Startlaphoz Csatlakozz!

A települések több mint felében csökkentek a juttatások

Ötven polgármester is törvénytelenül emelt egyet a saját bérén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 18. hétfő, 14:11

 Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket. Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket – írja a Népszabadság.

  A polgármesteri fizetések körül egyébként már korábban vita bontakozott ki, mert a tavaly őszi helyhatósági választás után hatályba lépett új szabályozás szerint a mintegy 3200 magyarországi település több mint felében csökkentek a juttatások. Ennek oka, hogy korábban a fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, ami nagyjából 38 ezer forint, s ennek hét–kilencszerese, tehát 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér.
 
  Az új ciklusban viszont a helyettes államtitkár javadalmazása a kiindulási alap – ez körülbelül 750 ezer forint –, és az ötszáz fő alatti falvakban ennek húsz százaléka, tehát 150 ezer forint jár. Egy ezer lakosú községben korábban 328–425 ezer között lehetett a fizetés, ami októbertől körülbelül háromszázezer forintra mérséklődött. Az 1500 és tízezer fő közötti településeken a bér már 450 ezer forint, amit viszont azért tartanak igazságtalannak, mert egy kisebb faluban egészen más a polgármester feladata, mint egy nyolc-kilencezres járási székhelyen.
 
  A tényszerűség kedvéért: harmincezer lakos felett viszont már jól járt a településvezető, hiszen e körben a korábbi legfeljebb 560–670 ezer helyett csaknem 750 ezerre emelkedett az illetmény. A főpolgármester meg egyenesen dőzsölhet, hiszen a nagyjából 640 ezer helyett egymilliót meghaladó miniszteri fizetésre jogosult. A polgármesterek illetményét a törvény szigorúan szabályozza, ezért a bérek emelését Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára is jogellenesnek tartja.
 
  Azt a törvénymódosítást ugyanis, amely a miniszterek számára lehetővé teszi a helyettes államtitkári illetmények harminc százalékos eltérítését, szerinte nem lehet kiterjeszteni a településvezetőkre. A TÖOSZ határozott álláspontja, hogy a törvényes állapotot helyre kell állítani, de a kialakult helyzettel valamit kezdeni kell – hangsúlyozta a főtitkár. A szövetség már tavaly érzékelte, hogy a kistelepüléseken az alacsony bér feszültségek forrása lesz, ezért előállt egy javaslattal, amely szerint a legkisebb illetmény főállású polgármester esetén 299 ezer forint – vagyis a helyettes államtitkári fizetés negyven százaléka – lenne.
 
   A szövetség továbbra is úgy véli – mondta Zongor –, hogy a településvezetőknek méltányos és igazságos javadalmazást kell biztosítani. A fideszes Boldog István tavaly ősszel benyújtott egy törvénymódosítást, és azt javasolta, hogy a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer legyen. Ez a korábbiakhoz képest még mindig valamelyest fizetéscsökkenést jelentene, de ezt a TÖOSZ már kész volt támogatni. A kormányfő azonban akkor nemet mondott az elképzelésre. A képviselő márciusban ismét beterjesztett egy hasonló javaslatot, amely szerint 500 lakos alatt 224 ezer, 500 és 1500 között 375 ezer forint járna.
 
  Érdekes különben, hogy a Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint nem csak kisközségekben térítették el a béreket. A sorban szerepel például Győr és Mosonmagyaróvár, valamint csaknem húsz további Győr-Moson-Sopron település. Van ezek mellett még két nagyobb város: Ajka és Oroszlány.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötven polgármester is törvénytelenül emelt egyet a saját bérén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector