Startlaphoz Csatlakozz!

Első ránézésre meglepő adatot közölt a statisztikai hivatal csütörtökön reggel.

Hova lettek a közmunkások?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 22. péntek, 08:44

A Központi Statisztikai Hivatal adatai meglehetősen szokatlan számokat mutatnak, hiszen a korábbi évekkel ellentétben márciusban jelentősen visszaesett a közfoglalkoztatásban dolgozók száma. 150 900-an voltak az előző havi 169 400 és az előző évi 209 100 fő után. (Igaz, még ez igen-igen magasnak tekinthető a korábbi évek havi létszámai tükrében.) Pedig jellemzően ebben a hónap inkább bővül a létszám, hiszen a programok keretében tömegével jelennek meg munkalehetőségek – írja az mfor.hu.

 


A helyzet furcsaságát az most csak tovább növeli, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusra vonatkozó adatai szerint az új pozíciók megjelenésével nem is volt probléma. Soha nem látott mértékben jöttek létre ugyanis új közmunkás pozíciók. Ennek pedig elméletileg fel kellene szívnia a piacon lévő munkanélkülieket, növelve a programban részt vevők számát.
 
 Azt, hogy ez nem így történt most, csak időbeni elcsúszással tudjuk magyarázni. Vagyis a munkalehetőségek megjelenése ezúttal nem tudta még alkalmazásba "fogni" a közmunkásokat, akiknek véget ért a foglalkoztatása az adott hónapban.
 
  Ezek mellett így hiába növekedett a versenyszférában dolgozók száma közel 7000 fővel 1,909 millióra, ez nem volt képes a közfoglalkoztatottak számának csökkenését kompenzálni.
 


 Nemzetgazdasági szinten 11 ezer fővel kevesebb dolgozóról számolt be a KSH februárhoz képest. 2,844 millióan voltak, ugyanakkor az még mindig 21 ezerrel több embert jelent az előző évi szintnél. Mindezek fényében a létszám átmeneti csökkenésére következtethetünk, a közfoglalkoztatás beindulásával és a versenyszféra növekedési ütemének folytatásával a következő hónapokban minden bizonnyal újra havi szinten is bővülő dolgozói létszámokkal találkozhatunk majd.
 


Tovább nő a reálbér
 
  Márciusban a nettó bérek tovább emelkedtek, a legnagyobb mértékben a közszférában mutatkozott növekedés, ám a 6,4 százalékos növekedés indoka, hogy a közfoglalkoztatottak alacsonyabb száma miatt az ő alacsonyabb bérük kevésbé húzta lefelé az átlagbért. A versenyszférában 3,6, nemzetgazdasági szinten pedig 4,9 százalékkal emelkedett az átlagos hazavitt összeg előző év azonos időszakához viszonyítva.
 
A nettó átlagos bér 
  • a nemzetgazdaságban 162 387,
  • a versenyszférában 174 660,
  • a közszférában pedig 138 285 forint volt.
 


  Mivel márciusban a fogyasztói árak alakulása továbbra is deflációt eredményezett, vagyis 0,6 százalékkal voltak olcsóbban az árak, a reálbérek a fentieknél nagyobb mértékben növekedtek.
  • Nemzetgazdasági szinten 5,5,
  • a versenyszférában 4,2,
  • a közszférában pedig 7 százalékkal értek többet a hazavitt fizetések, mint egy évvel korábban.


Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hova lettek a közmunkások?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector