Startlaphoz Csatlakozz!

Nehezen alkalmazkodnak a kormányok

Forradalom a munka világában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 10:53

Az ENSZ szervezetének legfrissebb jelentése szerint nő a részmunkaidőben dolgozók száma, ugyanakkor az anyagi biztonság így közel sem biztos.

  Világszerte a dolgozók negyedének van csak stabil állása, míg háromnegyedüknek egyáltalán nincs szerződése, önfoglalkoztatók, vagy ideiglenes, rövid időre szóló szerződéssel alkalmazzák őket - áll az ENSZ szakosított szervezetének a világ foglalkoztatási és szociális helyzetét felmérő jelentésében, a World Employment and Social Outlook  2015-ös kiadásában.
 
Egyre többen részmunkaidőben
 
   A dokumentum szerint a pénzügyi világválság jelentősen fellendítette a részmunkaidős foglalkoztatást, különösen a nők körében, ugyanakkor csökkenés tapasztalható a globális ellátó hálózatokhoz kötődő állások területén.
 
   Ezek a változások, valamint a foglalkoztatás olyan új formáinak elterjedése - mint a „mini-állások” Németországban, a „nulla-órás szerződések” Nagy-Britanniában vagy a „lehívható” szerződések Hollandiában - azt jelentik, hogy a kormányoknak át kell gondolniuk, miként biztosíthatnak jövedelmi biztonságot, nyugdíjat és szociális védelmet azoknak, akik nem rendelkeznek teljes munkaidős állással - fejtette ki újságíróknak Guy Ryder, az ILO vezérigazgatója.
 
Változik a világ
 
  A kormányoknak egyfelől meg kell próbálniuk reagálni a teljes munkaidős állások iránti igényre, ugyanakkor alapvető kérdéseket is fel kell tenniük a munka világának átalakuló mintázatával kapcsolatban.
 
  „Feltehetően a jövő és az ILO által is célként követett társadalmi igazságosság nem teremthetők meg a határozatlan idejű szerződéssel 9-től 5-ig végzett munkák révén, amelyeket apáink és nagyapáink szinte jussukként kezeltek” - mondta genfi sajtóértekezletén Ryder.
 
  A jelentés szerint a foglalkoztatás minőségének eroziója és a munkanélküliségnek a 2008-as pénzügyi válság óta bekövetkezett emelkedése 3,7 trillió dollár veszteséget okozott a világgazdaságnak, egyfelől a kieső kereslet, másfelől a súlyosbodó egyenlőtlenségek miatt.
 
  Ryder ezzel összefüggésben azt mondta, a szociális biztonságot „el kell választani a foglalkoztatási státustól, a foglakoztatás nem szokványos formáit pedig nem szabad másodrendűként kezelni”.

Forrűs: Privátbankár


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Forradalom a munka világában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector