Startlaphoz Csatlakozz!

Jövőre a katasztrófavédelem ellenőrzi a kéményeket?

A tűzzel játszik a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 18. hétfő, 09:07

Sorra látnak napvilágot egymásnak ellentmondó, félreérthető és félreértett információk a kéményseprőcégek állami ellehetetlenítéséről. Pedig jelen állás szerint az Orbán-kabinet továbbra is kitart amellett, hogy jövőre a katasztrófavédelem ellenőrizze a kéményeket, ingyen – írja a Népszabadság.

  A kéményseprés jövőjéről szóló törvényjavaslat egyetlen mondata sem tartalmazza, hogy a lakossági kémények tisztításának feladata a kéményseprőktől a katasztrófavédelemnél alkalmazott közmunkásokhoz kerülne - reagált számára kellemetlen sajtóközlésekre az indítványt jegyző Belügyminisztérium (BM). Hozzáfűzik: a jövőben a katasztrófavédelem munkaviszony keretében alkalmazna kéményseprésre kéményseprőket.
 
  A parlamentben fekvő tervezet szerint a kormány január 1-től megtiltaná a hazai kéményseprőcégeknek a magánlakások ellenőrzését. A feladatot a katasztrófavédelem venné át, amivel a szolgáltatás ingyenessé válna.
 
  Kétségtelenül ráférne egy alapos tisztítás a kéményseprés évszázados hagyományait lábbal tipró, a tevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozásokat tönkretevő törvénytervezetre. De ez a rész viszonylag egyértelmű. Ám az állami média első körben úgy értelmezte a közleményt, mintha a BM azt állította volna: a lakossági kémények tisztítása nem kerül át a kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez.
 
  Pedig jelen állás szerint ebben nincs változás. Pusztán azt állítják, hogy a tevékenységet átvevő katasztrófavédelem az ellenőrzéseket munkavállalóként foglalkoztatott kéményseprőkkel kívánja ellátni és semmiképp nem bízná a komoly szakértelmet igénylő feladatot közmunkásokra. Ám mivel a szakma hónapok óta tiltakozik a szerintük teljességgel ésszerűtlen, kisvállalkozások tömegeit tönkretevő javaslat - de nem az ingyenesség - ellen, számos sajtóorgánum a később kiadott pontosítás ellenére is úgy vette át a tévesen a BM-nek tulajdonított gondolatokat, hogy vissza az egész, mégse veszik ki a kéményseprők kezéből a kefét. Pedig ez csak úgy igaz, hogy a katasztrófavédelem magukat a kéményseprőket tárt karokkal várja, ám az őket foglalkoztató kisvállalkozásokat lényegében hagyják veszni.
 
  Csak hogy ne legyen olyan egyértelmű a képlet, a BM fogalmazványa is csúsztatás. Jóllehet a vonatkozó törvényjavaslat valóban nem tartalmaz olyan kifejezést, hogy a katasztrófavédelem akár közmunkásokat is alkalmazna a feladat ellátására, a 2013. vége óta érvényben lévő szabályok szerint a területről bármely - például anyagi - okokból levonuló kéményseprőcégek helyett a katasztrófavédelem az ellenőrzés folytonossága érdekében köteles kijelölni egy másik társaságot, amely „közfoglalkoztatottakkal is elláthatja” a feladatát. Magyarán ez nem a kormány ködös terveiben szerepel, hanem már a rögvalóság. Ám Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményeprőmesterek Szövetségének elnöke szerint a kitétel, ha mégoly ijesztő is, teljességgel felesleges és alkalmazhatatlan, hisz a kéményseprőipari tevékenységre vonatkozó alsóbbrendű, a kijelölt vállalkozókra is kötelező szabályok szigorúan tiltják hozzá nem értők bevonását. Vagyis a törvényi engedély ellenére ma sem kopogtathat senkihez közmunkás kéményt ellenőrizni.
 
  Leikauf így megerősítette: az eredeti, őket ellehetetlenítő módosító csomag továbbra is az asztalon van. Ám, hogy még egyet csavarjunk a történeten, az utóbbi hetekben mégis csak mintha a javaslat megfeneklésére utaló jeleket véltek volna felfedezni. Ez részint bizakodással tölti el őket - egyszersmind cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy a közeljövőben pertársaságot alapítanának -, de rendkívüli bizonytalanságot is szül köreikben: hisz egyre rövidül az idő, ami alatt dönteniük kéne egyéni jövőjükről.
 
  Egyelőre senki nem lép át, és nem csak azért, mert teljességgel tisztázatlan a dolgozók kormánytervekben szereplő átvételének munkajogi oldala. Sokkal inkább abban bíznak, hogy a képviselők soraiban meghallgatásra találtak érveik, miszerint a vállalkozók szak- és eszközállománya segítségével az állam jóval olcsóbban végeztethetné el az ingyenes ellenőrzéseket, mint ha arra a katasztrófavédelemnek egy teljesen új szervezetet kellene létrehoznia.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tűzzel játszik a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector