Startlaphoz Csatlakozz!

Megkezdték a szezonális mezőgazdasági munkákat

Elemzők szerint az év második felében 7 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 28. csütörtök, 13:13

Az év második felében 7 százalék közelébe süllyedhet a jelenleg 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta az Erste és a Takarékbank elemzői szerint, akik egyben a foglalkoztatás további bővülésére számítanak.

    Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt munkaerő-piaci adatait elemezve kifejti: a szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. A Takarékbank prognózisa szerint idén a korábban várt 7,3 százaléknál is alacsonyabb szintre, 7,2 százalékra csökkenhet az éves átlagos munkanélküliség a tavalyi 7,7 százalékról. A közfoglalkoztatás erősebb növekedése esetén a munkanélküliségi ráta alacsonyabb is lehet - tette hozzá a szakértő.

    Kiemelte: biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik.

    A várakozásokkal összhangban csökkent  7,6 százalékra a munkanélküliségi ráta február-áprilisban az előző háromhavi átlagos 7,8 százalékról, ami megfelel a szezonális hatásoknak, valamint tükrözi a kedvező munkapiaci folyamatokat. A szezonális hatásoknak megfelelően nőtt, 23 600-zal a foglalkoztatás a január-márciusi átlaghoz képest, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi - véli az elemző.

    Suppan Gergely szerint a dinamikusan növekvő reálgazdaság és közelmúltbeli beruházások is hozzájárultak a foglalkoztatottság bővüléséhez, mivel túlnyomó részben a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszáma emelkedett.

    A szakértő kifejtette, hogy az idei első negyedévben a foglalkoztatás csaknem 80 ezres növekedésén belül a nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 84 800-zal emelkedett, míg a közfoglalkoztatás keretén belül 5400-zal csökkent a létszám, így a foglalkoztatás növekedését teljes egészében a növekvő munkaerő kereslet okozta.

    Suppan Gergely elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is dinamikus növekedést mutat az ipari foglalkoztatás, ahol az első negyedévben 43 ezerrel nőtt a létszám, ezen belül a feldolgozóiparban 24 400-zal, az építőiparban pedig 20 200-zal. A szolgáltatások területén 53 ezerrel nőtt a létszám, ezen belül a piaci szolgáltatók 8300-zal csökkentették, a közszolgáltatók 61 400-zal növelték a foglalkoztatottak számát. Kedvező, hogy a növekedésen belül 67 700-zal a hazai foglalkoztatás bővült, míg a külföldön dolgozók száma kisebb mértékben, 11 600-zal nőtt  írta a szakértő.

    Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy az első negyedévhez képest 0,2 százalékponttal mérséklődött a munkanélküliségi ráta, ami a szezonális hatásoknak, a mezőgazdasági idénymunkák áprilisi elindulásának köszönhető. Ő is úgy vélte, hogy az év utolsó hónapjaira 7 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta, ezzel párhuzamosan pedig a foglalkoztatási ráta is nő majd.

    Az elemző kifejtette, hogy az Erste is 7,6 százalékos munkanélküliségi rátát várt február-áprilisra. A ráta éves szintű, 0,5 százalékpontos csökkenése összhangban van a gazdaság bővülésével, valamint a versenyszektoros foglalkoztatás bővülésével - emelte ki.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elemzők szerint az év második felében 7 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector