Startlaphoz Csatlakozz!

Furcsa költségvetése lesz Magyarországnak jövőre

Keményen dolgozó vesztesek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 14. csütörtök, 11:51

 A kormány jövőre több mint 600 milliárd forinttal húzza szorosabbra a nadrágszíjat. Kevesebb jut például egészségügyre, oktatásra és környezetvédelemre. A hon és a rend védelmére viszont többet juttat a kabinet – írja a Népszabadság.

 Furcsa költségvetése lesz Magyarországnak 2016-ban: az állam például úgy von ki pénzt az egészségügyből, hogy valójában a nyugdíjrendszert kurtítja meg. A szociális hozzájárulási adó felosztása jelentősen módosul jövőre, így a nyugdíjkassza az adó 79,43 százalékát kapja az idei 85,91 százalékhoz képest. A kassza épp arra lesz elég, hogy a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelést ki lehessen hozni belőle, ez 1,6 százalék, nagyjából 40 milliárd forint.
 
  Jóllehet Varga Mihály 240 milliárd forint bővülést mondott a nyugdíjkasszában, valójában ez porhintés.
 
  A szolgálati nyugdíjakat az idén külön számítják, ám ezt jövőre bedobják az öregséginyugdíj-kalapba, ahonnan viszont kikerül a nőknek negyven év munkaviszony után nyújtott korai nyugdíj.
 
  Az egészségkassza részesedése az adóbevételből 14 százalékról 20,57 százalékra emelkedik jövőre. Az így előálló többletet azonban azonnal el is veszi a kormány azzal, hogy az egészségkassza költségvetési támogatását 137 milliárd forinttal visszanyesi. Így az egészségbiztosítási alap jövőre szinte forintra ugyanannyiból gazdálkodhat, mint az idén, 2391 milliárdból. Ezen belül a házior­vosi praxisra jut plusz, a kórházi szolgáltatás soron viszont több mint 40 milliárd forinttal szerepel kisebb összeg 2016-ra.
 
  Az oktatásban az alapfokú képzés és az iskolai előkészítés 2,9 százalékkal kap többet, ám a középfokú és a felsőoktatás támogatása alig emelkedik – előbbi semmivel, utóbbi másfél százalékkal. A jóléti kiadásokra összesen 280 milliárd forinttal jut kevesebb jövőre. Ehhez képest a rendvédelem keretét majdnem százmilliárd forinttal növelik. Több jut majd a külügyekre, kevesebbet visz el a törvényhozó és végrehajtó szervek működtetése. A legnagyobb érvágást a környezetvédelem szenvedi el: az idei 630 milliárd forint után a keret mindössze 321 milliárd forint lesz.
 
 Mindösszesen 16,55 ezermilliárd forint lesz a kiadási oldal, szemben az idei 17,19 ezermilliárd forinttal. Ezzel tartható a kétszázalékos GDP-arányos államháztartási hiány. A büdzsé 2,5 százalékos GDP-bővüléssel számol, ebből a növekedésből és az adósságszolgálatra költendő kisebb összegből jöhet össze annyi forrás, ami az adócsökkentésre kell.
 
  A legnagyobb tétel itt az egy százalékpontos szja-csökkentés lesz, ez 120 milliárdot emészt fel, további 15 milliárdot pedig a családi adókedvezmény emelése hozza – két gyerek után tízről 12,5 ezerre nő gyerekenként. A családi adóalap-kedvezmény összege mindenképp változni fog 2016-ban: mivel az adó kulcsa csökken, ezért az adóalap is csökken.
 
  Mivel a kedvezmény valójában adóalap-kedvezmény, ezért azok összege emelkedni fog, hogy a tényleges kedvezmény ne változzék: ­62 500 forint helyett 66 666, két gyereknél 83 333, három és többnél pedig 220 ezer forint lesz gyerekenként az adóalap kedvezménye. Az szja mellett a másik nagy csökkenés a bankadóban lesz: 144 milliárd forint helyett 89 milliárd forint bevétellel számol a kormány.
 
  Egyéb, nagy meglepetések nincsenek az adóbevételekben. Az öt százalékra csökkenő sertéshús­áfa Varga szerint a családok számára jelent majd könnyebbséget, ám sokkal valószínűbb, hogy a húsiparban már tarthatatlan áfacsalások miatt vált szükségessé a jelentős vágás.
 
  A fél és egész disznó (marha, kecske, juh mellett) már most is öt százalékkal adózik, ám vélhetőleg a csalások egyszerűen áttevődtek a darabolt árura. Így kényszerűség volt a csökkentés hátterében, nem pedig a családok jól tartása – hiszen ebben az esetben inkább az egészségesebb csirke vagy a kevéssé preferált hal áfáját kellene csökkenteni.
 
  Arra nyilván nincs elegendő forrás, hogy valamennyi élelmiszer esetében áfát csökkentsen a kormány, ezért marad a kényszermegoldás.
 
  A reklámadó arányában jelentős emelés lesz 2016-ra. Az idei évre meghatározott 6,9 milliárd forinthoz képest jövőre 10,9 milliárdot vár a kormány. A különbség – meg az egész adó – a költségvetés egésze szempontjából persze teljesen elhanyagolható. Nem úgy a társasági adó, ahol nem lesz egykulcsosítás. A kormány várhatóan kitolja majd a határidőt, így türelmi időt gyárt magának arra, hogy kitalálja, mit is akar. Elvileg kétharmados törvény szabályozza, hogy jövőre egykulcsos lesz a társasági adó, ám kétharmados többségét elveszítve a kormánypárt már nem tudja ezt módosítani – vagy nem lenne könnyű. Márpedig arra nincs forrás, hogy az adó 19-ről tíz százalékra csökkenjen. A határidő kitolása is kérdéses lehet puszta többséggel, de érdemes azért megvárni a javaslatot.
 
   Ami a társaságiadó-bevételek tervezését illeti, a Költségvetési Tanács szerint kissé túlzó a 2016-ra tervezett 400,5 milliárd forint. Az idén 341 milliárd az előirányzat, a tervezett növekedés tehát 17 százalék. Az indokolás nem ad magyarázatot az ugrásszerű növekedésre. Ezt nem magyarázná az alternatív adók térnyerése, így valószínűleg a kirobbanó gazdasági növekedés és száguldó vállalkozási eredmények hozhatják a plusz 60 milliárdot.
 
  Érdekesen alakulnak az adókedvezmények is: az idénre tervezett 170 milliárd körüli adókedvezmény jövőre 220 milliárd fölé is kúszhat. Valószínűleg a korábbi évek tendenciájának megfelelően a nagyvállalatok fognak nyerni, a kicsik nem kapnak gyakorlatilag semmi pluszt. A kisvállalati kedvezmények egy-kétmilliárddal nőhetnek, s érhetik el a ­13-14­ milliárd forintot. A nagyok szedik be a többit, 200 milliárd forintot alsó hangon. Ezen belül 65 milliárd forinttal messze a sporttámogatás vezet.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Keményen dolgozó vesztesek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector