Startlaphoz Csatlakozz!

Majdnem nettó 155 ezer forint a magyar átlagbér

A legjobban és a legrosszabbul fizetett magyar szakmák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 24. vasárnap, 08:01

Az átlagkeresetek ebben a hónapban is nőttek, a KSH adatai szerint már majdnem nettó 155 ezer forint a magyar átlagbér. Ez az átlag, de meglepő különbségek vannak az egyes szakmák között: a legjobb átlagfizetés például majdnem ötszöröse a legrosszabbnak – írja a Pénzcentrum.

  Nőttek az átlagkeresetek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Eszerint míg egy évvel ezelőtt nettó 154 781 forint volt az átlagkereset Magyarországon, addig 2015 márciusában már 162 387 forintot viszünk haza. Ez még mindig elmarad a tavalyi legmagasabb összegektől, 2014 novemberben és decemberben ugyanis 164-168 ezer forint volt a nettó átlagkereset. A 2015-ös (január-márciusi) adatok szerint ma Magyarországon ezek a legek:

4 legrosszabb nettó átlagkereset

  • Szociális ellátás: 71 ezer forint
  • Erdőgazdálkodás: 94 ezer forint
  • Vendéglátás: majdnem 102 ezer forint
  • Egyéb szolgáltatás: majdnem 122 ezer

4 legjobb nettó átlagkereset

  • Pénzügyi, biztosítási tevékenység: majdnem 326 ezer forint
  • Információ, kommunikáció: 309 ezer forint
  • Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 273 ezer forint
  • Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 236 ezer forint

  A legjobb átlagfizetés majdnem ötszöröse a legrosszabbnak, és több mint duplája a körülbelül 155 ezer forintos átlagkeresetnek.
 
  A szociális ellátás területén dolgozók 71 ezer forintos nettója alig 2 ezer forinttal több, mint a nettó minimálbér.
 
  Pedig a szociális ellátás területén olyan felelősségteljes és fontos munkát kell az ott dolgozóknak ellátniuk, mint a gyermekvédelem, a családgondozás, vagy a nevelői feladatok, gyermekellátás, ifjúsági munka, hajléktalanellátás és idősgondozás.

  A költségvetési tervek szerint egyelőre úgy néz ki, hogy a szociális ellátás területén csak a bölcsődei diplomás kisgyermeknevelők kapnak majd béremelést. Ez azt jelenti, hogy a gyermeknevelők mindössze 14 százaléka kapna béremelést a Magyar Nemzet cikke szerint, hiszen csak nekik van diplomájuk. Amint azt a lapnak Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyerkjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke elmondta, már most működési gondokkal küzd a gyermekvédelem, a családgondozói állások 20-30 százaléka betöltetlen. Az alacsony fizetések és a lelki teher miatt pedig tömegesen hagyják el a szakemberek a pályát. Így pedig félő, hogy még annyira sem sikerül rábukkanni a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyhöz hasonlókra - ahol a vád szerint a szülők majdnem 7 éven keresztül bántalmazhatták a gyerekeiket - mint eddig. 
 
Forrás: Pénzcentrum

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legjobban és a legrosszabbul fizetett magyar szakmák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector