Startlaphoz Csatlakozz!

Borsod éhezik

Dobogós helyen állunk az uniós régiók szegénységi versenyében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 10:01

Bulgária, Románia, Magyarország. Ez a dobogója az uniós régiók szegénységi Európa-bajnokságának. A nyomorultak vetélkedőjében hazánk jól teljesít. Az Eurostat 2013-as adatok alapján vetette össze a tagállamok régióinak egy főre eső GDP-jét. Az utolsó tizenöt helyen csak bolgár, román és magyar indulók végeztek. (Már ha nem számítjuk a Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetét, amely Madagaszkár közelében helyezkedik el.) Se cseh, se horvát, se szlovák, se lengyel nincs a vert mezőnyben – olvasható a Npszabadságban.

  Ott van viszont komplett Kelet-Magyarország, de még a Dél-Dunántúl is. Ennél szomorúbb eredményt ma aligha lehet kihirdetni. Igaz ez akkor is, ha hozzátesszük, Közép-Magyarország, azaz Budapest és vidéke remekel: brit, dán, francia és német régiót is maga mögé utasít, mutatója jóval felülmúlja az EU-átlagot. Ez a különbség beláthatatlan.
 
 
  Kezelhetetlennek tűnik a feszültség, amelyet az Európa legmenőbb városainak egyike köré szerveződő centrum és a semmibe tempósan siető periféria közötti differencia okoz. Nemhogy a habonyizmusában végletekig lezüllő mai politikai elitnek, de egy nagy nemzedéknek is korszakos intellektuális kihívás lenne e feladvány. Hiszen elgondolhatatlan, miféle közpolitikai program lehet az, amelyik úgy képes úgynevezett versenyképességet garantálni fejlett területeinek, hogy közben radikálisan beavatkozik a kulturálisan, érzelmileg, gazdaságilag, fundamentálisan eltérő régiókban, s óriási (például) oktatási célú beruházásokkal próbálja életre kelteni az elfelejtett vidéket.
 
  Azt, amelyiknek érdekei, problémái alapvetően mások, mint a többi részé. Már csak emiatt sem érdektelen egy pillantást vetni a brit választásokra. Hiszen azon a balos, „identitásnacionalista” Skót Nemzeti Párt letarolta Skóciát. Ez a váratlan siker tán utat enged annak a gondolatkísérletnek, mire mehetne a balos populista Kelet-Magyarországért Párt, ha létezne.
 
  Mert lehet, hogy nálunk a globális és az országos ügyek vannak fókuszban, de ideje újratanulni a lokalitás jelentőségét. Már ha valaki szeretne még itt társadalmat látni, annak ugyanis alapfeltétele az efféle területi egyenlőtlenségek csökkentésére való törekvés. E szándék hiátusa a sorsközösség, azaz a feltétel nélküli szolidaritás hiányát üzeni.
 
  Főként azok után, hogy elhittük, a racionalizálás az egyetlen helyes út. Nem figyeltünk arra, hogy ha csak körjegyző van, ha az orvos csupán egy napra megy ki rendelni, ha az iskola bezár, ha a kevés utas miatt felszámolják a közösségi közlekedést, akkor egy kis közösség története véget ér. Elmulattunk azokon, akik úgy kezdték mondandójukat, hogy luxus erre meg arra költeni, mert Borsodban meg éheznek. Tudtuk, hogy ez a mondás a demagógia csúcsa. Olyasmi, mint amikor a felszólaló minden stadionra költött forintból lélegeztetőgépet venne, hogy aztán végül kettő legyen az egy főre jutó ilyen masinák száma Magyarországon.
  De két lényeglátásunk között nem árt emlékeztetni magunkat arra: ma sikeresebbek vagyunk a szegénység Eb-n, mint a demagógia vb-n.
 
  Azaz arra: Borsodban tényleg éheznek.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dobogós helyen állunk az uniós régiók szegénységi versenyében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector