Startlaphoz Csatlakozz!

Így jóval kevesebbet kell fizetni nekik

Tudatosan cseréli közmunkásokra az alkalmazottakat a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 17. vasárnap, 10:13

Egy 2013-as rendeletmódosítás ágyazott meg annak a gyakorlatnak, amely egyre feltűnőbb méreteket ölt: az elbocsátott közalkalmazottakat közmunkásokkal pótolják, így jóval kevesebbet kell fizetni nekik – írja a vs.hu.

   Vizsgálatot ígért Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, amikor ellenzéki és kormánypárti képviselők a parlament népjóléti bizottsága előtt azzal szembesítették: az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként újra foglalkoztatják őket. Csakhogy a miniszternek elvileg tudnia kellene a gyakorlatról, hiszen a saját kormánya tette azt lehetővé.
 
  Mint Szél Bernadett, az LMP társelnöke kiszúrta, 2013 novembere előtt az állam csak akkor adott támogatást a közfoglalkoztatáshoz, ha az adott önkormányzati vagy állami szerv bővítette a statisztikai létszámot, vagyis a meglévő alkalmazottain felül vett fel közmunkásokat. Ezt a szabályt azonban a kormány 2013. november 4-én eltörölte. Ez azt jelenti, hogy meglevő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat – mondta szombati sajtótájékoztatóján Szél Bernadett.
 
  Korábban a VS.hu is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Klik több mint 4000 közmunkással vezeti a közfoglalkoztatás januári toplistáját. Ezzel párhuzamosan csökken a közalkalmazottak száma, és néhány hónapon belül további, nagyjából 2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok – legalábbis erre utal a Belügyminisztérium által a létszámleépítések fedezetére kiírt pályázat.

   Egy kisvárosi jegyző korábban arról is beszámolt, hogy egyes munkaköröket előszeretettel töltenek be közfoglalkoztatottakkal, akkor is, ha ez szabálytalan. Ilyenek jellemzően a kisegítő tevékenységek, például a takarítás, a portaszolgálat vagy az óvodákban, iskolákban az udvaros. Mindez csökkenti azoknak a munkahelyeknek a számát, ahol a közfoglalkoztatottak havi bruttó 79 ezer forintja helyett valamivel nagyobb összeget lehetne keresni (a minimálbér jelenleg bruttó 105 ezer forint).

Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tudatosan cseréli közmunkásokra az alkalmazottakat a kormány .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector