Startlaphoz Csatlakozz!

Az érdekvédők követelik: induljon meg végre a régen várt bérkorrekciós folyamat

Béremelésre nincs utalás a javaslatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 21. csütörtök, 10:23

Az ideivel nagyjából megegyező összeget, 153 milliárd forintot kapnak az egyetemek és főiskolák a 2016-os költségvetési javaslat szerint. A parlament előtt fekszik a felsőoktatási törvény módosítása is, amely egyebek mellett azt rögzíti, hogy a diploma és a nyelvvizsga-bizonyítvány öt éven belül visszavonható, ha jogellenesen szerezték meg - írja a Magyar Nemzet.

  Úgy tűnik, az elmúlt évek tízmilliárdos nagyságrendű emelései után a mostani szinten beáll a felsőoktatás támogatása; a 2016-os költségvetés szerint jövőre ugyanannyit kapnak az egyetemek és főiskolák, mint az idén. A 153 milliárdos támogatás mintegy 800 millióval haladja meg az ideit, míg az intézmények bevételeire előirányzott 282 milliárd változatlan maradt. Az intézmények közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerepel külön soron, amely 4,3 milliárdos állami segítségre számíthat az idei 3,9-hez képest.
 
  A nem állami felsőoktatási intézmények ugyanannyit – 17,1 milliárdot – kapnak, mint 2015-ben, a diákhitelre szánt kiadások azonban 902 millióról 1,27 milliárdra nőnek. A Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap kerete 9,1-ről 5,2 milliárd forintra apad, megjelenik ugyanakkor a jövő évi büdzsében a felsőoktatási vagyongazdálkodás, amelyre 5,34 milliárd forintot irányoznak elő.
 
 Összesen százmillióval kíván többet fordítani a kormány a külhoni egyetemekre: határon túli felsőoktatási feladatokra 400, intézmények támogatására 300 milliót különítettek el.
 
  A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) nem elégedett a tervekkel, mivel az egyetemi tanárok garantált illetményét továbbra is 437 ezer forintra tervezi a kormány, pedig már nyolcadik éve nem emelték az összeget, ráadásul az oktatók többsége korántsem keres ennyit: az adjunktusoknak például a fenti illetmény 40 százaléka jár. Az érdekvédők követelik, hogy induljon meg végre a régen várt bérkorrekciós folyamat.
 
  Béremelésre vagy oktatói életpályamodellre nincs utalás a felsőoktatási törvény módosításában sem, amely szintén parlamenti szavazásra vár. Az oktatókra vonatkozó kritériumok szigorítása ugyanakkor belekerült: az egyetemeken 50 helyett 60, az alkalmazott tudományok egyetemein pedig 45 százaléknak tudományos fokozattal kell rendelkeznie. A módosult feltételek teljesítéséhez a javaslat szerint 2017. szeptember 1-jéig kapnak türelmi időt az intézmények. A tervezet korábbi verziójában nem szerepelt, de mégis meghagynák a főiskola elnevezést is, itt továbbra is csak az oktatók harmadától követelik meg a fokozatot. Az újonnan létrejövő, úgynevezett közösségi felsőoktatási képzési központok viszont a korábbi elképzelésektől eltérően már nem is minősülnének felsőoktatási intézménynek.
 
  Változás lesz az is, hogy az oktatóknak ezentúl munkájuk legalább 20 százalékát kutatással, művészeti vagy sporttevékenységgel kell tölteniük. A kutatóknak pedig legfeljebb 20 százalékot oktatásra kell fordítaniuk. Újdonságként lép be a rendszerbe a mesteroktatói munkakör, amelynek feltétele mindössze egy mesterszakos diploma, valamint tízéves szakmai-gyakorlati munkatapasztalat.
 
  A törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy a diplomákat, illetve nyelvvizsga-bizonyítványokat utólag vissza lehessen vonni. Az új szabály szerint erre a kiállítást követő öt éven belül van lehetőség, ha kiderül, hogy az adott oklevelet jogellenesen szerezték meg.
 
  Bekerült az előterjesztésbe egy névcsere is: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát (BKF) ezentúl Budapesti Metropolitan Főiskolának fogják hívni.
 
 Mint korábban már megírtuk, a módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a hallgatók bármely szakon ingyen vehessenek fel idegen nyelvű tantárgyakat a kreditek maximum tíz százalékának megfelelő mértékben.

Cáfolja a rektor a feldarabolást
 
  A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) teljes átszervezéséről írt a Vs.hu, a cikk szerint az intézményről leválasztanák a Kertészettudományi, az Élelmiszer-tudományi és Tájépítészeti Kart is, a Villányi úti ingatlanokat pedig – a hozzájuk tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt – értékesítené a fenntartó. Az eladásért kapott pénzt állítólag a budai Vár újjáépítésébe akarja forgatni az állam. A portál szerint az egyetem feldarabolását a mai dolgozói állománygyűlésen jelenti be az intézményvezetés. Csakhogy ők egyelőre semmit sem tudnak erről. Rostoványi Zsolt rektor lapunk kérdéseire azt mondta: semmilyen átszervezést nem terveznek, de arról se tud, hogy a fenntartó épületeket adna el. – Jót szórakoztam a híren, ami nem először merül fel, de továbbra is csak azt tudom mondani, hogy szó sincs semmiféle átalakításról. A dolgozói értekezleten senki nem fog bejelenteni semmit – fogalmazott Rostoványi, hozzátéve: a rektori és kancellári vezetés határozott szándéka a hat kar egyben tartása, kifejezetten nagy hibának tartanák az egység megbontását, vagyis adott esetben harcolnának a karaikért. Az átszervezést tehát valószínűleg a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma eszelte ki, ők azonban egyelőre nem árulják el a terveiket, arra hivatkozva, hogy az „intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el”.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Béremelésre nincs utalás a javaslatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector