Startlaphoz Csatlakozz!

Szociáliséletpálya-modellt és mindenkire kiterjedő béremelést szeretnének

Utcára vonulnak a szociális dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 11:00

Ma délután demonstrálnak a szociális dolgozók. A bölcsődei és gyermekvédelmi szakemberek, a szociális munkások és az idősgondozók szociáliséletpálya-modellt és mindenkire kiterjedő béremelést szeretnének, valamint azt, hogy fizetésük érje el az egészségügyi béreket – írja a Magyar Nemzet.

 Ma délután fél ötkor a Kodály köröndön gyülekeznek a szociális dolgozók és a velük szolidáris szakszervezetek, hogy az ágazatban dolgozók „erkölcsi és anyagi elismeréséért, az ágazati bérrendezésért” demonstráljanak. A tüntetők ezután végig vonulnak az az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky úton, majd Alkotmány utcába fordulnak. Az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén kerül sor a beszédekre, majd a tüntetők a tervek szerint átadják az Orbán Viktor miniszterelnöknek szánt petíciójukat a kormányfő képviselőjének.
 
  – Több ezer ember megjelenésére számítunk – jelentette ki érdeklődésünkre Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, a rendezvény egyik szervezője. A szervezők között van még többek között a Szociális Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa és az Autonóm Területi Szakszervezet is. Más ágazatból is várnak demonstrálókat: számítanak például a Vasutasok Szakszervezetének és a Ligának a képviselőire is, ahogy várhatóan egészségügyi dolgozók is részt vesznek majd a tüntetésen, hiszen korábban a szociális ágazat is képviseltette magát az egészségügyiek demonstrációján.
 
 Szűcs kifejtette: bár a múlt héten Balog Zoltán bejelentette, hogy júliustól mégis kapnak bérkiegészítést a szociális szakdolgozók, annak összege nem elegendő, ráadásul az ígért bérrendezés nem mindenkit érint, az ágazatban dolgozó 92 ezer emberből csupán mintegy 64 ezer ember részesülne belőle. Nem kapna több pénzt például az élelmezési személyzet, így az élelmezésvezető és dietetikus sem, ahogy a bölcsődei dajka feladatait ellátó technikai személyzet és karbantartók sem kapnának egy forintot sem. Szűcs kijelentette azt is, egyelőre semmilyen írásos előterjesztést nem láttak a júliustól esedékes bérkiegészítésről, annak részleteit nem egyeztették velük, csak a jövő héten tájékoztatja őket a részletekről Czibere Károly szakállamtitkár.
 
  A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy bevezessék a szociáliséletpálya-modellt, és bérkiegészítés helyett minden dolgozóra kiterjedő béremelést kapjanak. A cél, hogy a szociális ágazat bérei végre érjék el az egészségügyi bértáblát, ehhez azonban még – a tavalyi bérpótlékkal és a júliustól esedékes bérkiegészítéssel együtt is – hiányzik tízmilliárd forint. Hozzátette: ha a nem szakdolgozóknak minősített munkatársaknak nem emelkedik a bére, akkor például a dietetikusok tömegesen hagyhatják el a szociális szférát, az egészségügyi intézményekben ugyanis ugyanezért a feladatért havi negyvenezer forinttal többet kapnak.
 
  Mint arról lapunk korábban beszámolt, értesüléseink szerint korábban többször is visszadobta a kormány a szociális szférára vonatkozó, Czibere Károly által többször beharangozott bérrendezési koncepciót, és az ígéretek szerint jövő januárban életbe lépő szociáliséletpálya-modellt. A jövő évi költségvetési javaslatban sem szerepel ez a modell, és nincs elkülönített forrás az érintettek bérrendezésére sem. A szociális bértábla mind az egészségügyi, mind a pedagógus-bértáblától jelentősen elmarad, egyes kategóriákban akár az 50 százalékot is meghaladja a bérek közötti különbség.
 
  A júliusra ígért béremelés elmaradásának híre hatalmas felháborodást váltott ki az érintettek körében, mire Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön bejelentette, az előző napi kormányülésen felhatalmazták Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterét, tegyen javaslatot a szociális ágazatban dolgozók bérkiegészítésére. Balog másnap bejelentette, az idén 7,6 milliárd forintot, jövőre pedig 15 milliárd forintot szánnak a bérkiegészítésre.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Utcára vonulnak a szociális dolgozók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector