Startlaphoz Csatlakozz!

39 év munkatapasztalat, 87 ezer forint

Éhbérért dolgoznak az egészségügyben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 20. szerda, 16:23

Akad olyan egészségügyi dolgozó, aki 39 éves munkatapasztalattal nettó 87 ezer forintot keres havonta. Ápolók és nővérek tüntettek múlt héten a béremelésért, de egyelőre úgy tűnik, hiába. A jövő évi költségvetésből sokak szerint nem különítettek el akkora összeget az egészségügyre, ami megoldaná a problémát.

  Az egész világot bejárta az a felvétel, amin a magyar mentős szinte fékezés nélkül érkezik ki egy baleset helyszínére Budapesten. Azóta a mentős már külföldi állásajánlatot is kapott, mégis inkább itthon marad. Teszi ezt annak ellenére, hogy akár másod- vagy harmadállást is vállalnia kell, hogy a családját eltarthassa.

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a humán- egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók nettó átlagkeresete 60 638 forint havonta. Tehát összefoglalva a mentősök, az orvosok, az ápolók, a szociális munkások, gondozók, nevelők botrányosan keveset keresnek.
 
  Évek óta napirenden lévő probléma az egészségügyi dolgozók alacsony bére. Az ágazatban tevékenykedők már többször is ígéretet kaptak arra, hogy a pedagógusokéhoz hasonló életpályamodellel fejlesztik a képzési rendszert, így a munkavállalók a továbbképzések teljesítésével többletbérre lehetnének jogosultak.

   Emellett az összes, szociális ágazatban dolgozóra kiterjedő béremelést is tervezett a kormány. Erre a jövő évi költségvetés alapján végül 15,8 milliárd forint jut majd. Sok ágazati dolgozó szerint azonban ez sem feltétlenül elég a problémák megoldására.
 
Mentősök - mennyi az annyi?
 
  A mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők esetében az alapilletmény bruttó 122 ezer forinttól bruttó 144 460 forintig terjedhet a gyakorlati idő függvényében, amihez bruttó 24 ezer forint sürgősségi pótlék járul, valamint átlagosan 20 százalék műszakpótlék, amivel az elmúlt évben a mentőgépkocsi-vezetők átlagkeresete bruttó 193 ezer forint volt, míg a mentőápolóké bruttó 195 600 forint - mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Emellett az OMSZ valamennyi közalkalmazottja béren kívüli juttatásként 5000 forint/hó étkezési hozzájárulásban részesül, valamint egyéb juttatásokat is kapnak, például bankszámla és mosatási költségtérítést, stb.
 
   A bruttó 193 ezer forint nettósítva annyit tesz, hogy az ezen a videón szereplő mentős átlagosan havi 126 ezer forintért száguldozik végig a városon minden nap. A hvg.hu-nak nevüket eltitkolva nyilatkozó mentőtisztek szerint ez a veszélyes életmód pedig csupán a töredéke annak, amit nap mint nap el kell viselniük. Beszámolójukban kitérnek arra is, hogy nem ritka a 200 órás munkahónap (összehasonlításképp egy 8 órás munkanapokkal számolt munkahónap 160 órás) 105 ezer forintos nettó fizetésért. A mentős azt is elárulja, ez a nettó 105 ezer forint soknak számít, van akinek bruttó 105 ezer, azaz körülbelül nettó 68 ezer forint a fizetése. Ápolók
 
  Múlt héten két felvonulást is tartottak az egészségügy helyzete miatt Budapesten: nővérek, ápolók, asszisztensek is utcára vonultak az alacsony bérek miatt. A tüntetők egyértelműen kifejezték legfontosabb szándékukat, miszerint 2015 októberétől 50 százalékos béremelést szeretnének minden egészségügyi dolgozónak. 2018-ig pedig 100 százalékos béremelésig szeretnének eljutni. Az is cél, hogy ugyancsak 2018-ig az orvosok fizetése legyen az átlagfizetés háromszorosa, azaz nettó 460 533 forint.

   A jelenlegi egészségügyi fizetések messze elmaradnak a mostani magyar átlagfizetéstől (nettó 153 511 forint), hiszen a KSH friss adatai szerint az egészségügyi területen dolgozók nettó átlagkeresete a már említett 60 638 forint. Tovább árnyalják a képet azok a fotók, amiket az ágazatban tevékenykedők feltöltenek magukról a Facebookra: munkakör, életkor vagy a szakmában töltött idő és nettó fizetési adatokban mutatják be, mennyit is keresnek.

Forrás: Pénzcentrum
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Éhbérért dolgoznak az egészségügyben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector