Startlaphoz Csatlakozz!

Minden ötödik munkavállaló mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban szenved

Az irodai munka veszélyei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 25. hétfő, 14:55

Ki gondolná, hogy kényelmes irodai munka komoly veszélyeket rejt? Pedig minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente – írja a eletforma.hu.

  A legjellemzőbb probléma az egész napos ülés. Nemrégiben még az is bebizonyosodott, hogy minél több órát ülünk naponta, annál nagyobb az esélyünk a szív- és érrendszeri betegségekre. De mit tehetnek magukért az irodai dolgozók?
 
Szakadjunk el az íróasztaltól!
 
  Bár az ülés könnyű feladatnak látszik, a helytelen testtartás mégis számos probléma forrása lehet. Az egészségtelen ülésmód túlzottan megfeszíti a testet, így tulajdonképpen törvényszerű a hátfájás. Nem meglepő, hogy ez a táppénz egyik legfőbb oka. Az Amerikai Kiropraktorok Társasága szerint a hátfájdalom leggyakoribb forrása a gyenge vázizomzat, az elhízás és a stressz. Mindhárom tényező fakadhat a munkahelyi környezetből, ahol szinte hozzá vagyunk láncolva az íróasztalunkhoz.
 
  “A helyes ülésmód egyik első lépése, hogy pontosan a monitor és a klaviatúra középpontjához pozícionáljuk magunkat. Egyenes tartással a talpunkat a padlóra helyezzük, illetve, ha ez nem lehetséges, lábtartóra. Optimális esetben a combok vízszintesen vannak. Gépelés közben a csukló legyen természetes helyzetben – ebben segíthet a csuklótámasz. Nagyon fontos, hogy óránként legalább egyszer álljunk fel, sétáljunk egy kicsit, nyújtóztassuk ki magunkat” – vélekedett Mármarosi István, az Oxygen Medical foglalkozás egészségügyi orvosa.
 
Milyen hibáink lehetnek?
 
 - Görnyedt testtartás – túl nagy terhet jelent a deréknak.
- Keresztbe rakott láb – lomba tartáshoz vezethet és az izmok egyenlőtlen terhelése miatt csípőfájdalmat okozhat.
- Előrenyújtott áll – gyakran a túl alacsony ülést próbáljuk így kompenzálni, nyakfájdalmat kockáztatva.
- Váll és fej közt tartott telefon – ha gyakran kényszerítjük magunkat ebbe a tartásba, a nyakizmok egyensúlyának felbomlása fejfájást is okozhat.
 
Használjuk „egészségesen” a számítógépet!
 
   A számítógép elhelyezése döntően befolyásolja a testtartást. A monitort úgy kell elhelyezni, hogy körülbelül karnyújtásnyira álljon tőlünk és a képernyő felső része legyen szemmagasságban. A komputer a testtartáson kívül rendkívül nagy hatással van a szemünkre és a csuklónkra is. A képernyő beállításai közül a fényerőt kell elsősorban az iroda fényviszonyaihoz képest beállítani úgy, hogy ne legyen túl éles fényű, és ha lehet, ne vetüljön külső fény a monitorra. Ez ugyanis a leggyakoribb oka a szemfáradtságnak és – szárazságnak, gyengülő látásnak.
 
Milyen hibáink lehetnek?
 
  - Túl kicsi betűmérettel írunk, ami miatt görnyedten közel hajolunk a monitorhoz.
- Behajlított vagy túlzottan feszes csuklótartással gépelünk, ami tartós fájdalomhoz vezet. A legjobb, ha beszerzünk egy habszivacs vagy zselés csuklótámaszt.
- Nem iktatunk be óránkénti szüneteket, így egyrészt összefolynak a betűk a szemünk előtt, másrészt kényszertartást veszünk fel.
 
  Az irodai “veszélyekre”kitűnő megoldás a munkaadó által biztosított komplex egészségprogram, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása. A szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. Rendkívül hatékonyak a kitelepült szűrések és a vállalatok számára kidolgozott vizsgálatok, menedzserszűrések – hangsúlyozta dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa. Szakképzett irányítással látványosabban javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény!
 
Az egészségre költeni nem kidobott pénz
 
   A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.
 
Forrás: eletforma.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az irodai munka veszélyei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector