Startlaphoz Csatlakozz!

A trend továbbra is nagyon aggasztó

Migránsok és emigránsok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 18. hétfő, 15:03

Lázár János szerint az Európai Unióban nehéz a magyarok kivándorlásáról beszélni, hiszen az emberek, a tőke és a szolgáltatások is szabadon mozoghatnak. A miniszter arra figyelmeztetett, a külföldön dolgozó magyarok évente 2 milliárd eurót utalnak haza, ami azt jelenti, hogy valójában Magyarországon képzelik el a jövőjüket. A Tárki legfrissebb kutatása viszont azt mutatja, hogy soha ennyien nem akartak még kivándorolni – olvasható a Népszava cikkében.

  Az Európai Unióban nehéz a magyarok kivándorlásáról beszélni, hiszen az emberek, a tőke és a szolgáltatások is szabadon mozoghatnak. Annak idején részben ezért voksolt az ország az uniós tagság mellett. Ezt Lázár János szokásos csütörtöki tájékoztatóján válaszolta arra a kérdésre, mit akarnak tenni annak érdekében, hogy kevesebben hagyják el Magyarországot. A Miniszterelnökség vezetője arra emlékeztetett, hogy a külföldön dolgozó magyarok évente kétmilliárd eurót utalnak haza, ami azt jelzi, hogy valójában itt képzelik el a jövőjüket, csak pillanatnyi anyagi érdekeik miatt dolgoznak más országban. Ráadásul népességarányosan Csehország mellett Magyarország adja a legkevesebb külföldi munkavállalót az Unió tagországaiban.
 
  A Tárki legfrissebb kutatása szerint viszont egy év alatt brutálisan megnövekedett a kivándorlási hajlandóság Magyarországon. Az áprilisban közzétett felmérésből kiderül, hogy minden tizedik magyar örökre elhagyná az országot, ez duplája a tavalyi aránynak. Ekkora mértékű elvándorlási hajlandóság gyakorlatilag a rendszerváltás, pontosabban 1993 óta nem volt az országban. Egy év alatt nőtt a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok aránya is. Ez a szándék hullámzott az elmúlt két évtizedben: 1997 és 2005 között gyorsan nőtt, ám akkor rövid távon vállaltak munkát a magyarok. 2010-ig ez mérséklődött, 2010 és 2012 között újra megugrott, majd a 2014-ig tartó csökkenést követően ismét meredek emelkedésnek indult, egyetlen év alatt megkétszereződött. A felmérés szerint a migráció gondolatával elsősorban a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a cigányok játszadoznak.
 
  A magyarok elvándorlása a KSH szerint is erősödik, a trend továbbra is nagyon aggasztó. A legnagyobb kedvvel ugyanis a képzett fiatalok veszik a sátorfájukat. Az Egyesült Királyságban már bőven 350 ezer fölötti a magyarok száma, Németországban pedig meghaladta a 150 ezret. A magasabb fizetés és a jobb életkörülmények reményében a kevéssé képzettek ugyanúgy elhagyják az országot, mint a legképzettebbek, akik hosszabb távon nagy hasznot hajthatnának az országnak. A felmérések szerint visszatérni csak kevesen akarnak. A kormány évek óta képtelen érdemben kezelni a helyzetet, és legalább lassítani a folyamatot, ehelyett a Magyarországra való "megélhetési bevándorlással" foglalkozik, és annak káros hatásaival riogat.
 
  A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében még április 22-n elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár akkor azt közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Ő maga is elismerte, hogy a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni. Az államtitkár szerint Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt. Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez hazánk – mondta. Czomba szerint a kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban szinte lehetetlennek nevezte felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja.
 
  A Világbank adatai szerint egyébként a globális hazautalások mértéke 414 milliárd dollár, ami 2016-ig 540 milliárd dollárra fog emelkedni. Kelet-Közép-Európában a külfölditőke-befektetéseket követően a hazautalások jelentik a második legnagyobb külső pénzügyi forrást az országok gazdaságai számára. A statisztikából kiderül, hogy a a magyar GDP 1,8 százalékát a külföldön dolgozók utalják haza, Lengyelországban ez az arány 1,4 százalék, Szlovéniában 1,2, Romániában és Szlovákiában 2,1, míg Csehországban csak 1 százalék. A GDP-hez viszonyítva legnagyobb arányban Kirgizisztán részesedik kivándorló állampolgárai által hazaküldött jövedelemből: ott ez az arány a Világbank adatai szerint 31,4 százalék. Ezek azok az összegek, amelyekkel a külföldön letelepedők családtagjaikat támogatják, hiteleiket törlesztik, befektetéseket finanszíroznak és egyéb terveiket valósítják meg. Egy másik becslés szerint éves szinten több száz milliárd forintot jelentene a GDP-ben adó és fogyasztás formájában, ha az 500 ezer magyar, aki elhagyta az országot itthon maradt volna.
 
Helsinki Bizottság: üres levelet postázzunk
 
  Aki ellenzi, az üres válaszborítékot küldje vissza a Miniszterelnökségnek a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs levelet - ezt javasolja a Magyar Helsinki Bizottság. A kormány akcióját számos hazai párt, civil szervezet, illetve nemzetközi fórum ítélte el. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság manipulatívnak minősítette a kérdéssort, amely fokozza az idegenellenességet, és tévesen hibáztatja a menekülteket számos állítólagosan Magyarországra meg Európára leselkedő veszély miatt. A Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta szerint már a levél is, amit mindenki megkap a miniszterelnöktől, annyira bizonyos válaszok felé tereli a válaszadókat, hogy az felháborító. Pardavi az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, tömény hisztériakeltés, amikor például a Charlie Hebdo szerkesztőségében történteket a bevándorlással hozzák összefüggésbe, hiszen az elkövetők mind francia állampolgárok voltak. A megélhetési bevándorlás mitől eleve pejoratív?- tette hozzá Pardavi, hiszen mindenki meg akar élni, ezért szerinte nem lehet senkit elítélni.
 
Szociális katasztrófát vizionálnak
 
  A szocialisták azt állítják, hogy a kivándorlás szociális katasztrófához vezethet, hiszen komplett települések néptelenedhetnek el, szakemberhiány lesz, egyre kevesebb gyerek születik az országban, egyre kevesebben fizetnek adót. Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja a napokban szóvá tette: az Európai Bizottság március jelentése szerint a magyar kormány nem tett meg mindet, hogy kihasználja a fiatalok foglalkoztatását segítő ifjúsági garanciaprogramot.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Migránsok és emigránsok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector