Startlaphoz Csatlakozz!

Egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés

Az NVB nem hitelesítette az MSZP-elnök népszavazási kérdését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 28. csütörtök, 07:09

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén az MSZP elnöke által kezdeményezett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítését.

    Tóbiás József MSZP-elnök először április 21-én nyújtotta be kérdését, amely úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

    A kérdést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke visszautasította, arra hivatkozva, hogy a népszavazási kezdeményezés a törvény hatályon kívül helyezésére irányul, aminek következményeként a kiskereskedelmi szektorban megszűnne a vasárnapi munkavégzés tilalma, ugyanakkor még nem zárult le a Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke által szintén a vasárnapi munkavégzéssel összefüggésben benyújtott kérdés hitelesítési eljárása. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, az NVI elnöke ezért - mivel az egy „védett” tárgyú kérdéssel azonos témájú - az MSZP-elnök kérdését elutasította.

    Tóbiás József ezt követően április 30-án ismételten benyújtotta a népszavazási kérdését, amelyet az NVB szerdán bírált el.

    A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy a Magyar Munkáspárt elnöke által benyújtott kérdés - „Egyetért Ön azzal, hogy az Alaptörvény biztosítsa a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot?” - tiltott tárgykört érint, hiszen az alaptörvény módosítására irányul. Mivel abban a kérdésben biztosan nem lehet népszavazást tartani, véleménye szerint az NVB nem mondhatja, hogy a két kérdés az Országgyűlésre azonos jogalkotási kötelezettséget róna. Fábián Adrián, a testület választott tagja amellett érvelt, hogy a két kérdés nem azonos tárgykörű.

    Patyi András, a testület elnöke azt indítványozta, a bizottság tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel az részben azonos jogalkotási kötelezettséget eredményezne, és mindaddig, amíg a Kúria eljárása le nem zárul a Magyar Munkáspárt elnöke által korábban benyújtott kérdés bírósági felülvizsgálata tárgyában, addig részben azonos tárgyú kérdés nem hitelesíthető a „párhuzamossági moratórium” miatt.

    A bizottság többsége úgy döntött, nem hitelesíti az MSZP-elnök népszavazási kérdését; a hitelesítés mellett szavazott Litresits András és Fábián Adrián.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az NVB nem hitelesítette az MSZP-elnök népszavazási kérdését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector