, 14 százalék pedig (76 kitöltő) úgy nyilatkozott, a vasárnapi zárva tartás miatt elveszítette munkáját.
 
  A vásárlások vasárnapra ütemezését a kitöltők nagy többsége a saját és családja időbeosztásával magyarázta: arra a kérdésre, hogy miért vasárnap vásároltak korábban, a kitöltők 32 százaléka válaszolt azzal, hogy ekkor volt ideje az egész családnak együtt vásárolni, míg 31 százalékuk egyszerűen azzal válaszolt, hogy ekkor volt ideje. A kitöltők további 22 százaléka mondta, hogy ekkor volt kedve, míg 14 százalékuk ekkor tudta megszervezni a szükséges vásárlásokat.
 
  A kormány várakozása, miszerint nem hat a forgalomra a zárva tartás, a felmérések nem igazolják: a kitöltők egyelőre bizonytalanok abban a tekintetben, hogy miként fogják pótolni a vasárnapi vásárlásokat. Az erre vonatkozó kérdésre kicsit több mint negyedük (27 százalék) azt válaszolta, hogy még nem tudja, hogy fogja-e pótolni a vasárnapi vásárlásokat. A kitöltők egynegyede gondolja úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt kevesebbet fog vásárolni, további 10 százalékuk pedig úgy gondolja, nem lesz szükség arra, hogy más napokon pótolja a korábban vasárnapra ütemezett vásárlásokat, mivel a jövőben a vasárnap is nyitva tartó boltokat fogja keresni. Ezzel szemben összesen 47 százalék nyilatkozta azt, hogy valamilyen formában pótolni fogja a vasárnapi boltzár jelentette kiesést.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem akarjuk a vasárnapi zárva tartást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector