Startlaphoz Csatlakozz!

Nem tűnik indokoltnak a győzelmi jelentés

Vallott a NAV a vasárnapi zárva tartás hatásairól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 15:37

Végre megérkeztek azok a NAV-adatok a vasárnapi zárva tartási kötelezettség bevezetése előtti és utáni időszak - online kasszák által mért - kiskereskedelmi forgalmáról, amelyeket másfél hónapja kértünk el. Ezek alapján sem tűnik indokoltnak a győzelmi jelentés.

  A március 15-ével bevezetett vasárnapi nyitva tartási tilalmat megelőző 9 hétben a NAV által az online kasszákkal mért átlagos kiskereskedelmi forgalom kisebb volt, mint a március 21. és április 21. közötti időszakban regisztrált. Az adóhatóság által rendelkezésünkre bocsátott táblázatok alapján az új szabályozás előtt a napi átlagos forgalom bruttó 20,3 milliárd forint volt, ami a rákövetkező időszakban 7,7 százalékkal 21,9 milliárd forint közelébe emelkedett.
 
   A hét egyes napjait vizsgálva az látszik, hogy a vasárnapi forgalom kevesebb mint a felére, 5,8 milliárd forintra esett vissza. Az átlagos hétfői forgalom is csökkent, közel 2 százalékkal 18,4 milliárdra, a hét többi napján viszont kétszámjegyű növekedést mutatnak az adatok. A legtempósabb, bőven 20 százalék feletti többletet a csütörtök és a péntek hozta, míg a szombat 18 százalékot meghaladó forgalomnövekedést mutat, amivel a hét utolsó előtti napja számít a harmadik legforgalmasabbnak a péntek és a csütörtök után.
 
  A NAV-adatok értékeléséhez ugyanakkor a következő három dologról nem szabad elfeledkezni.
 
  Az egyik - és ez valószínűleg a kisebbik gond -, hogy a két összehasonlított időszak nem egyforma hosszúságú.
 
  Másfelől igazából éves összehasonlításnak volna értelme, amivel a szezonális hatások többé-kevésbé kiszűrhetőek volnának, ám ezúttal ez nem megy, hiszen egy évvel ezelőtt még csekély számú online kassza üzemelt.
 
  A harmadik problémát az jelenti, hogy - amint erről korábbi cikkünkben az NGM által közölt forgalombővülési statisztika kapcsán beszámoltunk - tavasszal minden évben élénkül a kiskereskedelmi forgalom, mégpedig a jelzett 7,7 százaléknál jóval tempósabb mértékben.
 
  Mindent összevetve továbbra sem tűnik úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás - szemben azzal, amit a szaktárca álláspontja sugall - élénkítené a kiskereskedelmi forgalmat.

 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vallott a NAV a vasárnapi zárva tartás hatásairól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector