Startlaphoz Csatlakozz!

Nincs lehetőség béremelésre

Kiakasztotta a kormány a közszolgákat a bértárgyaláson

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 14. csütörtök, 12:56

Béremelést és az életpályamodell teljes körű kiterjesztését kérik a közszolgák a kormánytól. A kormány szerint béremelésre idén nincs lehetőség – olvasható az Origo oldalán.

  „Furcsa párbeszéd alakult ki. A hagyományos és indokoltan kölcsönös tiszteletet mutató hangvétel és indulatmentes érvelés keretében próbáltunk igazodni a kormány által bevezetett fogalomváltások, átértelmezések, speciális adatbázisképzés és múltértelmezés viszonyaihoz” – így jellemzi hírlevelében Boros Péterné, a  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) május 6-ai plenáris ülését.
 
  Életpályát mindenkinek!
 
 A munkavállalók a tanácskozáson a következő követelésekkel fordultak a kormányhoz:
 
  Az egészségügyért felelős miniszter vagy államtitkár mutassa be, mit kívánnak tenni a tömeges orvos és nővér elvándorlás megakadályozása érdekében.
 
  A közszolgálat valamennyi ágazatában, minden dolgozóra nézve be kell vezetni az életpálya-modellt.
 
  Az életpálya-modellek és a minimálbér kapcsolata legyen intézményes és elválaszthatatlan.
 
  A kormány mutassa be, milyen bérintézkedésekre készül 2018-ig.
 
 Valamennyi hatályos jogállási törvény illetményrendszerét legalább három további fizetési fokozattal kell kiegészíteni.
 
 A kormány részéről az érdekegyeztető tanácskozáson Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára vett részt. A munkavállalók számos problémát vetettek fel, a főtitkár beszámolója szerint sokra nem kaptak kielégítő választ.
 
Idén nem lesz béremelés
 
  A munkavállalók elsődleges igénye a tanácskozáson az volt, hogy a különböző 2015. évi bérintézkedéssel nem érintett munkavállalók valamennyien kapjanak 2015. január -1-től hatályos illetményük 10 százalékának megfelelő, de minimum bruttó 15 ezer forint összegű béremelést. Ezt az NGM helyettes államtitkára nem tartotta megvalósíthatónak, de az ülés végén személyesen elkötelezte magát, hogy a javaslatot 2016. január 1-i hatállyal felvesse a költségvetés még lehetséges módosításai között, írja Boros Péterné.
 
Már megszületett a döntés
 
  A megbeszélés során kiderült, véli a főtitkár, hogy a közszolgálati bérintézkedésekre vonatkozó 2016 évi költségvetési keretszámokról a döntés valójában már megszületett. A munkavállalók szerint az is kikövetkeztethetővé vált, hogy a kormány a kormánytisztviselői életpálya érintettjeinek létszámát 60 ezer főben határozza meg. Ez a létszám valójában jóval 80 ezer fölött van, írja a főtitkár, nem beszélve a fegyveres szolgálatok több mint 10 ezer civil alkalmazottjáról, akik eddig úgy tudták, hogy kormánytisztviselők lesznek.
 
Van tartalék 
 
  A munkavállalói oldal szóvivője a plenáris ülésen felvetette, hogy a Konvergencia Programban a kormány, közszolgálat vonatkozásában 2018-ig nem tervez a közszolgálatot érintő további bérintézkedést. Ezt a helyettes államtitkár azzal hárította el, hogy a főszámok tartalmaznak annyi tartalékot, ami a kormány 2016 után esetleges lépését nem zárja ki.
 
Csábító lidércfény
 
 A munkavállalók szerint „a kormány csábító lidércfényként használja – immár ötödik éve – az életpályák ígéretét, de jelenleg csupán egyetlen modell működik; az is sérülten, és csak részlegesen. Valamennyi életpálya terület képviselője kimondta, a javaslatok átfogó jellemzője, hogy egyik sem törekszik lefedni az adott ágazati- szakmai terület valamennyi dolgozóját, tehát elsődlegesen a megosztás eszközeként működik”.

űMajd a számok ismeretében
 
  A tanácskozásán a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a következő ülés napirendjére tűzik (az országgyűlésnek benyújtott költségvetési törvény tényszámai alapján) a konkrét bérintézkedések részleteiről történő egyeztetést. A következő tárgyalásra várhatóan május 26 és június 04 között kerül sor, olvasható a hírlevélben.

Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiakasztotta a kormány a közszolgákat a bértárgyaláson.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector