Startlaphoz Csatlakozz!

Száznál is több pécsi, baranyai dolgozóját küldte el az MTVA

Három dolgozója maradt a közmédiának Pécsen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 21. csütörtök, 10:50

Az elmúlt években, több lépésben összesen száznál is több pécsi, baranyai dolgozóját küldte el az évente most már 80 milliárd forintból gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és VagyonkezelAlap (MTVA). Pécsen már csak három dolgozója maradt az állami médiának – értesült a bama.hu.
  
  Március 15-én, a magyar sajtó napján – és az M1-s állami tévécsatorna bakikkal tarkított megújulásával egyidőben – búcsúztak Szent Mór utcai épülettől a pécsi rádió egykori munkatársai. Évtizedekig volt ez a Magyar Rádió regionális stúdiójának az épülete és utoljára ezen a napon szólt innen adás. Az eseményről feket-fehér fotósorozat is készült. „Temetési fotók ezek” – mondja a neve elhallgatását kérő rádiós újságíró.
 
  Az állami médiát érintő leépítések és egy újfajta struktúra kialakítása először 2009-ben került szóba. Azonban egészen 2011-ig őszéig a vidéki tévéstúdiók meg tudtak menekülni, bár voltak leépítések és ezzel járó műsorváltozások. A rádióban hasonló folyamatok zajlottak és a legutóbbi, 2015-ös leépítési hullám után már csak három munkatársa maradt Pécsen az MTVA-nak. Az anyagok egy részét, a technikai hátteret külsősökkel oldja meg a cég.
 
  Az Alsóhavi út és Majorossy utca közötti épületegyüttes azóta üresen áll, és már csak két pécsi ingatlan van az MTVA tulajdonában. Ezek értékbecslését utoljára 2015 januárjában végeztette el a cég: az egykori pécsi rádió épületének értéke 82 millió forint, míg a Nagy Lajos Király útja 1. alatti ingatlan forgalmi értéke 6.3 millió forint. Utóbbi használatban van, de előbbit csak az őrző-védők látogatják. Az állami médiavállalat tájékoztatása szerint az eddig Pécsett működött eszközök további felhasználásának felülvizsgálata még jelenleg is folyamatban van és hamarosan befejeződik.
 
Pécsi kordokumentumok
 
  Sajtóinformációk szerint a pécsi körzeti stúdió archívuma már korábban Budapestre került, és a rádió több mint hatvan évet felölelő hanganyagaira is hasonló sors várhat. A MTVA Dokumentációs Igazgatóságánál a hang- és videófelvételek digitalizációja történik, ugynakkar szakértők, egykori munkatársak aggodalmuknak adtak hangot. Szerintük ezeknek a kordokumentumoknak leginkább helytörténeti jelentősége van, éppen ezért szerencsés volna, ha a feldolgozásuk is Pécsett történne. Az archívumokkkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre még várjuk az MTVA válaszait.
 
Olcsósított pécsi hírek
 
  A Pécsi Médiaközpont Kft. 2012. március 1. és 2014. december 31. között fennálló szerződés keretében nettó 119 millió forintot kapott az állami médiától. Az MTVA illetékései elmondták, hogy a Pécsi Kreatív Központra átkeresztelt városi céggel, a korábbi havi 3,5 millió forint helyett január 1-jétől csak havi 500 ezer forintról szóló a szerződésük van. Ennek fejében a szükséges technikai, infrastrukturális és személyi hátteret, 24 órás rendelkezésre állást biztosítja az önkormányzati cég. Az elkészített anyagok számáról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.
 
Bloggerkedő polgármester
 
  Az MTVA blogbirodalom építésébe kezdett és tematikus internetes oldalakon véleményeket közöl, jellemzően kormányközeli elemzőkől, történészektól, újságíróktól. A blogoknak az elsődleges gyűjtőfelülete a hirado.hu lett, innen érhető el az Urbánusblog is, ami leginkább fideszes városvezetők cikkeit teszi közkinccsé. A pécsi polgármester is felkérést kapott, eddig négy cikk jelent meg Páva Zsolt nevével. A nem túl hosszú bejegyzésékert 30-30 ezer forintot kaphatnak a szerzők, de úgy tűnik most lelassult a projekt: április vége óta két bejegyzés jelent meg.

Forrás: bama.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Három dolgozója maradt a közmédiának Pécsen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector