Startlaphoz Csatlakozz!

Lakásrendelők, hálapénz

Online pénztárgépet az orvosoknak is!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 12:30

Öt változás is elegendő lenne Lantos Csaba szerint az egészségügyben ahhoz, hogy az ágazat átlendüljön a kis lépéses reformálgatás holtpontján. A hazai egészségügy egyik legnagyobb befektetője, a közgazdász-szociológus végzettségű pénzügyi szakember a Népszabadságnak azt mondta, a rendszer jobbára még attól működik, hogy a közalkalmazott orvosok a kórházi munka után a lakásrendelőkben folytatják a praxist, és ezzel olyan keresetkiegészítéshez jutnak, amelyből úgy-ahogy meg tudnak élni.

 A statisztikák szerint ugyanis az orvosok mintegy 300 milliárdos nettó jövedelmének kevesebb mint a fele után fizetnek adót.
 
 A többi, mintegy 169 milliárd forint – a lakásrendelőkben megtermelt összeg (144 milliárd) és a hálapénz – nem adózik. Lantos szerint ez a feketejövedelem is nagyon aránytalanul oszlik meg az orvosok között.
 
  Hozzátette: a hiedelmekkel ellentétben a közkórházaknak nem a törvényesen működő nagyobb egészségügyi vállalkozások a versenytársai, hanem a feketén dolgozó lakásrendelők. Az pedig, hogy a betegek számla és garancia nélkül is igénybe veszik a szolgáltatást, az az állami ellátórendszer legsúlyosabb kritikája – mondja.
 
  Azok az átalakítási kísérletek, amelyek nem számolnak a lakásrendelők szerepével, eleve kudarcra vannak ítélve – állítja. Arra a kérdésre, hogy akkor mi a megoldás: tűrni ezt a hazugságot, és hagyni, hogy egy társadalmi csoport óriási összegű adózatlan jövedelemhez juthat, azt felelte: természetesen nem helyes tűrni, igazságtalan az adófizetőkkel szemben. Az államnak fel kellene hagynia a kis lépések politikájával az egészségügyben, ideje lenne venni egy mély levegőt – mondta –, és újra kellene indítani a rendszert.
 
  Lantos Csaba szerint öt apró igazítás elegendő lenne az alapvető változásokhoz. Az üzletember szerint elsőként a magán-egészségügyi szolgáltatókra is ki kellene terjeszteni az online pénztárgépek használatát. Jövőre az a fura helyzet alakul majd ki, hogy az állatorvosokat kötelezik az online pénztárgép használatra, a humán orvosokat azonban nem.
 
  Második lépésként szerinte meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a betegek kapjanak adóvisszatérítést, ha a magánszférában olyan szolgáltatást vesznek igénybe, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is finanszíroz az állami rendszerben. Ezzel keresleti oldalról az emberek kényszerítenék ki a rendszer legalizálását.
 
  Lantos szerint a mostani helyzet abszurditására – és ez a harmadik változtatásra szoruló eleme a rendszernek – mi sem jellemzőbb, mint hogy egyes orvosok önkéntes segítői státuszban dolgozhatnak a kórházakban. Ők nem alkalmazottjai a kórháznak, róluk még a saját betegeik sem tudják, hogy fizetés nélkül, csak a hálapénzért végzik a munkájukat.
  Lantos tarthatatlannak nevezte, hogy ezek az „önkéntes segítők” ingyen használhatják a kórház eszközeit, költséges vizsgálatokat generálhatnak, és mivel veszélyes munkát végeznek, kockázatot is jelentenek az intézménynek. A közintézmények szabályai azonban nem vonatkoznak rájuk, a kórház főigazgatója nem tudja őket utasítani, mert nem alkalmazottak.
 
  Megoldást jelenthetne – mondja, és ez a negyedik lépés lehetne –, ha az orvosok kikerülnének a közalkalmazotti státuszból, és az átlagnál előnyösebb adózási formát kínálnának nekik. Ez más értelmiségi csoportoknál is alkalmazott megoldás, ráadásul történelmi hagyományai is vannak. Ezzel a lépéssel legalizálni lehetne a most még feketén szerzett orvosi jövedelmeket, és jelentősen tisztulhatna a piac.
 
  Lantos szerint a kórházak működtetéséhez is hozzá kellene nyúlni. Hibának tartja ugyanis, hogy az állam költségvetési intézményi létbe kényszeríti a kórházait, miközben a működtetésük semmiben sem különbözik a vállalatokétól.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Online pénztárgépet az orvosoknak is!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector