Startlaphoz Csatlakozz!

Az aktív munkaerő-piaci intézkedésekről rendeztek beszélgetést

A nemzetközi szakértők sem értik, mire jó a magyar közfoglalkoztatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 22. péntek, 13:20

Az aktív munkaerő-piaci intézkedésekről rendezett beszélgetést az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviselete magyar, lengyel és szlovák kormányzati és nem-kormányzati szakértők, valamint az EB foglalkoztatáspolitikai főigazgatósága képviselőjének részvételével csütörtökön Budapesten, az Európa Pontban.

    Szűcs Tamás, a képviselet vezetője elmondta: a foglalkoztatottság növelése az Európai Bizottság Magyarország számára készített ajánlásainak visszatérő eleme. Az idei javaslatok között szerepelt, hogy Magyarország csoportosítsa át a közmunka program forrásait az elsődleges munkaerő-piaci integrációt elősegítő, aktív munkaerő-piaci intézkedésekre – tette hozzá.    
 
 Jirí Svarc, az EB foglalkoztatáspolitikai főigazgatóságának képviselője szerint nem világos, mi a magyar kormány célja a közfoglalkoztatással. Hangsúlyozta, hogy differenciálni kellene a rendszert aszerint, hogy a társadalmi felzárkóztatást, az alacsony alapjövedelmű csoportok bevételhez jutását, vagy az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedést segítő készségek fejlesztését célozza, mert mindegyikhez más-más rendszer szükséges.
    
 
  Megjegyezte azt is, ha a cél a társadalmi felzárkóztatás, mint Magyarország esetében a roma kisebbségé lehet, akkor a rendszernek egy tágabb körű program részének kellene lennie, amely kezeli egyebek mellett az egészségügyi problémákat is, valamint egyénre szabott szolgáltatásokat tartalmaz. A közmunka nem működik csodaszerként minden problémára, a jelenlegi magyar program hibrid szolgáltatásokat tartalmazó rendszer, amelynek célcsoportjai nem érzékelik az előnyeit – jegyezte meg. Hozzátette: aggasztó, hogy számos esetben a közmunka kiszorítja az elsődleges munkaerő-piaci állásokat, így céljával ellentétes eredményt ér el.   
 
  Marosi Anna, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elemzője elmondta: a kormány szeretné jobban bevonni a programba a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőket. A kialakítás alatt lévő rendszer megkülönbözteti majd a munkanélkülieket aszerint, hogy van-e szükségük segítségre az elhelyezkedéshez, vagy önállóan is munkát találnak – fejtette ki. A második csoportba azok tartoznak, akik valamilyen aktív munkaerő-piaci eszköz – egyebek mellett bértámogatás, munkahely-teremtő támogatás, képzés, tanácsadás – bevonásával tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon. A harmadik csoportba tartoznak azok, akik csak a közmunka átmeneti igénybevételével tudnak elhelyezkedni – fejtette ki.  
 
   Az NGM azt is tervezi, hogy ha valaki a közmunkából elhelyezkedik az elsődleges munkaerőpiacon, akkor megkapná egy összegben a közmunkában még hátralévő időre neki járó, foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét, ami jelenleg maximum havi 22 500 forint. Ezt uniós társfinanszírozásból a kormány kiegészítené a munkáltatónak szóló bértámogatással is, hogy érdeke legyen alkalmazni a korábban közfoglalkoztatásban dolgozó embert – mutatott rá az NGM elemzője.
 
     Scharle Ágota, a Budapest Intézet szakértője úgy vélte, hogy addig nem lesz politikai szándék a közmunkaprogram visszafogására, amíg a közmunkában dolgozók csökkentik a munkanélküliek és növelik a foglalkoztatottak számát a statisztikákban. Szlovákiában is van közmunkaprogram, de ott munkanélküliekként kezelik a programban dolgozókat – tette hozzá.
 
    Michał Steć, a lengyel munkaügyi minisztérium tisztviselője elmondta: a lengyel munkaerő-piacon tavaly májusban bevezetett új rendszer szerint a munkanélkülieket nem összességében, hanem egyénenként, ügyfélként kezelik. A foglalkozatásba való visszatéréshez nyújtott támogatás része egy személyes akcióterv összeállítása, valamint személyes tanácsadókkal való kapcsolattartás is – mondta.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nemzetközi szakértők sem értik, mire jó a magyar közfoglalkoztatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector