Startlaphoz Csatlakozz!

Pénztárszövetség:

Nagyot nőtt a nyugdíjkasszák vagyona az első negyedévben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 15. péntek, 11:32

Tizenhárom százalékkal, 1041 milliárd forintra nőtt a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjkasszák vagyona az első negyedévben - közölte a szövetség, amely beszámolt arról is, hogy a csütörtöki közgyűlés döntése szerint Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) név alatt folytatja munkáját a szervezet.

    A Pénztárszövetségnek, amelyet március óta Kravalik Gábor személyében új elnök irányít, kétmilliós tagsága van, hozzá tartozik az önkéntes nyugdíjpénztárak 93 és az egészségpénztárak 75 százaléka.

    Kravalik Gábor a közleményben kifejti: a Pénztárszövetség feladata, hogy a tagpénztárak és rajtuk keresztül a pénztártagok jövőbeli képviselete hangsúlyosan jelenjen meg a mindennapokban. A szervezet céljainak eléréséhez a pénzügyi szektor különböző szereplőivel kölcsönös előnyökön alapuló megállapodások kialakítására törekszik, valamint igyekszik az önkéntes pénztárak üzeneteit hatékonyan eljuttatni a jogszabályalkotókhoz.

    „Fontos cél, hogy javuljon az önkéntes pénztárak működési környezete, az érdekérvényesítés előtérbe kerüljön, valamint a Pénztárszövetség még nagyobb hangsúllyal hívja fel a figyelmet az öngondoskodás fontosságára” - idézi a közlemény az elnököt.

    Az önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona március végén 1041 milliárd forintra rúgott, ez éves összevetésben 13 százalékos emelkedést jelent. Az előző év azonos időszakához képest az egy főre jutó vagyon 14 százalékkal - 120 ezer forinttal - 966 ezer forintra nőtt. A tagpénztárak vagyona 2011 végéhez képest 36 százalékkal gyarapodott. A növekedés szinte teljes egészében a befektetési eredményekből fakadt, mivel a befizetések és a szolgáltatások az adott periódusban azonos nagyságrendet képeztek.

    A Pénztárszövetség közleményében hangsúlyozza: egyre többen ismerik fel az öngondoskodás kiemelt szerepét. A szervezet év eleji kutatása alapján a megkérdezett munkavállalók háromnegyede sorolta a leghasznosabb cafetériaelemek közé az egészségpénztári juttatást, és 50 százalékuk vélekedett ugyanígy a nyugdíjcélú megtakarításokról.

    A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összlétszáma az első negyedévben 0,4 százalékkal, 1,078 millióra csökkent. A munkáltatói befizetések összege minimálisan mérséklődött, ám az egyéni befizetéseknél elért két számjegyű bővülés az elnök szerint arra utal, hogy a tagok egyre aktívabbak.

    Az önkéntes pénztárak működési eredménye látszólag negatív, ám a jogszabály által engedélyezett átcsoportosításokkal az első negyedévben valójában 195 milliós pozitív működési eredményt értek el - mutatott rá Kravalik Gábor a közleményben.

    A Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak tagjainak egyéni befizetései megközelítették a 2,1 milliárd forintot az első negyedévben, ami 30 százalékos növekedés éves összevetésben. Az egészségpénztáraknak március végén több mint 732 ezer tagjuk volt, több mint 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

    Az egészségkasszák vagyona 0,4 százalékkal, több mint 42 milliárd forintra nőtt. A Pénztárszövetség tagpénztárai az első negyedévben 1,76 millió esetben összesen 9,7 milliárd értékben finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Egy-egy alkalommal átlagosan 5400 forintot fizettek az egészségkasszák, ami 5 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedévi 5100 forintot.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyot nőtt a nyugdíjkasszák vagyona az első negyedévben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector