Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatás torzító hatása

Munkaerőpiac: semmi sem úgy igaz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 08:23

Immár jóval meghaladta a négymilliót Magyarországon a munkát végzők száma, a munkanélküliségi ráta az egyik legjobb az EU-ban, a ciklus végére elérjük a teljes foglalkoztatottságot - így szól a kormányzati sikerpropaganda. A valóság sajnos ezzel köszönő viszonyban sincs – írja a stop.hu.

  Bármennyire is úgy tűnik, nem az Orbán Viktor vezette kormány volt az Magyarországon, amely meghonosította, majd - elsősorban a globális válság okozta munkanélküliség miatt - fokozni kezdte a közmunkában foglalkoztatottak számát. Kétségtelen, hogy 2009-2010 körül, amikor bővülni kezdett a közmunkaprogramok köre, „csupán” 60 ezer embert foglalkoztattak így, ám azóta a Fidesz-kormányok ezt a számot majdnem megnégyszerezték. Éppen a közmunkás-létszám emelkedése miatt nem könnyű megállapítani, hogy hogyan is alakulnak a munkapiaci folyamatok valójában az elsődleges munkaerőpiacon.
 
Ha mindössze a kormány propagandáját látszólag alátámasztó, a Központi Statisztikai Hivatal által szállított foglalkoztatási adatokat nézzük, akkor kijelenthető: mindössze két év Orbán-kormányzásra volt ahhoz szükség, hogy a munkaerőpiac kiheverje a globális válságot. Ez azonban korántsem így történt, amennyiben lehámozzuk a statisztikákról a közfoglalkoztatás torzító hatását.

  Mint arról korábban lapunk is beszámolt: ha nem az önbevalláson alapuló foglalkoztatási statisztikát nézzük, hanem a cégek kötelező adatszolgáltatását összegző alkalmazotti létszámot, azt láthatjuk: a 2009-es sokk után követezett a 2012-es miniválság. Az ország 1,9 százalékos GDP-zuhanást tudatott maga mögött - márpedig zsugorodó gazdaság mellett aligha emelkedik a valóban dolgozók létszáma. Közfoglalkoztatás nélkül számolva valójában nem is emelkedett. A 2008-as válság szintjét idén év elején sikerült végül elérni a tényleges munkaerőpiacon.

  A portfolio.hu elemzésében azt olvashatjuk: a válság előtt, 2009 első negyedévében a munkanélküliségi ráta 9,8 százalékot mutatott a KSH közlése szerint. Most, hat évvel később ugyanez a mutató 7,8 százalékos munkanélküliséget mutat Magyarországon. Mivel a munkanélküliségi mutató egy viszonyszám, azt is fontos látnunk, hogyan változott a számláló (munkanélküliek száma) és a nevező (gazdaságilag aktívak száma) is.

   2009 eleje óta például számottevően emelkedett a gazdaságilag aktív népesség létszáma (mintegy 330 ezer fővel bővült), aminek több oka is van. Az egyik jelentős tényező a jóléti ellátórendszer átalakítása, kezdve a rokkantnyugdíjra való jogosultság szabályainak nagyfokú szigorításával, de a munkanélküli és egyéb szociális ellátásokra jogosultak körét is meghatározó mértékben leszűkítette a kormány. Mindeközben pedig a „segély helyett munka” jegyében jött az egységes közfoglalkoztatás. Sok, a passzív ellátásokra való jogosultak köréből kiesett embernek a közmunka jelenti az egyetlen jövedelemszerzési lehetőséget, ráadásul egyes támogatásoknál is munkavégzéshez kötik a jogosultságot, ami sokaknál valójában a közmunka előírását jelenti. Statisztikai szempontból pedig jelentős a különbség, mert míg a passzív ellátásból élő személy nem keres munkát (gazdaságilag inaktív), addig a közmunkás hivatalosan álláskereső (vagy legalábbis annak kellene lennie), ráadásul úgy, hogy mindeközben a közmunka miatt a foglalkoztatottak számát növeli.
Hogy mennyire torzítja tehát a kormány tudatosan a foglalkoztatási rátát, mi sem bizonyítja jobban: a gazdasági tárca saját számításai szerint 2014 utolsó negyedévében a közfoglalkoztatást nem számítva a munkanélküliségi ráta valamivel 9 százalék felett állt.
 
Forrás: stop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaerőpiac: semmi sem úgy igaz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector