Startlaphoz Csatlakozz!

A  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az utcára vonul

Forrásponton a pedagógusindulatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 07:46

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormány jövő évi költségvetési javaslata miatt, szerintük ugyanis az nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartalan működéséhez szükséges forrásokat – írja a Népszava.

  Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai mintegy 17 milliárd forinttal (a tavalyi 532 milliárd 716 millió forintról 549 milliárd 536,2 millió forintra) növekednek, ez nem elegendő még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének megváltozásához sem. „A Klik működéséből továbbra is hiányzik csaknem 100 milliárd forint, ez a költségvetés ezt nem fogja pótolni” - mondta a PSZ elnöke.
 
  A szakszervezet szintén aggályosnak találja, hogy a 2016-os költségvetésben a szakképzés átalakításához elkülönített források nem állnak rendelkezésre egyik minisztérium fejezetében sem. Sajtótájékoztatóján a PSZ elnöke hangsúlyozta: a kormányzat semmilyen fejlesztésre nem akar pénzt fordítani, a köznevelési intézmények működtetéséhez kapcsolódó támogatás jogcím alatt pedig mindössze 2,5 milliárd forint szerepel. „A Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) jövőre mintegy 400 szakképző intézményt vesz át, ezek működtetéséhez azonban nincs forrás megjelölve. Ismereteink szerint a Kliknek szánt forrásokat fogják kettéosztani” - mondta a Népszavának Galló Istvánné, hozzátéve: ezzel tovább mélyül a pénzhiány, a lépés pedig komolyan veszélyezteti az oktató-nevelő munkát.
 
  A szakszervezeti elnök beszélt arról is, hogy a múlt héten kiegészítésekkel megerősítették a kormány és a pedagógus-érdekképviseletek között még 2013-ban létrejött megállapodást. Erre azért volt szükség, mert 2015. július 1-től a szakképzési feladatok egy része új fenntartóhoz (vagyis az NGM-hez) kerül. A megállapodás negyedik pontjában rögzítették, hogy a Klik és az NGM költségvetésében „biztosítani kell az aláírt kollektív szerződés végrehajtásához szükséges költségvetései fedezetet”, ez azonban gyakran nem teljesül. „A túlórák tekintetében például az esetek 98 százalékában elmaradtak a kifizetések, mert nem volt rá fedezet” - mondta Galló Istvánné, aki azt is sérelmezte, hogy az óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők - például a dadusok - béreivel kapcsolatban a költségvetés semmit nem tartalmaz. „2008 óta befagyasztották a bértáblákat, mi folyamatosan jelezzük, hogy ezt nem lenne szabad hagyni tönkremenni. Legalább 10 százalékos béremelést kértünk, de a kormány nem tervez semmi ilyesmit”.
 
  A PSZ pénteken a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak, valamint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek is elküldték a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat, mellyel kiküszöbölhetővé válna, hogy a Klik közmunkásként dolgoztasson iskolai dolgozókat. Ahogy arról a múlt héten lapunk is beszámolt, az intézményfenntartó portásokon, takarítókon spórolna: nem ritka, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, akiket aztán közmunkásként vesznek vissza, jóval kevesebb bérért. „Ha ez így van, ez súlyos jogsértés, a törvény ugyanis előírja, mi miatt lehet munkahelyeket megszüntetni” - mondta Galló Istvánné, aki szerint a köznevelési törvényben mégis maradt egy kiskapu, ami ezt a gyakorlatot a Klik számára lehetővé teszi: a törvény csak a pedagógusok esetében írja elő, hogy csupán közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban szabad őket alkalmazni. „A biztonság és a folyamatosság nagyon fontos egy iskola működésénél, a stabilitáshoz pedig a nem pedagógus dolgozók helyzetének is biztosnak kell lennie” - szögezte le Galló Istvánné.
 
   Míg a PSZ a kormánnyal próbál szót érteni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utcára vonul: a Humán Platformmal közösen „Nem adjuk a jövőt!” címmel tüntetést szerveztek csütörtök délutánra a Blaha Lujza térre, ahonnan majd az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonulnak. Mendrey László, a PDSZ elnöke lapunknak elmondta: tüntetés helyett korábban sztrájkot szerettek volna hirdetni, ám a kormány nem volt hajlandó tárgyalni a feltételekről, a Klik nem reagált érdemben a PDSZ megkeresésére. „Az ügy már a bíróságon van, hiszen a Kliknek kötelessége lenne megegyezni az elégséges szolgáltatásokról. Még ma sem tudjuk, mik lennének a sztrájkfeltételek” - mondta Mendrey, hangsúlyozva: a csütörtöki tüntetés nem csak az oktatás szereplőit, hanem mindenkit érint; a szervezők szolidárisak a közszféra minden dolgozójával, akiknek a bérét 2008 óta egy forinttal sem emelték.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Forrásponton a pedagógusindulatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector