Startlaphoz Csatlakozz!

Adolgozók veszélyeztetve érzik magukat

Szakszervezetek demonstráltak Brüsszelben a paksi atomerőmű miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 25. hétfő, 07:23

Demonstrációt tartottak Brüsszelben pénteken a paksi atomerőművel kapcsolatos tervezett intézkedések nyilvánosságáért és nemzetközi konzultációt követelve az erőműnél működő magyar szakszervezetek.

    Az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ), a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) és a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) mintegy 10 aktivistája az Európai Parlament főbejáratánál egyórás tüntetést tartott. „Átláthatóságot akarunk” - írták ki egy transzparensre, és felolvasták petíciójukat, amelyet az Európai Unió klíma- és energiaügyi biztosának, valamint az Európai Bizottság energiaügyekért felelős alelnökének és az EU Energia Bizottsága főigazgatójának címeztek - tájékoztatta Gál Rezső, az MVM TSZSZ elnöke az MTI-t.

    Petíciójukban hangsúlyozták: a paksi atomerőmű ügyében nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi konzultációra is szükség van, mert a magyarországi atomenergia-iparban dolgozók veszélyeztetve érzik magukat, miután a miniszterelnök nyilatkozata szerint a magyar energiapolitikát Brüsszelben „súlyos támadások érték”.

    Felidézték azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint a Brüsszel által elvárt „átláthatóság” azt kívánja, hogy cseréljék le az atomerőmű menedzsmentjét nyugat-európai menedzserekre. A szakszervezetek sajtóinformációk alapján attól tartanak, hogy ez 800 ember elbocsátásával jár majd az atomerőműnél.

    A szakszervezetek arra kérték a címzetteket, fogalmazzák meg a Brüsszel által kívánt „átláthatósági követelményeket” a működő atomerőmű kapcsolatában. Az európai értékrendekre hivatkozva azt is kérték, hogy a szakszervezetek kapjanak tájékoztatást, hogy egyértelműek legyenek a várható következmények az esetleges problémák szociális kezelése érdekében.
    A petíció továbbítását a címzetteknek az európai közüzemi, közszolgálati szakszervezet, az EPSU főtitkára vállalta.

    Gál Rezső elmondta, hogy a szakszervezetek képviselőit délután fogadta Dominique Ristori, az EU Energia Bizottság főigazgatója, aki átvette vendégeitől a petíciót. Tájékoztatása szerint a főigazgató biztosította a magyar szakszervezeti vezetőket arról, hogy az EU az átláthatósági irányelvekre hivatkozva nem szól bele olyan, nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekbe, mint a menedzsment felállítása vagy a létszámleépítés.

    A főigazgató hangsúlyozta a szociális párbeszéd fontosságát az atomerőmű működése területén, és arra tett ígéretet, hogy ennek előmozdítása érdekében felveszi a kapcsolatot Magyarország európai uniós állandó képviseletével. Dominique Ristori nagyra értékelte és támogatta azt is, hogy a magyar szakszervezetek a fukusimai atomerőmű-baleset utáni stressztesztek keretében a műszaki feltételek mellett a humán erőforrást is elemeznék - tájékoztatott Gál Rezső.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek demonstráltak Brüsszelben a paksi atomerőmű miatt .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector