Startlaphoz Csatlakozz!

A lakosság csupán 6 százaléka nem aggódik

Bizonytalanok vagyunk a várható nyugdíjunkkal kapcsolatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 16:23

A lakosság többsége teljesen bizonytalan várható nyugdíjával kapcsolatban, és megbecsülni sem tudja, hogy mennyivel kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia idős korában - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából készült kutatásból.

  Kifejezetten bizonytalanok a magyarok azzal kapcsolatban, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak majd. A kutatás szerint a 18-59 év közöttiek többségének még elképzelése sincs arról, hogy várhatóan mennyivel csökken majd a bevétele nyugdíjasként.
 
  Az öregkori járandóság összegét legkevésbé a fiatalabb, 18-29 éves korosztály és az alacsonyabb jövedelmű válaszadók tudják megbecsülni. A lakosság csupán 6 százaléka nem aggódik az időskori megélhetés miatt, mivel úgy gondolja, hogy nem jár anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás. A válaszadók 12 százaléka attól tart viszont, hogy nyugdíja a jelenlegi jövedelme felét sem éri majd el, és összességében a megkérdezettek 30 százaléka számít minimum 20 százalékos bevételcsökkenésre.
 
Kevesebből tervezünk megélni
 
  Az eredmények alapján a lakosság 87 százaléka tervezi a kiadásai visszafogását időskorában. A legtöbben (30 százalék) a ruhavásárláson fognának, csaknem ugyanennyien költenének kevesebbet étteremre, alkoholos italokra és dohányárura, de a nyaraláson is sokan spórolnának. A válaszadók 20 százaléka kevesebbet költene rezsire, autóhasználatra, valamint elektronikai cikkekre. Élelmiszer-vásárlásait a megkérdezettek 12 venné vissza, a gyermekek, unokák támogatásán azonban csak a válaszadók 4 százaléka próbálna takarékoskodni.
 
  A jelenlegi nyugdíjasok fogyasztása azonban az időskori spórolás korlátait is jól mutatja. Bár valóban kevesebbet költenek például ruházkodásra és vendéglátásra az idősebbek, a több otthon töltött idő és a sok egyszemélyes háztartás miatt ugyanakkor a lakásfenntartással kapcsolatos éves kiadásaik átlagosan több mint 80 ezer forinttal magasabbak, mint az aktív korúaké. A kevesebb éttermi fogyasztás miatt az élelmiszervásárlásra is többet költenek, de az átlagos nyugdíjasnak évente csaknem 60 ezer forinttal magasabb gyógyszer és egészségügyi kiadással is számolnia kell.
 
   Ezek az adatok is jelzik, hogy a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságához körültekintő tervezésre van szükség. Kutatási adataink szerint csupán a nyugdíj előtt álló felnőtt lakosság 34 százaléka rendelkezik az időskorára szánt tartalékkal, és csak 22 százaléka vesz igénybe olyan nyugdíjcélú megtakarítási formát, amelyhez adókedvezmény is társul - mondta Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bizonytalanok vagyunk a várható nyugdíjunkkal kapcsolatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector