Startlaphoz Csatlakozz!

Jogszabályi, adózási és társadalombiztosítási háttér

Nyugdíjasként a munkaerő piacon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 11:11

Habár a nyugdíjas évek azt hivatottak szolgálni, hogy a szolgálati idő fáradalmait kipihenjük, gyakori, hogy a nyugdíjas keresetkiegészítésként munkát vállal vagy egyéni vállalkozásba kezd. Fontos viszont tisztában lenni ennek a jogszabályi hátterével, valamint adózási és társadalombiztosítási következményeivel, mielőtt újra elmerülnénk a munka világában – írja a munkajog.hu.

  Elsőként érdemes megnézni, hogy van-e bármilyen jogszabályi korlátja annak, hogy egy magánszemély, aki részére nyugellátástfolyósítanak, munkát végezzen az ellátás folyósításának szünetelése nélkül.
 
  A törvény nem tiltja, hogy a nyugdíjas személy munkát végezzen, viszont bizonyos esetekben éves jövedelemkorláthoz köti a nyugellátás folyósítását. Ehhez külön kell választanunk az öregségi nyugdíjban és a korhatár előtti nyugellátásban részesülőket.
 
  Ha az úgynevezett „hosszú szolgálati idő” azaz 40 év jogosultsági idő alapján megállapított korhatár előtti nyugellátásban részesülő nő- nem közszférából származó - jövedelmea naptári évben meghaladja a tárgyévben érvényes minimálbér 18-szorosát, úgy a nyugellátásának folyósításáta naptári év végéig szüneteltetni kell, illetve addig, amíg a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt be nem tölti. Ez 2015-ben évi 1 890 000 forint járulékalapot képező jövedelmet jelent. Mivel ezt éves szinten kell vizsgálni, a következő évben a nyugdíjat újra folyósítani fogják egészen addig, amíg a magánszemély jövedelme újra el nem éri az adott korlátot, illetve amíg a magánszemély a nyugdíjkorhatártbe nem tölti.
 
   Az öregségi nyugdíjbanrészesülők esetében (akik az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötték) nincs jövedelemkorlát.
 
  A nyugdíjasként megszerzett éves jövedelem mellett érdemes azt is megvizsgálni, hogy alkalmazottként vagy esetleg egyéni vállalkozóként éri-e meg jobban a nyugdíjasnak tevékenységét folytatnia.
 
  Amennyiben a saját jogú nyugdíjas magánszemélyt biztosítással járó jogviszonyban foglalkoztatják, mint például munkaviszonyban, a munkavégzésért járó díjázásból a munkáltató 16% személyi jövedelemadót,valamint 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10% nyugdíjjárulékot köteles levonni.Ha szünetel a nyugellátás folyósítása,további 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is kell vonni a nyugdíjas foglalkoztatott bruttó jövedelméből. A saját jogú nyugdíjas esetében nem keletkezik 1,5%-os munkaerő piaci járulékfizetési kötelezettség, így ezt nem is kell levonni tőle.
 
  Egyéni vállalkozói engedély kiváltása nélkül, adószámos magánszemélyként is dolgozhat a nyugdíjas. Ez esetben is terheli személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, amit ha kifizetőtől kap, úgy az előlegként levonásra fog kerülni a számára kifizetett díjból. Ami a társadalombiztosítási oldalát érinti mivel ez esetben is biztosítottnak minősül, járulékfizetési kötelezettsége hasonlóan alakul, mint a munkaviszony esetén. Tehát a kifizetőnek le kell vonnia egyéni járulékfizetési kötelezettségként 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10% nyugdíjjárulékot (és még 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot,amennyiben szünetel a nyugellátás folyósítása).
 
  Amennyiben a nyugdíjas úgy dönt, hogy tevékenységét egyéni vállalkozóként szeretné folytatni, úgy a fentiektől részben eltérő szabályok vonatkoznak rá. Továbbra is fennáll a 16%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, viszont ez esetben a kifizetőnek már nem kell ezt előlegként levonnia, az egyéni vállalkozó feladata, hogy az általa választott adózási módszerrel azt megállapítsa. Egyéni járulékok szintjén, mivel ez esetben a saját jogú nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, így számára csak 10%-os nyugdíj járulékfizetési kötelezettség keletkezik. Amit még fizetnie kell az az egészségügyi szolgáltatási járulék, aminek összege 2015-ben havi 6 930 forint, napi 231 forint).

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjasként a munkaerő piacon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector