Startlaphoz Csatlakozz!

Tüntetni, vagy nem?

Megosztottak a szociális szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 08:59

A pénteken tüntetésre készülő szociális ágazat dolgozói – legalábbis az érdekképviseleti szervezetek szintjén megosztottak. A béremelést és életpálya modell bevezetését sürgető tiltakozás erejét csökkenti, hogy a reprezentatív szakszervezetek egy része presztízsharcot folytat egymással – írja a Népszava.

  Tovább mélyült az árok az ápolásban, szociális ellátásban dolgozók szervezetei között az egészségügyi demonstráció óta eltelt két hétben. Az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság egy évvel ezelőtt a közalkalmazotti törvény alapján elvégzett taglétszám ellenőrzés után nyilvánosságra hozta azoknak a szakszervezeteknek a listáját, amelyek országos vagy ágazati szinten a legtöbb tagdíjfizetőt tudták felmutatni. A humán- egészségügyi területen csak a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), az úgynevezett egyéb humán-egészségügyi szolgáltatásban a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) kapott tárgyalási jogosítványokat a kormánnyal, míg a nem bentlakásos szociális ellátás területén a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) nyert el reprezentatív minősítést.
 
  Az EDDSZ nem akar tüntetni, a BDDSZ viszont igen. Ráadásul a tagság bizalma erősen megingott a felvonulásokat elutasító, Cser Ágnes vezette MSZ EDDSZ-ben, amit jelzett, hogy a május 12-i egészségügyi demonstráció végén a tízezres tömeg kifütyülte, nem engedte szóhoz jutni az elnök asszonyt. A kisebb szervezetek két tűz közé szorulva küzdenek hitelük megőrzéséért, egy részük nyíltan szembefordul az elnök asszonnyal, mások, köztük a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) próbál lavírozni, hogy a lehető legtöbbet érje el tagsága érdekében: tüntet is, meg együtt is működik vele, de mozgásterét saját tagsága korlátozza, amikor ilyen üzenetek jelennek meg a szervezet Facebook oldalán: „Én…, aki 31 éve egészségügyi szakdolgozó vagyok, és aki kamarai tag , akinek a fizetéséből minden hónapban vonják a tagdíjat nem járulok hozzá hogy a Kamara a Cser Ágnessel fémjelzett szakszervezettel együtt tárgyaljon a Magyar Kormánnyal az egészségügyi ágazati problémáinak megoldásáról.”
 
  Az ehhez hasonló vélemények mellett óvatos távolságtartást jelez az is, hogy – miközben a MSZ EDDSZ minden létező nyilvános fórumon terjesztette a hosszú hétvégén is a másik két szervezettel aláírt közös nyilatkozatot, addig a kamara és a mentősök szakszervezete nem erősítette meg internetes oldalán, hogy ágazati kollektív szerződést szeretne kötni az egészségügyi államtitkársággal már egyeztetett kérdésekről.
 
  A helyzet megértését a kívülállók számára nehezíti, hogy az egészségügyi és a szociális ágazat munkavállalói érdekképviseleteinek egy része kettős szerepben jelenik meg, mindkét területen érintett. Legyünk elégedettek? – teszi fel a kérdést az utóbbi hetekben a fekete ruhás nővér, Sándor Mária harcát elsőként támogató, a tiltakozások egyik központjaként megerősödő Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Kiss László is a közösségi oldalt használja véleménye terjesztésére, amikor így értékeli a Cser Ágnes vezette szakszervezet munkáját: „A most sokszor hangoztatott, bár lassan elkopó reprezentativitást eddig miért nem érvényesítette? Ha ez megtörténik, akkor ma nincs FESZ, nincs más az EDDSZ-ből kiszakadt vagy kiüldözött tagokból, szervezetekből álló „új” szakszervezet és nincs Őszintén az Egészségügyről akció-szövetség sem! Lennének viszont elégedettebb munkavállalók, működő érdekképviselet, valódi szociális párbeszéd!”
 
  A péntekre „Becsapva és kisemmizve” jelszóval meghirdetett szociális demonstráció szervezése közben folytatódik. Az ágazat dolgozóinak nagy része úgy gondolja, sorsuk tisztességes rendezése helyett a kormány kiszúrta a szemüket pár ezer forinttal, amikor múlt pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetői a tavaly bevezetett bérpótlékok mellé bérkiegészítés címén 7,6 milliárd forint elosztását jelentették be.

Forrás: Népszava

 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megosztottak a szociális szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector