Startlaphoz Csatlakozz!

Az út „felfelé vigyen”

Balog: mindenki juthasson versenyképes tudáshoz!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 30. szombat, 10:55

A versenyképes tudáshoz hozzáférés szélesítéséről beszélt az emberi erőforrások minisztere pénteken, amikor átadta az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) győzteseinek járó okleveleket a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

    „Azt szeretnénk, hogy mindenki versenyképes tudáshoz tudjon jutni, függetlenül attól, hogy az ország melyik településén, milyen anyagi körülmények között születik, milyen a szociális helyzete” - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: az államnak, a köznevelésért felelős vezetőknek a feladata, hogy ennek feltételeit megteremtsék és folyamatosan javítsák.

    Kifejtette: ezért akarják felértékelni a szakiskolát és a szakközépiskolát - amelyet a jövő ősztől szakgimnáziumnak fognak hívni -, hogy akár a szakképzésen, akár a gimnáziumon keresztül az út „felfelé vigyen”.

    Közölte, olyan szakképzési rendszert akarnak alakítani, ahonnan akár a szakmai tapasztalatokon keresztül, de mégiscsak vezet út a diplomához. És olyan minőségi gimnáziumot szeretnének ahol az átlépés a felsőoktatásba tulajdonképpen magától értetődő - mondta Balog Zoltán.

    A miniszter hozzátette: mind a két iskolatípusra szükség van az egyén, a közösség, társadalmi jólét növeléséhez, és döntéshozóként az a feladatuk, hogy mindkét utat alkalmassá tegyék a képességek kibontakoztatására. A lényeg az, hogy a szakmai műveltség és a közműveltség erősítse egymást a köznevelés rendszerében - fogalmazott Balog Zoltán, megjegyezve: egyik sem jobb, rosszabb, értékesebb vagy éppen kevésbé értékes.

    Balog Zoltán a díjazottakat méltatva azt mondta, ez a nap a tehetség ünnepe, a tehetséges diákoké, akiket „megfogott valami”. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy valaki igazi tehetséggé váljon, szükség van a diákok természetes kíváncsiságára, és pedagógusokra is, akik felismerik és gondozzák a tehetséget.

    Úgy fogalmazott: ha az OKTV-díjazottak jelentik számunkra a megtestesült tehetséget, akkor a Bonis Bona-díjazottak és a Graphisoft-díjazottak a megtestesült tehetséggondozók, akik naponta önzetlenül fordulnak a tanítványaikhoz, és nemcsak szakmai tudást, de egész személyiségüket adják át diákjaiknak.

    Ha a tehetséggondozás közös ügy, akkor a tehetséges fiatalok és felnőttek az egész nemzeti közösség erőforrásai - mondta a miniszter.

    Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár köszöntőjében utalt arra, hogy a tanulmányi versenyt 1923 óta rendezik meg, és ma már több mint húsz tantárgyból hirdetnek OKTV-t. A mögöttünk lévő évtizedek a bizonyítékai annak, hogy a versenynek van létjogosultsága - közölte.

    A díjakat Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit adta át. Idén 68 középiskola 113 tanulója vett át az OKTV-n 1-2-3. helyezésért járó díjakat. Az oktatásért felelős minisztérium által meghirdetett versenyre ebben a tanévben 27 tantárgyból 38 kategóriában 30 563 jelentkezést regisztráltak, ez összességében 21 991 diákot jelentett, mivel egy tanuló több tárgyból is jelentkezhetett.

    A tanulmányi verseny népszerűségét jelzi, hogy az idén 573 középiskolából, azaz a középiskolák több mint feléből indultak diákok a megmérettetésen. A döntőkben az 1-30. helyezést elérők 210 középiskola tanulói közül kerültek ki.

    Az ünnepségen Balog Zoltán és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a „Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért” díjat, az elismerésben - sokéves eredményes tehetséggondozó munkájáért - 60 pedagógus és oktató részesült.

    Az ünnepségen 20 matematikatanár kapta meg a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelnek ki, akik e tantárgyban kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematika verseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének adott át különdíjat. A földrajz OKTV első három helyezettje pedig a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vehette át.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog: mindenki juthasson versenyképes tudáshoz!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector