Startlaphoz Csatlakozz!

A szakdolgozók türelme egyre fogy

Béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért demonstrálnak Budapesten

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 18:16

Béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért kezdtek demonstrációt kedd délután Budapesten az ágazatban dolgozók a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében.

    Az ápolók nemzetközi napjára az „egészségügy mindennapi hőseiért” meghirdetett tüntetés résztvevői a program szerint a Hősök teréről az Andrássy úton át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága elé vonulnak, hogy követeléseikről petíciót adjanak át; a dokumentumban a szakdolgozói életpályamodellel kapcsolatos elvárásaikat összegezték.

    A szónokok a Hősök terén - a szervezők becslése szerint összegyűlt csaknem 5 ezer ember előtt - arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

    Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók „ne csak hallják, hanem meg is értsék” üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy.

    Az elnök úgy fogalmazott, hogy kevesen dolgoznak az ágazatban és egyre kevesebben vannak azok a fiatalok, akik ezt a szakmát választanák. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, a munkaidőteher egyre nagyabb és méltánytalanul alacsony a jövedelem - hangsúlyozta.

    Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ágazatban dolgozók kritikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hiába mondták évekig, hogy „baj van”, a döntéshozók először nem hallották, aztán pedig nem hittek nekik.

    Németh Gábor, a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke úgy fogalmazott, ők a kórház kinyújtott karjai és nélkülözhetetlen hidat képeznek a kórház és az alapellátás között. Arról beszélt, az otthonápolók nem csak a béremelésekből maradtak ki, ahogy a többi szakdolgozó is, hanem még a fejlesztésekből is.

    Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke az egészségügyet egy beteg emberhez hasonlítva azt mondta, ez a betegség eljutott abba a stádiumba, hogy ha akarnák, akkor sem tudják már titkolni a baját. Az arra illetékesek az elmúlt két évtizedben természetesen igyekeztek segíteni, a kapott kezelések azonban, csak a látható és kellemetlen tüneteket enyhítették - mondta.

    Kiemelte, nem csak az egészségügyiek bérhelyzetén kell javítani, de sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is.

A jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell - hangsúlyozta.

    A MESZK márciusban, még az ágazati érdekegyeztető tárgyalások előtt felhívást tett közzé; ebben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

    A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

    A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között „Szolgálunk és éhezünk”, „Közös kiáltással az egészségügyért!”, „Közös ügyünk az ápolás”, „uniós bért!” feliratok voltak.

    Az Emmi épülete felé tartó tüntetők az Andrássy út két sávját foglalták el, amikor a tömeg eleje az Oktogonnál járt, akkor hagyta el az utolsó demonstráló a Hősök terét.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért demonstrálnak Budapesten.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector