Startlaphoz Csatlakozz!

Tüntetést szervezett az egészségügyi dolgozók méltatlan helyzete miatt

A fekete ruhás nővértől azt kérték, legyen megalkuvó

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 20. szerda, 09:23

„Megkeresett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egyik vezetője, hogy dolgozzak a csapatuknak, de legyek megalkuvó”- Sándor Mária szerint ez volt az a pont, ami után eldöntötte, hogy tüntetést szervez az egészségügyi dolgozók méltatlan helyzete miatt.

  A fekete ruhás ápolónők mozgalmának életre hívója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mesélt az elmúlt hetek történéseiről. Sándor Mária ismertette, hogy nagyon nagy összefogás született az ápolónők között. Volt több tüntetésük is, az egyik a Fekete Hétvége, amikor fekete ruhában dolgoztak több intézményben is az ápolónők, a másik során pedig a Normafához vonultak, onnan pedig a köztársasági elnöki rezidenciához. Múlt kedden országos megmozdulást tartottak, amit Nővér Tavasznak neveztek el.
 
Amerikából is jöttek tüntetni
 
 A Péterfy Sándor Utcai Kórház csecsemőosztályának nővére elmondta, „döbbenetes élményben” volt része a múlt héten, ugyanis Amerikából és Angliából is érkeztek egészségügyi dolgozók, hogy vele tüntessenek. „Nem győztem a könnyeimet nyelni, amikor mondták, hogy csak ezért jöttek Angliából, és most talán meghallgatnak minket és elhiszik, hogy nagyon nagy a baj”- mondta a műsorban is elérzékenyülve az ápolónő, aki arról is beszélt, mi volt az a pont, amikor eldöntötte, hogy elindítja a fekete ruhás mozgalmat.
 
Megalkuvó vezetők
 
 „A februári Házon kívül riport után megkeresett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MEKSZ) egyik vezetője, hogy úgy látja, magányos harcos vagyok, de jó a kiállásom és még sok pozitívumot is mondott. Megtisztelő volt, hogy eljött hozzám és meghallgatott. Azt is mondta, hogy csatlakozzak a kamara csapatához, de legyek megalkuvó. Ez megdöbbentett, de rámutatott arra, ami mindig is megfogalmazódott bennem, hogy ahol tart az egészségügy, az azért van, mert a vezetőink mindig megalkuvók”- magyarázta Sándor Mária. Hozzátette: minden tisztelete azoké, akik vezetői székekben ülnek, mert már elértek valamit, de szerinte nem lehetne annál jobban emelni a tekintélyüket, ha harcolnának a dolgozóikért és eljuttatnák a mindenkori magyar kormánynak az üzenetet, hogy mekkora a baj az egészségügyben. „Talán nem kellene itt tartanunk, ha a vezetőink tennék, ami a feladatuk, hogy értünk is harcoljanak”- vélekedett az ápolónő, aki szerint a tüntetés célja az volt, hogy megmutassák, hogy a legkisebbek, akik működtetik az egészségügyet, össze tudnak fogni.
 
A legnagyobb probléma
 
  Sándor Mária szerint a magyar egészségügy legnagyobb problémája az ápolónőhiány. Hozzátette: ehhez szükséges lenne „a színvonalas, megfelelő képzés beindítása és az olyan iskolák visszaállítása is, ahol például én is tanultam. Ehhez persze kellenének megfelelő pedagógusok is, olyanok, akik minket tanítottak. 34-en jártunk abba az osztályba, ma mind a 34-en az egészségügyben dolgozunk, olyan szakmaszeretetet kaptunk tőlük”- mesélte a Péterfy Utcai Kórház csecsemőosztályának dolgozója.
 
  Arról is beszélt, hogy, amióta nyilvánosság elé állt, nagyon sokat javult a helyzete, azóta már csak havi 170-180 órát dolgozik, de kollégái még mindig 200-220 órákat töltenek a kórházakban. Úgy látja, a másik nagyon jelentős veszély az egészségügyben a dolgozók fáradtsága és az ebből fakadó kiégés. Mint mondta, a gyerekosztályokon talán ez nem annyira jellemző, mint a felnőtteket ellátó osztályokon, szerinte ezért is „robbanhatott ki innen a megmozdulás”. 
 
Gyógyszerre még van pénz, pelenkára nincs
 
  Az eszköz- és gyógyszerhiányról szólva arról beszélt, hogy a gyerekosztályokon ők is kérik a szülőket, hogy hozzanak pelenkát, popsitörlőt, mert ezekre nincs pénz a kórházban, de legalább a gyógyszereket tudják biztosítani, szemben néhány felnőttosztállyal, mert „ott még nagyobb a baj”.
 
Zombor Gábor „egyetért velünk”
 
  Az egészségügyi dolgozók helyzetét rendező kormányzati tárgyalásokról is beszélt Sándor Mária, elmondta, hogy múlt héten már volt egy egyeztetés, amelyre őt is elhívták és négy pontban már meg is állapodtak az egészségügyi államtitkárral. „Itt kihangsúlyoznám, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet és az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség is ott ül a tárgyalóasztalnál és én is ott ülök, mert Zombor Gábor államtitkár úr mondta, hogy szeretné, ha ott lennék ezeken a megbeszéléseken. Szeretném eloszlatni azt a téves információt is, hogy csak Cser Ágnes asszonynak (a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője, akit kifütyültek a tüntetők a múlt héten- a szerk.) van szava, mert Zombor Gábor igenis meghallgat minket, egyetért velünk és maximális együttműködést ajánlott fel”- szögezte le a műsorban az ápolónő. Hozzátette: a tárgyalás következő fordulója most szerdán lesz, ezért az élő adásban kérte is kolléganőit, hogy valaki cseréljen vele műszakot, hogy el tudjon menni az egyeztetésre.
 
Nem látni be a nővérszobákig
 
 Sándor Mária úgy látja, hogy annak ellenére, hogy az egészségügyi vezetők az ágazatban dolgoztak, nincs rálátásuk minden területre. „Egy vezető sokszor nem lát be a nővérszobákig, a legmélyebb problémákig, amik most előjöttek”- magyarázta az ápolónő. Elmondta, ha vezető lenne egy kórházban (de nem szeretne, mert ő a kórházi ágyaknál, a betegek mellett szeretne lenni), akkor „minden hónapban rászánnék egy napot, hogy végigjárjam az összes osztályt, minden nővérszobába bemennék és megkérdezném, mi a probléma, mert egy vezető feladata szerintem az, hogy a beosztottait képviselje”. Hozzátette: voltak ilyen felettesei korábban, például a 2. számú Gyermekklinikán Fekete professzor. „Főleg az ilyen helyzetben, amikor nincsen elég nővér, kapaszkodni kell beléjük, nem pedig azt mondani nekik, hogy el lehet menni”- vélekedett Sándor Mária.
 
Csengetett Orbánnál is
 
  Mint mondta, ezért is kezdett el „csengetni”, Áder Jánosnál, Orbán Viktornál és Balog Zoltánnál is, akikhez mind leveleket írt az egészségügyi dolgozók méltatlan helyzete miatt.
 
  A Péterfy Sándor Utcai Kórház csecsemőosztályának ápolónője arról is beszélt, hogy szerinte születni kell arra, hogy valaki ápolónőként tudjon dolgozni, ő gyerekkorától kezdve készült erre a pályára. Ennek ellenére elvégzett egy olyan iskolát is, hogy taníthasson, de ott nem érezte elég közel magához az embereket. „Nekem kell az, hogy felveszek egy gyereket, átölelem. A felnőttel együtt tudok sírni, a szenvedő mellé odaállok, de egy gyereket még fel tudok emelni”- mondta a műsorban elérzékenyülve Sándor Mária. Hozzátette: azt nem szeretné, hogy kislánya is erre a pályára lépjen, mert nem szeretné, hogy ennyi szenvedést lásson. „Ő zenész. Szeretném is, hogy egy kicsit felszabadultabb, talán szebb világban éljen”- mondta az ápolónő.

Forrás: ATV

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fekete ruhás nővértől azt kérték, legyen megalkuvó.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector