Startlaphoz Csatlakozz!

Színház, múzeum, klasszikus koncert, könyv helyett

A szegényeknél többet ül a gyerek a tévé előtt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 11:24

Összefüggést mutattak ki a családok anyagi helyzete, és a között, hogy naponta mennyi időt töltenek a gyerekek a televízió előtt – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

  A 4–17 év közötti magyar gyerekek átlagosan napi 3,3 órát ülnek a televízió képernyője előtt, és nézettségi toplistájukon 2014-ben is leginkább olyan filmek, valóságshow-k és sorozatok szerepelnek, amelyek nem kifejezetten az ő korosztályuk számára készültek. Ami egyáltalán nem jó.
 
Az anyagiaktól függ leginkább, mennyit ül a gyerek a tévé előtt
 
  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata rámutat arra is, hogy a fiatalok tévénézési idejére leginkább a család anyagi helyzete van hatással: az alacsony státuszú, maximum közepes vásárlóerővel bíró felnőttekkel élő gyermekek, az átlaghoz képest legalább fél órával többet tévéztek, mint a jobb körülmények között élő társaik.
 
  A tanulmány szerint átlag feletti időt töltöttek a képernyő előtt az alapfokú végzettséggel rendelkező, fizikai munkát végző felnőttekkel egy életközösségben élő gyermekek. Viszont akiknek a családjában felsőfokú végzettségű, értelmiségi csoporthoz tartozó, szellemi munkát végző felnőtt élt, ott az átlagnál mintegy egy órával tévéztek kevesebbet a kicsik. 
 
  Átlag alatt ültek a televízió előtt azok a kiskorúak is, akiknél a családnak volt autója, nyaralója, telke, illetve akik az előző két évben jártak külföldön. Hasonlóan mérsékeltebb tévézési időket találtak azoknál is, ahol a családból járnak moziba, színházba, múzeumba, klasszikus koncertre, vagy vásárolnak könyvet. 
 
Attól is függ a tévézés, milyen kütyükre futja
 
  Némiképp ellentmond az anyagi helyzettel kapcsolatos öszzefüggésnek, hogy az elmúlt 10 évben a „többképernyős” háztartásokban élő gyermekek mintegy 20 perccel többet tévéztek, mint azon családok lurkói, ahol csak egy készülékre futotta. 
 


  Viszont az is kiderült, hogy a számítógépek és az inetrnet rohamos terjedése csökkenti a gyerekek tévézési idejét: ahol a világháló elérhető, ott egy órával kevesebbet ülnek a tévédoboz előtt a srácok.
 
  Ez az összefüggés fordítva is igazolódott:  átlag felett tévéztek azok a gyerekek, akiknek nem volt saját mobiltelefonjuk, illetve olyan eszközük (DVD, videó, videójáték, házimozi, stb.), mely lehetővé tette volna, hogy ne csak a tévécsatornák közül válasszanak. 

Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegényeknél többet ül a gyerek a tévé előtt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector