Startlaphoz Csatlakozz!

Figyel a Nagy Testvér

Szerződésben engedélyezték a közmunkások megalázását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 12:35

Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. A felvételeket a város lakói is megtekinthetik. Habár Vona Gábor meghirdette, hogy lenyesi a párt vadhajtásait, nem biztos, hogy ez a Jobbik „mintavárosára”, Ózdra is igaz, ahol Janiczak Dávid polgármester leplezetlenül rasszista kijelentéseket tesz – írja a Népszabadság.
 
  „Vagy rávesszük őket, hogy vegyék fel a magyar szokásokat, vagy itt nincs szükség azokra, akik nem akarnak integrálódni” – mondta Janiczak Dávid az ózdi városi televízióban május 7-én. Ózd polgármestere annak ellenére tett szélsőséges és súlyosan rasszista kijelentéseket, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt ígérte, lenyesi a párt vadhajtásait, és néppárti fordulatot hirdetett meg.
 
  Janiczak ezt mondta: „Az a kérdés, hogy a cigánytelepek lakói akarnak-e integrálódni. Nem akarnak. És ezzel nincsen gond, ne erőltessünk olyat, amit nem kell. Őnekik az az életvitelük, a szokásrendszerük, ők abban szeretnek élni. Ezzel egy gond van, hogy ez itt van köztünk”.
 
  Beszélt továbbá a cigánybűnözésről és arról, hogy differenciált oktatásra van szükség, „a gyengébb képességű cigány gyerekek lehetnek jó segédmunkások, lakatosok, nem mindenkinek kell szociológusnak lenni”.
 
  A polgármester szerint „milligrammnyi rasszizmus sincs a Jobbik programjában”, s hosszan értekezett a romák túlszaporodásáról.
 
  „Ha kimegyünk a cigánytelepekre, ott szaladgál négyöt-hat-nyolc gyerek. A cigányságon belül jelenleg népességrobbanás van. Szaporodnak. Túlszaporodják azt a lehetőséget, ami számukra fennáll. Ha az ország egészét nézzük, a születési ráta olyan szintre csökkent a cigányság-népességrobbanással együtt, hogy ki fog halni Magyarország, ha nem kap kívülről bevándorlókat és más embereket” –mondta, s kijelentéseivel a műsorban szereplő fideszes, de a helyi Fidesz-frakcióból kilépett Kósné Dargai Rita lényegében egyetértett.
 
  Azzal összefüggésben, hogy nincs is valódi kormányzati szándék a problémák megoldására, Janiczak kifejtette, hogy ha megszűnne a „cigányprobléma”, nem érkeznének az eurómilliók Nyugatról, és akkor nem lenne mit ellopni. Ezért – jelentette ki – vannak, akiknek az az érdekük, hogy fenntartsanak „olyan butaságban és alulszocializáltságban lévő réteget, akiket (sic!) a választásokon egyszerűen lehet mozgatni akár egy zsák krumplival”.
 
  Mindezek alapján talán nem is meglepő, hogy a polgármester javaslatára az ózdi képviselő-testület úgy határozott: felhatalmazást ad Janiczak Dávidnak arra, hogy átcsoportosítson bizonyos összegeket a közbiztonsággal kapcsolatos költségvetés kiemelt előirányzataiból.
 
  A polgármester így kezdeményezte, hogy 500 ezer forintból szerezzenek be videokamerákat, egyéb kamerákat, az azokhoz szükséges memóriakártyákat és kereső távcsöveket.
 
  A beszerzendő eszközök között van két szemüvegkamera is összesen 36 ezer forint értékben.
 
 A képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják. A polgármester javaslatából kiderül a cél is: a közmunkások ellenőrzése.
 
  A munkaköri leírásukban a közmunkások tájékoztatást is kapnak arról, hogy „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”. A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá is kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak.
 
  A Start munkaprogram teljesítésének elősegítése céljából Ózdon már április 10-től használhatják a kamerákat.

Figyel a Nagy Testvér
 
  Közmunkások panaszkodnak így Ózdon, a belvárosban: elszáradt tulipánokat szedegetnek az ágyásokból, a hagymákat teszik el őszre. Mindannyiuknak van rendes szakmája –villanyszerelő, lakatos, karbantartó –, csak épp rendes munkát nem kapnak a városban. Egyiküket harmincöt év munkaviszony után három éve rúgták ki a vízműtől, azóta közmunkásként él.
 
  – Hónapról hónapra kötnek velünk szerződést, sose tudjuk, hogy a következő időszakban lesz-e munka. A múlt hónapban egy olyan szerződést kellett aláírnunk, amiben elfogadtuk, hogy kép- és hangfelvétel készülhet rólunk munka közben. Először közöltük a csoportvezetővel, hogy nem írjuk alá, mert ez sértő. Azt felelte, ha nem tesszük meg, akkor nem kapunk munkát. Ez meg zsarolás. Végül aláírtuk, mert mindenkinek kell a pénz. Így is vízen meg kenyéren élünk majdnem, úgy meg éhen is döglöttünk volna –mondják.
 
  Janiczak Dávid Ózd jobbikos polgármestere szerint több oka van annak, hogy a közmunkásokról kép- és hangfelvétel készül. Szerinte a legtöbb multinacionális cégnél elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, így a közmunkásokat, akiket vissza akarnak vezetni a rendes munka világába, így szoktatják hozzá ehhez a szituációhoz. Ennek köszönhetően ellenőrizni tudják azt is, hogy a rájuk bízott feladatot elvégzik-e a közmunkások. A felvételek közzétételének köszönhetően a város lakosai is látják, hogy a közmunkások nem lazsálnak, így jobban megbecsülik őket.
 
  Kérdésünkre, hogy miért volt szükség rejtett kamerás szemüvegekre, a polgármester azt felelte: így akkor is tud felvételt készíteni az ezzel megbízott szakember, ha mind a két keze foglalt, például azért, mert motoron vagy biciklin közlekedik. A fényképezésre felhatalmazottakon lesz egy jelvény, amely azt üzeni, hogy az illető jogosult felvételt készíteni a közmunkásokról. Utóbbiak pedig a munkaszerződésükben vállalták ezt, így adatvédelmi szempontból sem lehet kifogásuk az ellenőrzés e módja ellen. Hozzátette: aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, hisz a felvételeken az látszik majd, hogy rendesen dolgozik.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szerződésben engedélyezték a közmunkások megalázását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector