Startlaphoz Csatlakozz!

Holnapig kell bevallani és befizetni a személyi jövedelemadót

Szja-bevallás: kisokos az utolsó percekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 15:31

Hogy működik a nyomtatvány-kitöltő program? Melyek az szja-bevallásokban elkövetett tipikus hibák? Hogyan kell kiszámolni és megosztani a családi adókedvezményt? Hogy kérhetek részletfizetést? Hogyan rendelkezhetek az adóm 1 százalékáról? Hová vihetem az utolsó pillanatban kitöltött szja-bevallásomat? Az ado.hu összeállítása valamennyi kérdésre válaszol, és a már elkészített bevallások ellenőrzésére is alkalmas.

  Május 20-ig, szerdáig kell bevallani és befizetni a személyi jövedelemadót (szja), és addig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról is. A NAV közel 4,5 millió bevallást vár, és május 10-ig mindössze 1,727 milliót kapott, vagyis vélhetően sokan az utolsó napokra, percekre hagyják az adóbevallást elkészítését.
 
  Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.
 
   Május 20-a nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó befizetésének is határideje. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható - 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető -, ilyenkor az első részletet kell május 20-áig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.
 
  Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót, és ez esetben meg kell adni az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is. Ha az szja-bevallás hibátlan, a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül visszafizeti az összeget.
 
A leggyakoribb hibák
 
 A NAV tájékoztatása szerint az adóbevallás aláírásának elmulasztásán túl a leggyakoribb hibák az alábbiak:
·         a visszaigényelhető adót, vagy rendelkező nyilatkozatot tartalmazó bevallás esetén nincs kitöltve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím mező;
·         az 55. sorban nem tüntetik fel a kifizető által levont adóelőleget;
·         a kifizető által levont adóelőleg (55.) sor helyett az adózó által befizetett (64.) sort töltik ki; (ebből adóhiány keletkezhet a folyószámlán)
·         nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó 1453-03-as lapot;
·         nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét (1453-A lap 19. sor);
·         a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltötték ki; (Így rövidebb időre jár a családi kedvezmény.)
·         az adószámot nem tüntetik fel a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni).
 
A családi kedvezmény kiszámítása
 
  A családi kedvezmény bevallása minden magánszemélynek problémát okoz, ha egyedül nem tudja igénybe venni a kedvezményt, csak párjával közösen, vagy megosztva. Gyakorlati útmutatót ebben a cikkünkben talál. További példákat a kedvezmény megosztásáról itt tanulmányozhat.
 
Rendelkezés az 1+1 százalékról
 
  Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján. Az adózók tavaly mindössze a 23,2 milliárd forintos elvi keret 52,2 százalékát ajánlották fel. A "bennragadó" összeg idén a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, amelyből pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civilszervezetek.
 
  Az 1+1 százalék alapja az az összeg, amely a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap befizetett adójából az adókedvezmények (pl. személyi kedvezmény) érvényesítése, valamint az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási befizetések kiutalása után fennmarad. Az, akinek az említett kedvezmények miatt nem marad adója, vagy az a 10 ezer forintot nem éri el, civil szervezetet nem tud támogatni. Ez azonban nem zárja ki teljesen a rendelkezési jogosultságát, mert egyház részére még 0 forintról is érdemes rendelkeznie, ugyanis az egyházak – az 1 százalék mellett – kiegészítő támogatást is kapnak, amelynek mértékét a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a kiutalt összeg nagysága) alapján állapítják meg. Az 1+1 százalékos rendelkezésről mindent megtudhat ebből a cikkünkből.
 
Adótartozást is okozhat a hibásan kitöltött szja-bevallás
 
  Az a tény, hogy adótartozásunk van, a befizetési kötelezettségen és a késedelmi pótlékon kívül egyéb hátrányokkal is jár, hiszen a jogalkotók az adófizetési kötelezettség határidőre történő maradéktalan teljesítését különböző kedvezmények, lehetőségek feltételéül szabták. Ez azt jelenti, hogy az adótörvényekben „felkínált” kedvezményeket, választási lehetőségeket, mentességeket csak akkor lehet igénybe venni, ha az adózónak nincs az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. A hibásan kitöltött szja-bevallás adótartozást is okozhat, itt írtuk meg pontosan, hogyan.
 
Hosszabb nyitva tartás a NAV-nál és a postákon
 
  Kedden és szerdán is a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. Az szja-bevalláshoz szükséges információkról a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek az ügyfelek a 06-40/42-42-42-es számon. A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják, hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között.
 
  Az éjjel-nappal nyitva tartó budapesti 145-ös postán (XIV. Amerikai út 25.) kívül, a 62-es posta (Nyugati pályaudvar) és a 72-es posta (Keleti pályaudvar) 24.00 óráig, míg a 114-es posta (Mammut Bevásárlóközpont) 21 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart majd nyitva május 20-án.
 
  A posta a küldemény felvételét a tényleges felvételi dátummal ismeri el, így ha az ügyfél a bevallási határidő utolsó napján közvetlenül éjfél előtt érkezik a postára, de a küldemény felvételére csak éjfél után kerül sor, akkor azon a tényleges dátumot rögzítik.
 
  Az adóbevallások lakóhely szerinti postázási címét itt közölte az adóhatóság.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szja-bevallás: kisokos az utolsó percekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector