Startlaphoz Csatlakozz!

Aki kitartó, töb fizetést kap

Munkát keresnek a diákok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 21. csütörtök, 17:57

Egyre többen jelentkeznek már most a nyári diákmunkára. Az árufeltöltői, gyümölcsszedő és az adminisztratív állások után érdeklődnek a legtöbben. Jelentkezni 15 éves kortól lehet – írja a teol.hu.

  Mindenképpen a gyerek hasznára válik, ha talál munkát nyáron, hiszen megtanulja, mennyit kell dolgozni a pénzért, s talán átértékeli néha túlzó igényeit, véli a pszichológus. Nem csak tapasztalatokat szerezhet a munka terén, megtanul alkalmazkodni is.
 
  – Egyre szűkösebb otthon a családi költségvetés. Míg korábban 5000 forintot kaptam egy hétre a szüleimtől, addig idén már csak 2000-ret ígértek a nyári szünetre. Ezért is lenne fontos, hogy rögtön a szezon elején találjak valami jó diákmunkát – ecsetelte a szekszárdi Kéri Viola. A mosolygós 17 éves leány hozzátette: ha egy mód van rá, nem szeretne kukoricát címerezni és barackot szedni, de a fagyi árulás és a szórólap-osztogatás kedvére való lenne. Hasonlóképpen vélekedett Huszti Kitti is, aki tavaly barackszedést vállalt, mert nem volt más lehetőség. Mint mondta, a sorok közötti hőség nagyon megviselte. Ennek ellenére büszkén mesélt arról, hogy közel 30 ezer forinttal egészítette ki a zsebpénzét azon a nyáron.
 
  Szeretik a diákok munkáját a cégek Tolna megyében is. Az egyik szekszárdi hipermarket vezetője elmondta, náluk 17 éves kortól fogadják a fiatalokat az iskolaszövetkezeteken keresztül. A lányok inkább a pénztárnál, a fiúk pedig az árufeltöltésnél hasznosabbak. Most úgy tűnik, nem tudnak annyi fiatalt kiközvetíteni a megyében, akiknek ne tudnának munkát adni. Az igazgató azt is elmondta, a fiatalokat az iskolaszövetkezetek tanítják be a pénztári és az árufeltöltési feladatokra. Hasonlóan jól vélekedtek a diákok munkájáról az egyik megyei gyümölcsösben is, ahol nem csak barack és almaszedésnél alkalmazták a fiatalokat, hanem az értékesítésnél is. Az interneten is sok lehetőséget kínálnak, de ott sem könnyű meglelni a megfelelőt.
 
  – Szerintem nehéz az interneten diákmunkát találni, én nem találtam a környéken – mondta a 18 éves szekszárdi László Viktória. De sokan vannak, akik ismerősök révén jutnak munkához, például a bátaszéki Nemcsók Andrea, aki már most tudja, hogy idén is dolgozhat az egyik balatoni strand lángossütőjében.
 
Aki kitartó, az többet keres
 
 Az általunk megkérdezett megyei iskolaszövetkezetben azt mondták, már május közepétől érezhető a diákok növekvő érdeklődése a nyári munkák iránt. Itt kizárólag nappali tagozatos, aktív tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalokat foglalkoztatnak. A 18 év alatti munkavállalók foglalkoztatásához elengedhetetlen a szülők írásbeli engedélye, ezért nekik munkába állás előtt személyesen el kell jönniük valamely képviseletükre gyermekükkel. Ezen felül nem köztudott, de fontos információ, hogy a tanulmányaikat befejező diákok október 31-ig tudnak munkát vállalni kihasználva az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás előnyeit. A régióban egyébként nagyon keresettek a diákok a mezőgazdasági idénymunkákra, például a kukoricával kapcsolatos feladatoknál, mint fattyazás, címerezési munkálatok, idegenelés. Ezen kívül a nagyobb ipari vállalatoknál van lehetőség gyári betanított munkával zsebpénz-kiegészítéshez jutni, és kereskedelmi láncok üzletei is népszerűek.
 
  Egy havi nyári munka során a diákok akár 80-100 ezer forintot is megkereshetnek, amennyiben a hónapot végig tudják dolgozni. Áme jellemzően ennél kevesebb munkát vállalnak a fiatalok, átlagosan 40-60 ezer forintot keresnek a nyáron.

Tudta-e?
 
 A munkát vállaló tanulónak rendelkeznie kell adóazonosító jellel. Amennyiben valaki még nem rendelkezik ezzel, akkor adókártyát kell igényelnie a NAV-nál, amit a 12T34-es nyomtatvány kitöltésével és az adóhatósághoz való eljuttatásával tehet meg. A nyomtatvány beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, vagy letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). Ezen felül jó, ha a diáknak van írásos munkaszerződése. Fontos tudni, hogy a magyar munkajog nem ismeri a „szerződés nélküli próbanap” intézményét. Az is fontos, hogy a nyári munkával szerezett bevétel után is adózni kell.

Forrás: teol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkát keresnek a diákok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector