Startlaphoz Csatlakozz!

Jogellenes adatkezelés

Tízmillióba is fájhat a közmunkások megfigyelése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 14. csütörtök, 09:28

Ha Ózdon valóban felvételeket készítenek a közmunkásokról, az bizonyosan jogellenes adatkezelésnek tekinthető – állítja az adatvédelmi hatóság elnöke. Péterfalvi Attila ígéri: ha bejelentés érkezik, vizsgálatot indít. Az efféle jogsértés következménye tízmilliós bírság, de akár büntetőeljárás is lehet – olvasható a Népszabadságban.

  Ha a sajtóban megjelentek megfelelnek a valóságnak, Ózd önkormányzata egyértelműen jogellenes adatkezelést folytat, ami akár bűncselekménynek is minősülhet – kommentálta a Népszabadság szerdai számában az ózdi közmunkások megfigyeléséről szóló hírt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a hatóság korábban kiadott egy állásfoglalást az elektronikus megfigyelőrendszerek munkahelyen történő alkalmazásáról, és az abban foglaltakkal szöges ellentétben áll, ha valahol kifejezetten a foglalkoztatottak tevékenységének dokumentálására készítenek felvételeket.
 
  Ez attól sem lesz törvényes, ha a munkavállalókat nyilatkoztatják arról, beleegyeznek a megfigyelésbe – hangsúlyozta Péterfalvi. Nemzetközi normák, alkotmánybírósági döntések és az adatvédelmi hatóság gyakorlata szerint sem lehet az érintettek önkéntes hozzájárulására alapozni – tette hozzá –, mert a sajátos alá-fölérendeltségi viszony miatt a dolgozók kiszolgáltatott helyzetben vannak.
 
  A NAIH elnöke ezért kijelentette: munkahelyeken az ellenőrzés akkor tekinthető jogszerűnek, ha az a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül indokolt. Kamerás megfigyelőrendszerek telepítésére így többek között ott van lehetőség, ahol arra az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete érdekében van szükség – hozott fel néhány példát. Ilyen esetekben – miután a munka törvénykönyve erre felhatalmazást ad – nincs szükség a dolgozók hozzájárulására, de ezeket a felvételeket sem lehet a munka intenzitásának ellenőrzésére felhasználni.
 
  Egyébként az sem lenne törvényes, ha a közterületen kiépített kamerarendszert használnák a közmunkások megfigyelésére – hozott fel egy újabb szempontot Péterfalvi. Annak egészen más a funkciója, hiszen ilyet alapvetően a közrend és a közbiztonság megóvása érdekében telepítenek.
 
  Az elnök jelezte, hogy miután a konkrét esetet nem ismeri, azt nem kívánja minősíteni, csupán a jogi helyzetet ismertette.
 
  Mindazonáltal maga is úgy véli, történhetett jogsértés Ózdon, és ha a hatósághoz bejelentés érkezik, azt ki fogják vizsgálni.
 
  Egyébként az sem kizárt, hogy hivatalból járjanak el, de Péterfalvi szerint az adott ügyben erről korai lenne beszélni. Azt viszont elmondta: a NAIH jogsértés esetén tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, de a személyes adatok jogosulatlan kezelése miatt polgári pert is lehet indítani. A személyes adattal visszaélés ráadásul könnyen bűncselekménynek minősülhet.
 
  Azok az emberek, akik kénytelenek közmunkából megélni, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az tehát, hogy a szerződéskötésekor a felvételek készítéséhez a hozzájárulásukat kérik, semmilyen módon nem tekinthető az ő valódi, önkéntes beleegyezésüknek, mert ha nem írnak alá, elveszítik a munkájukat. Ilyen kiszolgáltatott helyzetben a TASZ szerint inkább a munkafelügyelőket kellene ellenőrizni, nem élnek-e vissza a hatalmukkal. A jogvédők aggályosnak tartják azt is, hogy a közmunkásokról készült felvételeket a munka ellenőrzésén kívül más célokra is felhasználhatják. Álláspontjuk az: a személyes adatok kezelésére vonatkozó alapelveket súlyosan sértő intézkedésről van szó, mellyel szemben fel lehet és fel is kell lépnie a hatóságoknak.
 
  Gyomorforgató – így minősítette az ózdi gyakorlatot Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Szerinte az a politika vezetett ide, amely az elesetteket, a szegényeket közutálat tárgyává tette, és ebben a helyzetben egy fasisztoid párt polgármestere úgy gondolja, mindent megtehet.
 
  Tehát maga is úgy állítja be a közmunkásokat – fogalmazott –, mint minden rossz okozóit.
 
  Arra a kérdésre, hogy a szakszervezet ilyen helyzetben mit tehet, Nyakó elmondta: nincs más eszközük, mint a nyilvánosság. Ha pedig már megfigyelésről van szó van szó, szerinte inkább ezt kellene ellenőrizni, biztosítják-e az embereknek a megfelelő munkafeltételeket, munka- és védőruhát, s van-e munkavédelmi oktatás. A kormánynak meg komolyan kellene vennie saját ígéretét – tette még hozzá –, és orvosolhatná a közmunkások sérelmeit, amelyekre az ombudsman korábban terjedelmes jelentésben hívta fel a figyelmet.

Forrás: Népszabadság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízmillióba is fájhat a közmunkások megfigyelése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector