Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány előrejelzése

Ezért nem lesz nyugdíjunk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 09:14

A költségvetés részeként a kormány benyújtotta a nyugdíjalap 3 éves gazdasági és 50 éves demográfiai előrejelzést. Míg az előbbi kedvező képet fest, az utóbbi rávilágít a magyar nyugdíjcsapdára – elfogynak a járulékfizetők, így hosszú távon a nyugdíjkiadások csökkentése az egyetlen járható út.

   Rövid távon kiegyensúlyozott a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése, a 2019-ig tartó előszámítások szerint az évtized végéig az alap nem szorul költségvetési támogatásra a folyó nyugdíjkiadásokat fedezik az aktívak járulékbefizetései.
 
  Az utóbbi jelentős részben tavaly beindult korhatáremelésnek is köszönhetően: az öregségi nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre emelkedik évente egy fél évvel - így viszont csökken a nyugdíjba vonulók száma. Így jövőre tényleges nyugdíjkorhatár már 63 év lesz. Ugyanakkor továbbra is vannak kivételek, folytatódik a 40 év jogosultsággal rendelkezők nők nyugdíjazása - ők továbbra kérhetik nyugdíjazásukat a korhatár elérése előtt.
 
  A kormány négyéves prognózisa szerint a nyugdíjkiadás így a jövő évi 3041,7 milliárd forintról 2019-re 3398,1 milliárd forintra emelkedik - miközben a nyugdíjalap nullszaldós lehet a tervezési időszak végéig. Az alap kiadásai már számolnak a jövő évi nyugdíjemeléssel - amely az inflációval megegyezően 1,6 százalék lehet - a mostani tervszámok szerint. A nyugdíjtörvény szerint a reálnyugdíjak emelésre nincs lehetőség, így a következő években a - a kormány inflációs előrejelzése szerint - 2017-2019 között 2,5, majd 3-3 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak - így a kiadások.
 


  Jóval sanyarúbb képet fest a magyar társadalomról, így a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról az 50éves - 2060-ig előretekintő - demográfiai előrejelzés, amely 2011-es népszámlálás adatai alapján készített a KSH Népességtudományi kutatóintézet.
 
  A 2010-es kiinduló évben a nyugdíjkorhatár felettiek aránya a magyar társadalomban még 20,2 százalék volt, ez az arány jövőre várhatóan 21,3 százalék lesz, amely a vizsgált ciklus végére vagyis 2060-ra 30,3 százalékra emelkedik. Igazából nem is a nyugdíjaskorúak táborának növekedése aggasztó, hisz míg 2010-ben 2 millió nyugdíjassal számoltak a KSH demográfusai, addig ez 2060-ben sem lényegesen magasabb, hisz akkorra 2,385 milllió nyugdíjassal számolnak - vagyis a növekedés nem éri el a négyszázezer főt.
 
  A gond az csökkenő születésszám: míg 2010-ben a munkaképes korúak - vagyis a 16-62 évesek - száma 6,397 millió volt ez a szám már 2020-ban hatmillió alá csökken, 2045-re pedig ötmillió alá.
 
  További kérdés a foglalkoztatás mértéke, amely uniós összehasonlításban alacsony Magyarországon - igaz ez az utóbbi években érezhetően emelkedett, bár a közmunkában foglalkoztatottak nem válnak érdemi járulékfizetőkké. A nyugdíjrendszer problémára adott volna adott - igaz csak részleges válasz - lett volna a magán-nyugdíjpénztári rendszer beérése - amely a felhalmozás révén részben csökkentette volna a nyugdíjalap 2020-2030 utáni terheit.
 
  A jelenlegi becslések szerint a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2030-ig még finanszírozható, ám a 2020-a években újabb reformokra lesz szükség; amennyiben a magyar gazdaság termelékenysége, hatékonysága nem emelkedik, akkor, csakis a kiadások szűkítése kerülhet szóba - vagyis a korhatár további emelése, illetve a induló nyugdíjak mértékének csökkentése.


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezért nem lesz nyugdíjunk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector