Startlaphoz Csatlakozz!

Még soha nem volt ekkora a kivándorlási kedv

Van, aki ötször annyit kereshet külföldön, mint itthon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 17:52

Lassan már a Nagy Kivándorlást, az amerikás magyarok idejét idézi a magyarok migrációs kedve. Nincs mit csodálkozni, például egy hazai és egy brit egészségügyi dolgozó éves fizetése között akár egy lakás ára is elfér – írja a Pénzcentrum.

  A rendszerváltás óta eltelt időszakban még soha nem volt ekkora a kivándorlási kedv a TÁRKI felmérése szerint, mint ez év áprilisában. A legtöbben Ausztriába, Németországba és Nagy-Britanniába mennek. A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoznak
a férfiak,
a munkanélküliek,
a fiatalok,
a szavazási hajlandóságot nem mutatók,
a bérelt lakásban élők és a cigány származásúak.
 
  A Magyarországról elvándorlók a Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak. Százból nyolcvannégyen vállalnak munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.
 
Külföldi munkalehetőségek
 
  Nem véletlen, hogy sokan útra kelnek. A hazai fizetések gyakran ötszörösét is meg lehet keresni külföldön. Az egyik legnagyobb, magyarokat külföldre közvetítő állásportál vezetője szerint nagyon keresettek külföldön a szakácsok, a kamionsofőrök vagy az ápolók is, a munkaerőigény pedig a fizetésekben is megmutatkozik. Ezt támasztja alá az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES legfrissebb listája is.
 
  A tíz legkeresettebb foglalkozás Európában (2015 májusában):
1. beosztott eladók
2. ápolók
3. szoftverfejlesztők
4. kamion- és teherautósofőrök
5. telefonos és ügyfélszolgálati ügyintézők
6. kereskedelmi értékesítők
7. felszolgálók
8. képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
9. szakácsok
10. fémmegmunkálógép-beállítók és üzemeltetők
 
  Nagy-Britanniában például a szakképesítés szintjétől függően
egy nővér egy évben 18-19 millió forintnak megfelelő fontot is megkereshet,
míg egy kaminonsofőr éves bruttó átlagfizetése majdnem 11 millió forint.
 
  Egy ügyfélszolgálati ügyintéző átlagkeresete egy évben majdnem 10 millió forint,
míg egy szakács feladatkörétől függően 9-13 millió forintnyi fontot is megkereshet egy évben
- a Reed.co.uk álláspiaci portál adatai szerint.

  Összehasonlításképp: a KSH friss adatai szerint a humán- egészségügyi, szociális területen dolgozók (amelyik kategóriába az ápolók is tartoznak) éves bruttó fizetése 1 millió 716 ezer forint volt 2014-ben.
 
  A különbség így éves szinten akár 16 millió forint is lehet a fizetések között.
 
  A szállítás-raktározás területen (ahová a kamionsofőröket sorolhatjuk) az éves bruttó átlagbér 2 millió 760 ezer forint.
 
Csak tanulni is megéri kimenni
 
  Egy friss felmérés szerint minden ötödik középiskolás gondolja úgy, hogy külföldön szeretne továbbtanulni: a szülők 85 százaléka támogatná, ha gyereke egy másik ország egyetemén, főiskoláján folytatná tanulmányait, sokan úgy nyilatkoztak, hogy erre pénzt is áldoznának. Sokak esetében pedig hosszú távon is megéri ez a befektetés.
 
  A Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, erre vonatkozó adatai szerint, ha valaki külföldön (is) tanult egyetemi évei alatt, magasabb fizetésre számíthat, és nagyobb elégedettséggel végzi később a munkáját itthon. Ezen kívül kisebb eséllyel végez olyan feladatot, amihez nincs szükség szaktudásra, azaz nem kényszerül arra, hogy képzettségén aluli munkát végezzen.
 
  Azok a Magyarországon foglalkoztatottak, akik külföldön folytatták tanulmányukat, 2013-ban átlagosan nettó 247 ezer forintot kerestek, míg akik felsőoktatásban töltött éveik alatt végig itthon maradtak, átlagosan 179 ezer forintot visznek haza.

Forrás: Pénzcentrum
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van, aki ötször annyit kereshet külföldön, mint itthon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector