Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarország utolsó az európai országok között

Kritikus helyzetben vannak az anyák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 10. vasárnap, 17:01

Világszinten elkeserítő az édesanyák helyzete, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, de utolsó az európai országok között. A legrosszabb eredményt ismét néhány afrikai ország produkálta, a brutálisan magas gyermek- és anya halandóság miatt ott gyakorlatilag életveszélyes bevállalni a szülést – írja a Privátbankár.

  A SaveTheChildren nemzetközi gyermekmentő projekt tanulmánya 179 országot vett górcső alá az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés, a nők politikai életben való részvétele és az ország GDP-je alapján 2013. évi adatokat elemezve. Magyarország az 51. helyre került.
 
Észak-Európa itt is az élen jár

  Az első helyen idén Norvégia végzett, megelőzve a tavalyi éllovas Finnországot, Izlandot, Dániát, Svédországot és Hollandiát. Idén először került be az első tíz helyezett közé nem európai ország, Ausztrália a kilencedik helyen. Az első tíz között van még Spanyolország, Németország és Belgium.
 
  A fejlett ipari államok közül Kanada a 20., Franciaország a 23., Nagy-Britannia a 24. helyen van. Az Egyesült Államok a 31. helyről a 33. helyre csúszott, és Észtország, Litvánia, Lengyelország, Horvátország, Dél-Korea, valamint Japán mögé került.

Amerika meglepően hátul

  Ennek egyik fő oka az, hogy az Egyesült Államokban a jelentés szerint az anyai halálozás kockázata egy az 1800-hoz, ami a legrosszabb a fejlett ipari államok esetében.
 
  Ez azt jelenti, hogy egy amerikai nő esetében átlagosan tízszerese a valószínűsége annak, hogy meghal várandóssága vagy a szülés idején, mint a lengyel, osztrák és fehérorosz anyák esetében, és az öt év alattiak körében a gyermekhalandóság ugyanakkora, mint Szerbiában vagy Szlovákiában.

Erre aztán nem lehetünk büszkék

  A középmezőny elejében jár Magyarország, de ez más európai országokhoz képest nagyon gyenge. Bár az anyák szülési halálozásának szintjében már közelítünk a lista elejéhez (egy az ötezerhez), az öt év alatti gyermekhalandóság szintje még mindig magas: minden ezer gyerekből hat meghal. Ezzel Bahreinnel, Kubával, és Macedoniával állunk egy helyen a rangsorban.

Megdöbbentően rossz arány

 A magyar nők átlagosan 15,4 évet töltenek el az oktatásban, ez a tankötelezettségnek is köszönhető, és Európában is jó eredménynek számít.
 
  Nagyon alulreprezentáltak viszont a kormányban, a képviselőhelyek csupán 10,1 százaléka a nőké. Ez botrányosan kevés, például Szaúd-Arábia, Irak és Szomália is sokkal jobban teljesít ebből a szempontból. A mi eredményünk a közép-afrikai országokkal van egy szinten.

Ahol anyának lenni életveszély

  A lista utolsó tíz helyén leginkább afrikai országok állnak, köztük a Bissau-Guineai Köztársaság, Csád, Elefántcsontpart, Gambia, Niger, Mali, a Közép-Afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság és végül Szomália. Itt tizennyolc anyából egy biztosan életét veszti szülés közben, és ezer gyerekből 145 nem éli meg az ötéves kort.
 
  A jelentés kiemeli, hogy bár a gyermekhalandóság terén jelentős előrelépés történt világszerte, 17 ezerrel kevesebb öt év alatti gyermek hal meg naponta, mint 1990-ben, óriásiak a különbségek a listavezető országok és a sereghajtók között.
 
  Miközben Norvégiában, Finnországban és Izlandon ezer élve szülésre 2,8, 2,1, illetve 2,6 öt év alatti gyermekhalálozás jut, addig Sierra Leonéban 160, Nigériában pedig 117.

Forrás: Privátbankár

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kritikus helyzetben vannak az anyák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector