Startlaphoz Csatlakozz!

Számos munka költségesebbé válik

Németországban a minimálbér a feketegazdaság terjedésével jár egy kutatás szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 08:33

Németországban az év elején bevezetett minimálbér miatt növekedik a feketegazdaság egy csütörtökön ismertetett kutatás szerint.

    A linzi Johannes Kepler egyetem kutatása alapján az év végéig 30 ezerrel 7,8 millióra emelkedik a feketén foglalkoztatott munkavállalók száma, a feketegazdaság nagysága pedig 2009 óta először növekedik, 1,5 milliárd euróval 339,6 milliárd euróra.

    Az illegálisan foglalkoztatott munkavállalók nem csak a feketegazdaságban dolgoznak. Olyan alkalmazottakról van szó, akik a legális munkájuk végeztével, vagy hétvégén vállalnak feketemunkát - mondta a kérdőíves felméréseken és az első negyedév gazdasági adatain alapuló előrejelzés összeállítását irányító kutató, Friedrich Schneider. Kiemelte, hogy a minimálbér miatt ugyan a feketegazdaság hat év után először, a feketén foglalkoztatottak száma pedig több mint tíz éve először növekedik, de a változás mérsékelt, és a minimálbérnek kedvező hatásai is vannak.

    A feketegazdaság terjedését idézi elő, hogy a minimálbér miatt számos munka költségesebbé válik - főleg a szolgáltató szektorban és a mezőgazdaságban -, ugyanakkor mivel a gazdaság fellendülő ágban van, sokan találnak munkát a legális piacon, és így csökken a feketemunka felé terelő hatás - magyarázta Schneider az n-tv hírtelevízió hírportáljának beszámolója szerint.

    Ráadásul a minimálbér is hozzájárul a fellendüléshez. Különösen a volt NDK területén és a kevésbé fejlett nyugati régiókban, például Schleswig-Holsteinben a minimálbér révén sok embernek emelkedik a jövedelme, és a pluszpénzt jórészt el is költik, aminek révén tovább élénkül a fogyasztás, és nő az állam adóbevétele - tette hozzá a kutató.

    A minimálbér akár jóval nagyobb károkat is okozhatott volna, ha nem óránkénti bruttó 8,5 euróban (2600 forint) határozták volna meg, hanem például 10 euróban. Ebben az esetben a feketegazdaság az idén 4 és 6 milliárd euró közötti mértékben növekedne az idén. Ugyanakkor a negatív hatásokat akár ki is lehetett volna küszöbölni, ha a térségi eltérésekhez igazodó, regionálisan differenciált minimálbérrendszert vezettek volna be - mondta Friedrich Schneider.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németországban a minimálbér a feketegazdaság terjedésével jár egy kutatás szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector