Startlaphoz Csatlakozz!

A demonstráció várhatóan estébe nyúlik majd

PDSZ-petíció az oktatás helyzetének javításáért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 20. szerda, 18:30

A tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, az egyetemi autonómia helyreállítását és önálló oktatási minisztériumot követel többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete abban a tízpontos petícióban, amelyet a kormányfőnek címeztek. A csütörtöki demonstrációjuk követeléseit összefoglaló petíciót szerdán délután adták át a Miniszterelnökség képviselőinek a fővárosban.

    Mendrey László, a PDSZ elnöke újságírók előtt ezt azzal indokolta, hogy a demonstráció várhatóan estébe nyúlik majd és nem kívánják, hogy akkor kelljen a dokumentumot az illetékeseknek átvenniük.

    Rámutatott: felszólítják a kormányt és a szaktárca vezetőjét, tegyenek radikális lépéseket annak érdekében, hogy a közoktatás eredményes pályára álljon. Szólt arról, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ plusz 17 milliárdos forrással számolhat, de ez arra nem elég, hogy a pedagógusok soros béremelése megvalósuljon. A nem pedagógus dolgozók 2008 óta egy árva fillér béremelést nem kaptak - fogalmazott.

    Levelükben arra is felhívják a miniszterelnök figyelmét, hogy a pedagógus életpálya bevezetése óta a fizetések növekedését lenullázta a munkaterhelés.

    Kitért arra is, hogy a sztrájktárgyalások eredménytelenek voltak és hónapok óta nem kapnak választ arra, hogy a közoktatásban milyen feltételek mellett lehet munkabeszüntetést megvalósítani. A demonstráció nem kizárólag az oktatásról és a pedagógusokról szól, szolidaritásukat kívánják kifejezni a közszféra, azon belül is az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóival is. Az „Emmi-sújtotta övezetben” az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra dolgozói összefognak - mondta.

    A petícióban többi között követelik még, hogy valósuljon meg érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított - méltán népszerű - tankönyvek ismételt rendelésére, és, hogy senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál záruló vonulásos tüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, partnerei civilek, a Humán Platform, az Oktatói Hálózat, és a Hálózat a Tanszabadságért szervezetek.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PDSZ-petíció az oktatás helyzetének javításáért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector