Startlaphoz Csatlakozz!

A kivándorolni akarók száma megduplázódott tavaly óta

Háttal az országnak: 21 fős osztályból 16-an dolgoznak külföldön

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 17. vasárnap, 12:55

Huszonkét éve méri a Tárki a hazai migrációs szándékot, ám még soha nem volt olyan magas az arány, mint az idén áprilisban: a megkérdezettek tíz százaléka szándékozik hosszabb-rövidebb időre, adott esetben örökre elhagyni az országot. Még riasztóbb az adat, ha a tavalyi statisztikával vetjük össze, hiszen a kivándorolni akarók száma megduplázódott 2014 óta– írja a sonline.hu.
    

   Somogyból – mint azt korábban megírtuk – már az elmúlt esztendőben is kétezren kerestek boldogulást a határokon túl – vagyis nagyjából taszárnyian –, azaz az idén akár csaknem egy fonyódnyian távozhatnak.
– Az elmúlt három évben hét helyen dolgoztam, a leghosszabb idő, amit kitöltöttem egy munkahelyen fél év volt – mondta Kelecsényi Péter, aki felszolgálóként keresi a kenyérrevalóját. – Rendre minimálbérre vagy hat órára voltam bejelentve, a fizetésem többi részét zsebbe kaptam, a legjobb hónapban sem jött össze több nettó százötvenezer forintnál. Több ismerősöm dolgozik már Ausztriában vagy Dél-Tirolban, ők hívtak, helyet bármikor tudnak szerezni, s biztosan megkeresek 1500 eurót, ami cirka 450 ezer forint. Szóval a nyarat még végignyomom a Balatonnál, aztán az ősszel megyek ki én is.
 
A somogyi kivándorlási hajlandóság megugrása az általunk megkérdezett szociológusok szerint nem meglepő, hiszen a megye az átlagbéreket, a munkanélküliséget és a vásárlóerőt nézve is az utolsók között kullog, így sokan a jobb életkörülmények miatt váltani akarnak. A migrációs szándék amúgy a Tárki szerint először 1997. és 2005. között ugrott meg, majd 2010-ig valamelyest mérséklődött, hogy aztán két éven át ismét emelkedjen. A legfelkapottabb célországnak továbbra is Ausztria, Németország és Nagy-Britannia számít – nagy kérdés, utóbbiban mi lesz a magyarok sorsa, hiszen a britek szigorítani akarják a külföldiek munkavállalását és letelepedését –, de egyre többen választanak távolabbi célpontokat: az Egyesült Államokat, Új-Zélandot vagy éppen Ausztráliát.

  – Hét éve huszonegyen végeztünk a középiskolás osztályunkban – állította Mészáros Gábor – tizenhatan már külföldön vannak közülük. Vasipari szakmunkásként tárt karokkal várnak mindenkit a németek, s ha azt nézem, hogy a fizetés négyszer-ötször akkora, mint idehaza, nem meglepő, hogy a többiek kimentek. A barátnőmmel én is sokat beszélgettem a külföldről, ám ő nem akar jönni, így egyelőre itthon próbálok érvényesülni. De ha minden így marad, szerintem hamarosan sikerül rábeszélnem, hogy mennünk kell. Igaz, tanítónőként neki nincs lehetősége, hogy odakint a hivatásában helyezkedjen el.
Sokakat valóban csak végzettségük tántorít el a kivándorlástól: nehéz helyzetben vannak a jogászok, bölcsészek, az adminisztrációs területen dolgozók, hiszen számukra elenyésző hasonló munkalehetőség akad a határokon túl.

  – Ha valaki menni akar, ez nem lehet akadály – jegyezte meg Kelecsényi Péter. – Lehet, hogy egy diplomásnak például a hierarchia alján kell kezdenie a vendéglátásban, de ha jól dolgozik, belátható időn belül feljebb léphet, s ha megtanulja a nyelvet, képezheti is magát. Ismerek olyanokat, akik idehaza középiskolában tanítottak néhány évig, aztán 28-30 évesen kimentek, asztalleszedőként kezdtek egy szállodában, s ma már középvezetők. Elvégeztek néhány szakirányú tanfolyamot odakint, s most több mint kétezer eurót keresnek.
Ebből a szempontból a Tárki felmérése szerint a férfiak bevállalósabbak, ahogyan a munkanélküliek, a fiatalok vagy éppen az albérletben élők is könnyebben mozdulnak az átlagnál. Vagyis, akiknek nincs sok vesztenivalójuk...

Forrás: Magyar Nemzet
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Háttal az országnak: 21 fős osztályból 16-an dolgoznak külföldön.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector