Startlaphoz Csatlakozz!

120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat

Lázár: idénymunkára mehetnek a közfoglalkoztatottak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 07:26

Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat - számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, kétórás sajtótájékoztatóján.

    Lázár János ezt azzal indokolta, hogy az érintettek közül minél többen a piaci foglalkoztatás irányába mozduljanak.

    Az idénymunka idején az érintettek nem veszítik el közfoglalkoztatotti jogviszonyukat, abból 120 napra fizetés nélküli szabadságra mehetnek.

    A kormány arra kéri a járási hivatalokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az idénymunkát kínáló munkaadókkal - például építőipari vagy mezőgazdasági társaságokkal - és ajánlják fel az általuk kínált munkákat a közfoglalkoztatottaknak. A tárcavezető érdemi változásnak nevezte, hogy a járási hivatal felméri az igényeket, kiközvetíti a munkát, s amennyiben a közfoglalkoztatott azt nem fogadja el - holott munkaképessége és egészsége erre alkalmassá teszi -, akkor elveszíti közfoglalkoztatotti jogviszonyát.

    A rendszer átalakítása érdekében a Belügyminisztérium a napokban benyújtja törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

    A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a jövő hét szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Szolnokon találkozik Szalay Ferenc polgármesterrel és a térség országgyűlési képviselőivel, akikkel megvitatja Budapest és Szolnok négysávos közúti összeköttetését, majd ezt követően döntést hoz a kormány a kérdésben. Mint mondta, elkötelezettek, hogy a jövőre hazai forrásból megoldódjon a régió fejlődése szempontjából fontos ügy, emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fontosnak tartja a Szolnok-Fegyvernek közötti négysávos összeköttetést is egy egyszerűsített műszaki tartalommal. Az M4-es leállított építkezésével összefüggésben elmondta, hogy 22 milliárd forint előleg jár vissza az államnak a három fővállalkozótól.

    A miniszter kérdésre azt is leszögezte: nem lesz új adóvita, a napirenden szereplő javaslat vonatkozik 2016-ra. Az államreform bizottság ugyanakkor idén javaslatot tesz majd az adóeljárás új rendjére, a bürokrácia csökkentése érdekében. Ez érintheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti struktúráját is - fűzte hozzá.

    Lázár János arról is beszélt a tájékoztatón, hogy csökken az elhalálozások és nő a születések aránya Magyarországon, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bizonyos egészségügyi - például a jobban szervezett ellátásra és a kötelező szűrővizsgálatokra vonatkozó - programokkal további évi 5-10 ezerrel csökkenhetne a halálozások száma.

    Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta azt is: a Miniszterelnökségen munkacsoport foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy azokon a helyeken, ahol a tömegközlekedés nem vagy csak irreálisan drágán szervezhető meg, hogyan lehetne előtérbe helyezni a kerékpáros munkába járást vagy olcsóbbá tenni az autóhasználatot. Hozzáfűzte, szerinte felül kellene vizsgálni az autók üzembe helyezésének és üzemben tartásának költségeit.

    Megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjét a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB) kapcsolatos, a sajtóban megjelent hírekről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: személyes véleménye szerint a bizottsági elnök viselkedése többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának - közölte, megjegyezve, hogy ezzel a véleményével nincs egyedül. Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt MPB-elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A bizottsági elnök - bár szerinte jogszerűen vette fel - ezt utóbb visszafizette.

    Lázár Jánost faggatták a közjogi méltóságokkal összefüggő személyi kérdésekről is. Az ő miniszterelnöki ambícióit firtató kérdésre leszögezte: miniszterelnök az lesz, akit megválasztanak. "Minél közelebbről látom ezt a munkát, annál távolabb kerülök a gondolatától" - fogalmazott. Szólt arról is, hogy a Fidesz nem gondolkodik a köztársasági elnök személyéről, Áder János kiválóan végzi a munkáját és messze van még az, amikor felmerülhet a kérdés.

    Beszámolt arról is, hogy a miniszterelnök utasította a tárcákat, hogy készítsenek értékelést az egyéves teljesítményükről. Az ezzel összefüggő, a kormányzati struktúrát firtató kérdésre elmondta, hogy rengeteg terve, ambíciója van, de nem ő szabja a feltételeket, így ha bármi miatt fel kellene állnia, akkor is elégedett.

    A minisztert kérdezték arról is, hogy a Napi Gazdaság szerint Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet. Azt felelte: a kormánynak nincs ezzel teendője, ugyanakkor utánanézett, s a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek 88 energetikai korszerűsítési pályázatból tucatnyit nyertek, amit a piacot ismerve nem tart túlzónak.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázár: idénymunkára mehetnek a közfoglalkoztatottak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector