Startlaphoz Csatlakozz!

Újabb szakmák sztrájkolnak: nem tárgyalnak tovább a kormánnyal

A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására május 29-re vonulásos demonstrációt szerveznek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 11. hétfő, 19:06

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az egyeztetések eredménytelenségére tekintettel megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Május 29-én sztrájk lesz.

  A sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében a szakszervezetek bírósághoz fordulnak. A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására a Sztrájkbizottság 2015. május 29-re vonulásos demonstrációt szervez, és felhívja az ágazat valamennyi dolgozóját és ellátottját, hogy részvételével támogassa azt - derül ki a szervezet közleményéből.

   Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tavaly november 10-én közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések a szociális ágazatban dolgozókkal - ismerteti az MTI. Czibere Károly szociális államtitkár idén márciusban azt mondta, hogy 2014 januárjában 12 milliárd forintos bérpótlék folyósítottak az ágazatnak, amelyet idén is biztosítanak, ezenfelül igyekeznek júliustól további 15 milliárddal megemelni a dolgozók bérére fordítható összeget, a szociális életpályamodellt pedig 2016 januárjától szeretnék bevezetni. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május elején a szociális életpályamodell kapcsán azt mondta: a jövő évi költségvetésben jelentős tartalékok vannak, amelyeket igyekeznek a lehetőségek szerint e probléma megoldására fordítani, és a béremelés csak ebben az esetben valósulhat meg.

   Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy az utolsó csepp a részükről az volt, hogy a már évek óta - pontosabban 2013. novembere, amikor Orbán Viktor miniszterelnöknek elküldték levélben a követeléseiket - tartó ígérgetések után a hétfői parlamenti ülésen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett azonnali kérdésére adott válaszából a szakszervezetek által már évek óta felvetett problémára ismételten nem egy megoldást, hanem egy diplomatikus nem választ kapta.

   Az LMP-s politikus Facebookra kitett bejegyzése szerint Rétvári Bence gyakorlatilag kimondta, hogy sem idén, sem jövőre nem lesz bérrendezés a szociális ágazatban. Szél Bernadett kiemeli: 2013 óta ígérgetik ezeknek az embereknek, hogy megemelik a bérüket, ami minden munkavállalói csoport közt a legalacsonyabb. Rétvári viszont azt mondta, hogy „majd csak valós gazdasági teljesítmény után emelnek béreket, nem úgy, mint a szocialisták, hitelből”.  Szél Bernadett szerint a másik hivatkozási alap az egykulcsos adó egy százalékos csökkentése, amellyel majd a szociális dolgozók is jól járnak, ami az LPM-s képviselő szerint pont nem ezt a réteget fogja segíteni.

   Szűcs szerint a kormány képviselőjével személyesen utoljára ugyan a múlt héten találkoztak, de az úgynevezett egyeztetések nem jó ideje nem álltak másból, mint a belengetett életpályamodell bevezetésének tologatásából és folyamatos ígérgetésekből, miközben ez az egyik legalulfizetettebb ágazat. Az itt dolgozók háromnegyede visz haza létminimum alatti és a garantált bérminimum alatti nettó fizetést az elvándorlás - nemcsak a külföldre történő, hanem az ágazatból való elvándorlás is - jelentős, szakemberhiánnyal küzd az ágazat, olyannyira, hogy az ebből fakadó problémákat már az önkormányzatok is érzékelik és jelezték is a kormány felé.

Követelések

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottságban az Autonóm Területi Szakszervezet, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete és a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete vesz részt. Az általuk alakított sztrájkbizottság követelései, amelyeket még 2013. novemberében fogalmaztak meg és küldtek el a miniszterelnöknek, a következőek:
  • az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértábla kiterjesztése a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül.
  • A szociális ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások megkezdése és folytatása a kormányzat és az ágazatban érintett érdekképviseleti szervezetek közt.
  • A Kjt. 59. & (1) bek. b.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.
Keddre az egészségügyi dolgozók hirdettek demonstrációt.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására május 29-re vonulásos demonstrációt szerveznek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector